Na Dunaju že pet let beležijo več prodanih vozovnic za javni promet kot je avtomobilov

Datum:

Dunajsko javno podjetje Wiener Linien je lani znova zabeležilo rekordno prodajo letnih vozovnic za javni promet. Imetnikov letne vozovnice za 365 evrov je v avstrijski prestolnici kar 852 tisoč, kar je več, kot je registriranih avtomobilov. Dunajčani bodo letos v izgradnjo mreže javnega prevoza investirali 368 milijonov evrov.

Kar 38 odstotkov vseh poti po mestu so Dunajčani v lanskem letu opravili z javnimi prevoznimi sredstvi. Delež potnikov v osebnih avtomobilih se je v primerjavi z 2018 zmanjšal za štiri odstotke in je znašal 25 odstotkov. Ob tem se je delež pešcev povečal s 26 na 30 odstotkov. Delež kolesarjev v prometu ostaja sedem odstotkov. Na Dunaju tako že pet let beležijo več prodanih letnih vozovnic za javni promet, kot je v prestolnici registriranih avtomobilov.

Da je vožnja z javnim prevozom tako priljubljena, Dunajčani pripisujejo stalni izgradnji mreže in posodabljanju voznega parka, skrajševanju intervalov linij ter ugodni letni vozovnici. Ta znaša 365 evrov in vključuje vožnjo z vsemi javnimi prevoznimi sredstvi znotraj Dunaja, kot so podzemna železnica, vlaki, tramvaji in avtobusi. Podjetje Wiener Linien bo v letošnjem letu v infrastrukturo, nakup okolju prijaznih vozil, povečanje varnosti na postajah podzemnih železnic in v ozelenitev postajališč investiralo 368 milijonov evrov.

Vse manj je tudi “švercerjev”
Dobro delujoč javni promet pomembno prispeva k varovanju podnebja v našem mestu. Kdor se odpove osebnemu avtomobilu in se odloči za javni prevoz, prihrani kar 1,5 tone škodljivega ogljikovega dioksida na leto,” je povedala mestna ministrica za okolje Ulli Sima. V primerjavi z drugimi prebivalci evropskih prestolnic so se Dunajčani izkazali tudi za zelo poštene uporabnike javnega prevoza. Lani so namreč zabeležili le 93 tisoč slepih potnikov, kar predstavlja 1,9 odstotka vseh potnikov. V Berlinu in Hamburgu ta delež znaša pet, v Parizu pa celo deset odstotkov. Globa za kršitelje na Dunaju znaša 105 evrov.

Rok Krajnc

Sorodno

Zadnji prispevki

[Intervju] Milan Zver: “Ne smemo dovoliti, da bi se evrokrati delali norca iz nas”

Z evropskim poslancem in vidnim članom Slovenske demokratske stranke...

Politično zlorabljeni prazniki v senci bizarnega križarjenja

Za nami so prazniki, ki se vsako leto znova...

Temačna stran tradicionalnega ljubljanskega teka trojk

"Pot ob žici je spomin na junaštvo. 12 let...