[Video] Po šestih tednih ječe v Zimbabveju na prostost spustili novinarja obtoženega podpore protivladnim demonstracijam

Datum:

Višje sodišče v Zimbabveju je po šestih tednih v ječi na prostost spustilo novinarja, podpornika protivladnih protestov. V ječi naj bi končal, ker je razkril korupcijo zimbabvejskega ministra za zdravje, ki je bil posledično odstavljen s položaja in se trenutno sooča z obtožbami korupcije.

49-letni novinar Hopewell Chin’ono je bil po plačilu varščine v višini 10 tisoč ameriških dolarjev spuščen na prostost, poroča Breitbart. Pred sodiščem se bo moral zagovarjati zaradi obtožb spodbujanja javnega nasilja, ker je v enem od svojih tvitov podprl protivladne demonstracije.

“Prošnji se ugodi,” je sporočil višji sodnik Tawanda Chitapi, ki je po treh prej zavrnjenih prošnjah za varščino Chin’ona, slednjo le odobril.

V zameno za prostost se je moral odpovedati Twitterju, potnemu listu in domovanju
Novinar je v zameno za začasno svobodo moral oblastem predati svoj potni list in lastništvo svojega domovanja v Hararu, prestolnici Zimbabveja. Vseeno je Chin’ono na prostosti povedal, da ga je čas, ki ga je prebil v ječi okrepil in še utrdil njegovo odločnost, da nadaljuje s preiskovanjem korupcije oblasti v Zimbabveju.

Po poročanju AP, je eden od pogojev za položeno varščino bila tudi prepoved uporabe socialnega omrežja Twitter, a Chin’ono zatrjuje, da si bo enostavno našel neko novo platformo. Nedolgo pred njegovo aretacijo, je Chin’ono 20. julija 2020 poročal o koruptivnih poslih glede nabave medicinskih potrebščin v vrednosti 60 milijonov ameriških dolarjev. Predsednik Emmerson Mnangagwa je kasneje zaradi nastalega škandala nagnal zdravstvenega ministra Obediaha Moya, ki se trenutno sooča z obtožbami korupcije.

A brez zapletov ni šlo. Chin’onovi odvetniki trdijo, da se njihov klient sploh ne bi smel pojaviti pred sodiščem, saj naj bi v zaporu staknil okužbo za covid-19. To ni prepričalo stražarjev, ki so ga na sodišče, kjer mu je bila odobrena varščina zvlekli pod pretvezo, da ga peljejo k zdravniku. Ko je bil enkrat na svobodi, je Chi’ono vseeno povedal, da se, vsaj psihično, počuti vredu.

https://twitter.com/OrwellNGoode/status/1117506377348538370

Zimbabve je drugače afriška država, ki se lahko pohvali z družbenim eksperimentom, ki so ga začeli pred šestimi leti, ko je oblast belce nagnala z njihove zemlje ter jo razdelila črncem. V državi je nedolgo zatem zavladala lakota, oblasti pa so pregnane belce vabile nazaj, da bi na nekoč njihovi lastni zemlji delali kot dninarji.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

Primc: To so stranke smrti, zastrupitev, laži in uničevanja življenj

V prvi polovici marca je koalicija z Gibanjem Svoboda...

Atentat na premierja bi se lahko zgodil tudi v Sloveniji

To, kar se je zgodilo na Slovaškem, je stopnička...

V Peruju bodo trans identitete obravnavane kot duševne motnje

Perujska oblast je 10. maja objavila predsedniški odlok, ki...