Premier Janez Janša in nemška kanclerka Angela Merkel bosta izmenjala stališča o pandemiji koronavirusa

Datum:

Predsednik vlade Janez Janša bo danes na videokonferenci z nemško kanclerko Angelo Merkel izmenjal stališča o aktualnih evropskih zadevah in zunanjepolitičnih temah, predvsem s področja prihodnjega predsedovanja Slovenije v Svetu EU. Slovenija bo v drugi polovici leta 2021 za predsedovanje nasledila Portugalsko. Janša in Merklova bosta prav tako na pogovoru izmenjala stališča o pandemiji koronavirusa, saj se je v obeh državah drugi val izkazal za izrazitejšega od prvega. Po napovedih kabineta predsednika vlade bosta poleg predsedovanja EU in razmer zaradi pandemije dotaknila tudi stanja na področju migracij ter razmer v Evropi in v svetu, s poudarkom na razmerah na Zahodnem Balkanu.

Nemčija do konca leta predseduje Svetu EU, nato bo januarja predsedovanje prevzela Portugalska, v drugi polovici 2021 pa Slovenija. Države aktivno usklajujejo programe v okviru tria. Eden glavnih ciljev slovenskega predsedovanja, drugega po letu 2008, bo prispevati k močnejši in odpornejši EU, ki bo sposobna obvladovati različne krize, kot so pandemije, kibernetski napadi in nezakoniti migracijski tokovi. V času nemškega predsedovanja pa je decembra letos pričakovati začetek pristopnih pogajanj EU s Severno Makedonijo.

Slovenja in Nemčija se tako kot druge evropske države soočata z drugim valom pandemije covida-19, ki je v obeh državah veliko bolj izrazit, kot v prvem valu. Prav tako v obeh državah zaostrujejo ukrepe za zajezitev širjenja okužb, v Nemčiji pa so včeraj celo zabeležili preko 11 tisoč novih okužb. Voditelji članic EU, med njimi tudi Janez Janša in Merklova, so ob slabšanju epidemioloških razmer v Evropi na nedavnem vrhu EU pozvali k nadaljnjemu usklajevanju ukrepov proti novemu koronavirusu na podlagi najboljših znanstvenih dognanj, še zlasti glede pravil o karanteni, čezmejnega sledenja stikom okuženih, testiranja in začasnih omejitev nebistvenih potovanj v unijo.

Janez Janša in nemška kanclerka Angela Merkel se bosta danes sestala po videokonferenci (Foto: Vlada RS)

Nemčija zvezi Nato dala na razpolago svoje vojake za soočanje s pandemijo in ponudila pomoč svojih bolnišnic
Nemčija je pred dnevi dala zvezi Nato na razpolago svoje vojake za pomoč drugim članicam zavezništva pri soočanju s pandemijo, sosednjim državam pa je ponudila pomoč svojih bolnišnic. Z Italijo in Irsko pa se je vključila v sistem za zagotavljanje čezmejnega delovanja aplikacij za opozarjanje pred okužbami. Pri tem je pripravljena sodelovati tudi Slovenija z aplikacijo #OstaniZdrav, ki temelji na nemški različici.

Po napovedih kabineta predsednika vlade se bosta voditelja poleg predsedovanja EU in razmer zaradi pandemije koronavirusa, še pogovarjala o stanju na področju migracij ter razmer v Evropi in v svetu, s poudarkom na razmerah na Zahodnem Balkanu, poroča STA.

Sara Rančigaj

Sorodno

Zadnji prispevki

Če Slovenija postane migrantski žep, je to direktna odgovornost Golobove vlade!

"To je zelo slab signal, posebej za slovenske državljane....

Uničili so nepremičninski trg, sedaj bi kradli podjetnikom

V tem mandatu je skrajno levo stranko Levica doletela...

Ustanoviteljica pobude Vseposvojitev: V odnosu do umrlih smo v predcivilizacijskih časih

"V bistvu pravijo tako, da se civilizacijo prepozna po...

Amerika, stoletni branik Evrope!

Karkoli si že mislimo o ZDA in Američanih, lahko...