Facebook v novem sporu, tokrat z avstralsko vlado

Datum:

Ukrep družbe Facebook, da “odprijatelji” Avstralijo, niso bili všeč, če smemo uporabiti evfemizem, avstralskemu premierju Scottu Morrisonu, ki je v četrtek kritiziral velikana družbenih omrežij.

Kaj se je zgodilo: Facebook je Avstraliji zagrozil, da ji bo odvzel domeno, če bo silila avstralske medije v plačilo novic, pred dnevi pa je izbrisal domeno z novicami avstralskih medijev. To je vplivalo tudi na državno televizijo in določene medijske mehanizme, ki so nujni za osveščanje državljanov o stanju pandemije. Morrison je dejanja Facebooka označil za “arogantna” in “razočaranje”.

Ti ukrepi bodo le podkrepili pomisleke, ki jih vse več držav izraža glede [vedenja] podjetij BigTech, ki menijo, da so večje od vlad in da pravila zanje ne bi smela veljati,” je zapisal Morrison v objavi na Facebooku.

Morda lahko spreminjajo svet, vodijo ga pa ne
Morda spreminjajo svet, a to še ne pomeni, da ga vodijo,” je dejal avstralski vodja. Morrison je dejal, da se Avstralija ni in se ne bo ustrašila velikega tehnološkega podjetja, ki skuša izvajati pritisk na državni parlament, ko glasuje o zakonu, ki bi Facebook in Alphabet naredil za izjemi, ki ne bi rabili plačevati. Premier je dejal, da Avstralije Facebook ni prestrašil z grožnjami, da bo zapustil državo. “Facebook spodbujam k konstruktivnemu sodelovanju z avstralsko vlado, kot je Google pred kratkim pokazal v dobri veri.

Avstralski premier Scott Morrison. (Foto. epa)

S potezo Facebooka ogrožena obveščenost Avstralcev
Zakaj je pomembno: Facebook je v sredo izbrisal novice avstralskih medijev, ukrep pa je prizadel tudi avstralsko radiotelevizijo, ki jo financira vlada, poroča Reuters. Ukrepi Facebooka so vplivali tudi na račune lokalnih vlad, ki zagotavljajo informacije o trenutni pandemiji in drugih izrednih razmerah. Prizadete so bile tudi nevladne organizacije in dobrodelne organizacije. Ta mesec je podjetje, ki ga vodi Sundar Pichai, v Avstraliji uvedlo platformo News Showcase, ki ponuja plačljive novice.

Vodja Facebooka Mark Zuckerberg s škodljivimi potezami ruši ugled največjega socialnega omrežja. (Foto: epa)

To pa še ni vse: Google je prejšnji mesec zagrozil, da bo Avstralcem odvzel iskalnik, če ga bo država prisilila, da lokalnim medijem plačuje za vsebine. Rezultat vmešavanja v finančni protivrednosti: Delnice Facebooka so se v sredo zaključile 0,15 odstotka nižje in znašajo 273,57 ameriških dolarjev.

Aleš Ernecl

Sorodno

Zadnji prispevki

[Foto] Levi elitneži, ki se kličejo tovariši, so se zbrali na Ljubljanskem gradu

Včeraj so praznovali zmagovalci druge svetovne vojne - zahodni...

Mednarodni pravnik: Priznanje Palestine bi bila najbolj nora poteza slovenske diplomacije doslej!

"Gre za najbolj noro potezo slovenske diplomacije od začetka...

Si Golobovi funkcionarji zaslužijo 40 odstotkov višje plače?

Vladni predlog, ki so ga objavili v Večeru kaže,...