Še ena črna pika pravosodju: Ugotovljenih kar 11 kršitev proti Francu Kanglerju

Datum:

Odbor 2015, katerega osnovno poslanstvo je opozarjanje na množične kršitve človekovih pravic in na njihovo preprečevanje, je v sodnih postopkih proti nekdanjemu županu Maribora Francu Kanglerju ugotovil kar 11 kršitev temeljnih človekovih pravic.

Pri postopkih v zadevi Franc Kangler, ki se vodijo na okrajnem, okrožnem in višjem sodišču v Mariboru, prihaja do hujših kršitev človekovih pravic ter kršitev Zakona o kazenskem postopku in drugih predpisov,so sporočili iz Odbora 2015.

Proti Kanglerju nezakonito postopal tudi prvi mož policije 
V Državnem zboru Republike Slovenije je pred dnevi Komisija za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti sklicala sejo, na kateri so obravnavali sum zlorabe pravosodja v politične namene proti Francu Kanglerju. Kangler je na seji predstavil kar nekaj konkretnih navedb o nezakonitem delu policije, ki so se med drugimi nanašale tudi na delo aktualnega generalnega direktorja policije Marjana Fanka.

V Odboru 2015 smo ob ponovnem pregledu naše dokumentacije ugotovili, da je Fank okrožnemu državnemu tožilstvu v Mariboru podal pobudo za nadzor elektronskih komunikacij s prisluškovanjem in snemanjem brez odredbe preiskovalnega sodnika ter s tem kršil zakon.” Za ta nezakonita ravnanja je Fank po mnenju Odbora 2015 tudi kazensko, materialno  in odškodninsko odgovoren.

Vpletena tudi mama notranje ministrice Györköševe
V Odboru 2015 so prav tako ugotovili, da je policija v zvezi s prisluhi podala poročilo okrožnemu državnemu tožilstvu v Mariboru, ki ga je podpisal takratni vodja sektorja kriminalistične policije v Mariboru Janez Lovrec. Policija je poročilu priložila kopije DVD-jev in prepise pomembnih pogovorov. Takratna vodja mariborskega tožilstva Elizabeta Györkös je celotno gradivo odstopila preiskovalnemu sodniku Janezu Žirovniku v preizkus gradiva, zbranega z ukrepi, skupaj s poročilom Policijske uprave Maribor – Sektorja kriminalistične policije.

Kljub temu da je preiskovalni sodnik Janez Žirovnik opravil preizkus omenjenega gradiva, ni ugotovil, da so h gradivu bile priložene kopije DVD-jev, čeprav bi po zakonu morali biti priloženi originali,” obveščajo v Odboru 2015. Prav tako preiskovalni sodnik ni bil pozoren na sporne fascikle prepisov pogovorov v zadevi Kangler in drugi, saj policija za tovrstne prepise ni imela odredbe.

Pozivajo k spoštovanju ustave in zakonov
V Odboru 2015 zato glede na navedena dejstva pozivajo okrajno, okrožno in višje sodišče v Mariboru, da sledijo dokaznim predlogom Kanglerjevega zagovornika Marka Bošnjaka in upoštevajo vse predpise ter v bodoče ravnajo v skladu z Ustavo Republike Slovenije.  Prav tako od pristojnih organov pričakujejo, da bodo zoper navedene kršitve ustrezno, predvsem pa pravočasno ukrepali.

M. P.

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Španija: Afriški migrant zažgal katoliško cerkev

"Napadi na kristjane se nadaljujejo. Afriški migrant je ravnokar...

Svoboda političnih čistk v medijih

Ob svetovnem dnevu svobode tiska, ki je bil včeraj,...

Romana Tomc ob dnevu svobode medijev: “Za leve piškotki, za desne kazni”

Evropska poslanka Romana Tomc je ob dnevu svobode medijev...

Vučić namočil Čeferina pri posredovanju za finale Lige Evropa

Če si v dobrih odnosih s predsednikom Evropske nogometne...