Švicarji na referendumu zavrnili subvencioniranje medijev z javnim denarjem

Datum:

Švicarji so odločno zavrnili nov zakon o medijih. Subvencioniranju naklonjeni politiki so skušali prispevati k reševanju lokalnih medijev, za kar pa niso pridobili podpore volivcev. Številni tamkajšnji politiki namreč opažajo, da ima lokalni medijski trg finančne težave ter ga želeli podpreti z 150 milijoni švicarskih frankov.

Govora je o časopisih, radijskih postajah, TV postajah in spletnih medijih. Tisti, ki takšen predlog podpirajo, so presenečeni nad jasnostjo rezultata referenduma – kar 55 odstotkov volivcev je predlog zavrnilo. Osrednji argument podpornikov predloga je bil okrepiti moč lokalnih in regionalnih medijev, saj da če so oni v težavah, trpi tudi demokracija, poroča NZZ.

V državi, ki jo sestavljajo manjšine, so manjši mediji igrali osrednjo vlogo pri oblikovanju mnenja lokalne skupnosti. Nekateri so prepričani, da s tem ni nič narobe, a ji Švicarji niso dali takšnega pomena, kot bi nekateri pričakovali. Prek posrednega financiranja bi avtomatsko sicer pridobili veliki založniki, ki posedujejo večje število medijev.

Negativen rezultat švicarskega referenduma o javnem financiranju medijev (Foto: posnetek zaslona)

Vendar pa po prepričanju Švicarjev država ne bi smela dati tistim, ki že imajo veliko. S tem so nasprotniki predloga uspešno dregnili v občutek za pravičnost med varčnimi Švicarji. V resnici bi bilo zelo težko napisati zakon, v skladu s katerim osrednje medijske hiše ne bi prejele finančnih sredstev.

Švicarji niso podlegli propagandi, da bi javno financiranje medijev prispevalo h krepitvi demokracije
Prav zato se pojavljajo resni dvomi v možnost oblikovanja novih rešitev za to področje. Vendar pa nekateri še vidijo priložnost v neposredni promociji spletnih medijev. Kot navajajo, zadeva še ni zaključena. Rezultat referenduma sicer jasno kaže na to, da njegovi pobudniki Švicarjem niso prodali teorije o domnevni ogroženosti tamkajšnje demokracije.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Grims danes na Igu predstavlja knjigo Zmaga dobrega

Branko Grims bo danes, v sredo, 8. maja 2024,...

Pučnikov evropski večer

Vabljeni na Pučnikov Evropski večer v Frančiškanskem samostanu v  Kamniku,...

Še živeči ustanovitelji Demosa so na Omanovi domačiji sestavili poslanico novim rodovom

Na domačiji osamosvojitelja Ivana Omana so v torek zbrali...

RTVS je izgubil vso svojo kredibilnost: Aktivistom več medijskega prostora kot stroki

Kako neuravnoteženo in pristransko je poročanje "depolitizirane" RTV Slovenije...