Slovenka Melanija še en korak bliže vstopu v Belo hišo

Datum:

Sevničanka Melanija se počasi približuje Beli hiši in prestižnemu nazivu prve dame ZDA. Donald Trump je sodeč po rezultatih v New Hampshiru na zmagovalnem pohodu. Na torkovih strankarskih volitvah v New Hampshiru je med republikanci suvereno slavil. S predsedniškim kandidatom demokratov Bernardom Sandersom sta izpolnila in celo presegla ankete, ki so jima napovedovale zanesljivo zmago.

Demokratska tekma je tako sedaj bolj izenačena, pri republikancih pa za zdaj ni kandidata, ki bi lahko ustavil Trumpa. New Hampshire glede na število delegatov, ki jih strankarske volitve razdelijo med kandidate, ni zelo pomembna država. Republikanci bodo na strankarsko konvencijo v Cleveland poleti poslali le 23 od skupaj 2472 delegatov, demokrati pa v Philadelphio 32 od skupaj 4763. Ti delegati bodo potem potrdili strankarskega kandidata, poroča STA.

Demokrat Sanders gladko porazil Clintonovo
Vzporedne ankete so pokazale lahko zmago Sandersa nad Clintonovo. Premagal jo je v vseh kategorijah volivcev, razen pri najbogatejših in starejših od 65 let. Zanj je glasovala celo večina žensk, kar je izjemen rezultat za “demokratičnega socialista”, ki mu lani skoraj nihče – razen njegovih uvodnih podpornikov – ni pripisoval možnosti za zmago.

Donald Trump je v zmagoslavnem govoru zagotovil, da bo Amerika z njim v Beli hiši spet velika, da bo zgradil zid na jugu, zaščitil pravico do orožja, pregnal teroriste in bo najboljši predsednik za delovna mesta, kar jih je ustvaril Bog.

Po zmagi pa se je še posebej zahvalil svoji ženi Melaniji: “Kaj vse je morala prenašati! Ampak na začetku mi je dejala, da bom, če se bom odločil za predsedniško kandidaturo, zmagal, in hvala, Melanija, res hvala,” je dejal. 

Za demokrate 95-odstotno bela država ne kaže podobe celotnega volilnega telesa, ki ima v ZDA velik delež manjšin, kar pa z ničemer ne zmanjšuje zmage Sandersa proti Clintonovi s kar 60 proti 39 odstotkom. Čeprav bo Clintonova zaradi tako imenovanih superdelegatov, uglednih strankarskih osebnosti, ki se ne delijo glede na volilni uspeh, iz New Hampshira dobila celo več delegatov kot Sanders.

Američano želijo resnične spremembe
Ameriški volivci naveličani statusa quo in si želijo resničnih sprememb. Te je leta 2008 obljubljal Barack Obama, vendar mu jih ni uspelo izpeljati. Kljub dobri gospodarski statistiki ljudje niso zadovoljni, na kar je v zmagoslavnem govoru spomnil Trump, ko je dejal, da na njegovih zborovanjih ne bi bilo tako velikih množic, če bi bila stopnja brezposelnosti resnično le okrog 5 odstotkov.

Nezadovoljneže z obstoječim sistemom privabljata tako Sanders kot tudi Trump. Sanders za nastale razmere krivi vladajoči razred, to je premožne Američane, Wall Street in politike, ki so v službi denarja. Trump pa privablja volivce, ki verjamejo, da so za nastale razmere krivi tujci in omahljivi levičarji, kot je Obama.

A. D., STA

 

Sorodno

Zadnji prispevki

Socialistični bajoneti uspeli odgnati še eno tuje podjetje iz Slovenije

Slovenskim aktivistom je očitno uspelo odgnati podjetje Glovo, ki...

Je bruseljska elita ogrožena? Pred evropskimi volitvami preiskuje politično oglaševanje

Evropska komisija je danes sporočila, da je pred prihajajočimi...

Odprto pismo voditeljem države, parlamenta in vlade

"Prosim Vas, da v okviru svojih pristojnosti posvetite pozornost...