Komaj je bila izvoljena pa se že aktivno pripravlja na kadrovanje

Datum:

V državnem zboru že “sistematizirajo” in pripravljajo nova delovna mesta – po Pravilniku o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o notranji organizaciji in sistematizaciji delovnih mest v službah državnega zbora bo tako predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič imela kar dva svetovalca, referent v kabinetu predsednice državnega zbora pa se bo preimenoval v vodjo pisarne. Nazivi in izrazoslovje so seveda pomemben del kadriranja – kateremu se pri Robertu Golobu, prosto po večinskih medijih, sicer reče sistematizacija.

Pred dnevi smo že pisali o tem, da se – sodeč po pisanju večinskih medijev – kadrovanju Roberta Goloba reče sistematizacija, medem ko je pri Janezu Janši to seveda kadrovski cunami oziroma brutalno kadrovanje. Golob je menjavo kadra napovedal v praktično vseh možnih resorjih, med drugim v vodstvu policije, vojski, NPU-ju in v Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji ter celo tam, kjer kadrovanja do sedaj niti niso bila v navadi. Že takoj po volitvah je poudaril, da bo “škodljive posledice” prejšnje vlade čim prej odpravil, hkrati pa tudi vsa “škodljiva kadrovanja”. Po domače povedano, svobodnjaki so že takoj na začetku pripravili listo za odstrel, glede na dosedanjo izbiro pa lahko sklepamo, da tudi pri nadaljnjem kadrovanju strokovnost ne bo ravno na visokem mestu med kvalifikacijami za delovno mesto.

V pripravah na svojo “sistematizacijo” so tudi že pripravili “Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o notranji organizaciji in sistematizaciji delovnih mest v službah državnega zbora”. V okviru tega Pravilnika o spremembah so v kabinetu predsednika državnega zbora sistematizirali nekaj novih delovnih mest – predsednik oziroma predsednica državnega zbora bo očitno odslej imela kar dva svetovalca, referent v kabinetu predsednice državnega zbora pa bo deležen bolj prestižnega naziva, vodja pisarne predsednika/ce državnega zbora. Pravilnik je podpisala generalna sekretarka Uršula Zore Tavčar – ki si po navedbah Požareporta menda ni več želela ostati na tej funkciji. Vendar pa se želja Urške Klakočar Zupančič, da bi generalni sekretar postal Robert Pavšič žal ni uresničila, tretjega kandidata pa bojda niso uspeli najti.

Pavšič naj bi prevzel vodenje kabineta – so posebej zanj pripravili prestižnejši naziv?
V sistematizaciji novih delovnih mest sicer ni zapisano, ali bodo morali kandidati prestati tudi Gallupov test, ki ga je Golob dal vsem svojim poslancem – menda so ga prav vsi “opravili”. Gre sicer za test, ki se uporablja v podjetjih in gospodarskih družbah – meri namreč vrednote in zavzetost zaposlenih. “Gallupov test da informacijo o tem, kaj je v nas dobrega, pokaže, katere so naše najmočnejše značilnosti oziroma vrednote, na katerih področjih si najboljši, na katerih pa manj dober. Tako je gotovo lažje sestaviti učinkovite ekipe in se izogibati morebitnim konfliktom,” je za Delo pojasnila predsednica državnega zbora Klakočar Zupančičeva.

Od kandidata se pričakuje, da izbere stavek, ki najbolj odraža njegove misli ali občutke – po testu pa rezultati kandidata razkrijejo njegovih pet najboljših prednosti. V te lastnosti so na primer vključeni empatija, analitičnost, prilagodljivost in discipliniranost. “Te ocene so samo sredstvo za preverjanje, ali se vaše osebnostne lastnosti ujemajo z vizijo bodočega delodajalca in delovno vlogo,” najdemo pojasnilo na spletu – katere osebnostne lastnosti se ujemajo z vizijo “bodočega delodajalca”, pa najbolje ve Golob.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Veliko Britanijo pretresajo napadi z nožem

Velika Britanija se po prihodu velikega števila migrantov srečuje...

Večer nad ljudi, ki protestirajo proti novim azilnim centrom!

Že tako slabo brani časnik, kot tudi spletni portal...

[Video] V New Yorku nov trend: Moški mimoidoče ženske udarjajo v obraz

Na družbenih omrežjih se pojavlja vse več videoposnetkov žensk,...

Bo Cirman sodno odgovarjal za medijski napad na Edvarda Kadiča?

Politični komentator in strokovnjak za komuniciranje Edvard Kadič, znan...