Sabotaža?! Severni tok pušča, plin pa uhaja v Baltsko morje

Datum:

Danske oborožene sile so objavile fotografije, na katerih je mogoče videti, da na treh mestih pušča plin iz dveh plinovodov Severni tok v Baltskem morju. Na videoposnetkih vidimo mehurje, ki se razprostirajo po vodni gladini na obsežnem območju. 

Najmanjši krog z mehurji ima premer 200 metrov, največji pa kilometer. Na kraj dogodka je danska vojska poslala fregato Absalon, katere zasnova omogoča tesnjenje trupa, kar preprečuje prodiranje plina v notranjost, poroča Polska Agencja Prasowa.

Spremlja jo ladja z napravami za spremljanje kontaminacije Gunnar Thorson. Akcijo podpira tudi helikopter. V ponedeljek je puščanje plina zaznal vojaški lovec F-16, ki pripada danskim oboroženim silam. Švedski seizmologi pa so v ponedeljek zaznali dve močni eksploziji.

Do podvodnih eksplozij je prišlo na območjih, kje je bilo pozneje ugotovljeno puščanje plina. Prva eksplozija se je zgodila v noči z nedelje na ponedeljek ob 2.03, druga eksplozija pa v ponedeljek zvečer ob 19.04.

Do puščanja je prišlo na enem mestu Severnega toka 2 JV od otoka Bornholm in na dveh krajih Severnega toka 1 severovzhodno od Bornholma. Beli dom (ZDA) je v zvezi z dogodkom Evropi že ponudil podporo, pomagal pa bo tudi pri iskanju alternativnih virov zemeljskega plina.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Kdo vam laže na terenu: Zakonodaja iz Bruslja ima vpliv na prihodnje generacije

"Levica je leta 2022 ustvarila volilno histerijo. To poskušajo...

Zakaj Slovenija ni zmanjšala porabo ruskega plina, kot je zahtevala EU?

Slovenija je še vedno odvisna od ruskega plina, ki...

Prazne glasovnice jezijo Slovence v tujini

Slovenski državljani in državljanke s stalnim prebivališčem v tujini...

Brežiški župan vladi: Naše stališče je nespremenjeno, azilnega doma nočemo

"Stališče Občine Brežice ostaja nespremenjeno – ostro nasprotujemo postavitvi...