Župan Kijeva Kličko: Nemčija je izdala Ukrajino s prepovedjo izvoza orožja in s podporo plinovodu Severni tok 2!

Župan Kijeva Vitalij Kličko (Foto: epa)

Nekdanji svetovni boksarski prvak v težki kategoriji in župan Kijeva Vitalij Kličko je Nemčijo obtožil, da je izdala Ukrajino zaradi njene podpore ruskemu plinovodu in zavrnitve izvoza orožja v njegovo državo.

V ponedeljek je nekdanji prvak v težki kategoriji v prispevku za nemški časopis Bild nemške oblasti obtožil, da “ne zagotavljajo pomoči in izdajajo prijatelje”, in to v času, ko napetosti in strahovi pred rusko invazijo Ukrajine dosegajo točko vrelišča.

Preberite tudi: Nemški poveljnik mornarice je odstopil po tem, ko je Putinu javno izkazal spoštovanje

Kličko je okrcal nemško vlado na isti dan, ko je Nato najavil, da postavlja sile v pripravljenost in krepi varnost vzhodne Evropo z več ladjami in bojnimi letali, da se pripravi na morebitno invazijo. “V Ukrajini vlada veliko razočaranje, da zvezna vlada podpira plinovod Severni tok 2 in da ne želi dobavljati orožja za obrambo,” je Kličko zapisal za Bild.

Foto: epa

“To je neuspeh pri zagotavljanju pomoči in izdaja prijateljev v dramatični situaciji, v kateri naši državi grozijo ruske čete z več koncev meja,” je poudaril. Nemčija že dolgo zavrača izvažanje orožja na konfliktna območja in kljub naraščajočim napetostim zavrača pozive Ukrajine k orožju. Nemčija je tudi pri dobavi plina močno odvisna od Rusije, saj do 40 odstotkov uvoza plina v EU prihaja po ruskih plinovodih. Rusija je medtem obsodila očitke okrog potencialne invazije in odločitev Nata, da okrepi obrambo v vzhodni Evropi zaradi “eskalacije napetosti” ter zanikala kakršne koli načrte za invazijo na sosednjo Ukrajino.

Kličko je po poročanju britanskega Daily Maila še dejal, da so Ukrajinci razočarani nad očitno nenaklonjenostjo Nemčije za pomoč, in obtožil nemške oblasti, da so dovolile, da so simpatizerji Vladimirja Putina prevzeli nadzor. “Mnogi se sprašujejo, kje je pravzaprav nemška vlada? Na strani svobode in Ukrajine? Ali na strani agresorja?,” je napisal Kličko, ki je prepričan, da so sedaj potrebni jasni signali iz najpomembnejše države v Evropi. “Dolgo sem živel v Nemčiji in tam imam še vedno veliko prijateljev. Zato me še posebej boli, ko vidim, kako so Putinovi simpatizerji prevzeli politični nadzor nad mnogimi vprašanji,” je še dodal.

Kličkovi komentarji prihajajo, potem ko je nemški kancler Olaf Scholz pozval Evropo in ZDA, naj dobro premislijo, ko razmišljajo o sankcijah proti Rusiji na račun kakršne koli agresije proti Ukrajini – gre za potezo, ki je pokazala odvisnost Nemčije od Rusije pri plinu. “Preudarnost narekuje izbiro ukrepov, ki bodo imeli največji učinek na tiste, ki kršijo skupno dogovorjena načela,” je v nedeljo po navedbah časnika Sueddeutsche Zeitung dejal dejal Scholz. “Hkrati moramo razmisliti o posledicah, ki jih bo to imelo za nas,” je dodal in dejal, da nihče ne bi smel misliti, da je na voljo ukrepanje brez posledic tudi za Nemčijo.

Nemški kancler Olaf Scholz (Foto: epa)

Rusija je pred kratkim končala gradnjo Severnega toka 2 – ogromnega plinovoda, ki povezuje Rusijo z Nemčijo in bo vsako leto dobavljal 55 milijard kubičnih metrov plina – vendar so ZDA pozvale nemško vlado, naj opusti projekt, če bi se Rusija odločila napasti Ukrajino. Čeprav plinovod še ne dobavlja plina, se je Scholz zdaj znašel v zelo težkem položaju. Če bi nemški kancler ukinil Severni tok 2 v podporo Ukrajini, bi to močno poslabšalo odnose z njihovim največjim dobaviteljem plina. Milijarde, ki jih je Rusija vložila v nakup nemških korporacij, nekdanjih politikov in lobistov, so se Putinu izplačale. “Nemčija bi morala zagotoviti, da bi bilo lobistom, kot je Gerhard Schröder, z zakonom prepovedano nadaljnje delo za ruski režim,” je med drugim kritično zapisal Kličko.

Nato je v ponedeljek sporočil, da bodo sile v pripravljenost, varnost vzhodne Evrope pa okrepljena z več ladjami in bojnimi letali, prav tako pa bi bili lahko poslani dodatni vojaki na jugovzhodni del države, kar je Rusija obsodila kot stopnjevanje napetosti zaradi Ukrajine. Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je pozdravil vrsto napotitev, ki so jih v zadnjih dneh napovedale članice zavezništva, in dejal, da bo Nato sprejelo “vse potrebne ukrepe”. Kremelj pa na drugi strani Zahod obtožuje, da povečuje napetosti s širjenjem “histerije” glede vojne v Ukrajini, tiskovni sekretar Kremlja Dmitrij Peskov pa je dejal, da je verjetnost vojaškega spopada v vzhodni Ukrajini, ki bi ga sprožila ukrajinska stran, večja kot kdaj koli prej.

Nina Žoher