Home Slovenija Politika Janša o bančni luknji: Slovenija je tipična država, kjer je veliko zločina in malo kazni

Janša o bančni luknji: Slovenija je tipična država, kjer je veliko zločina in malo kazni

67
Janša o bančni luknji: Slovenija je tipična država, kjer je veliko zločina in malo kazni
Janez Janša (foto: STA).

Ponavlja se zgodovina izpred dvajsetih let, opozarja Janša. Tisti, ki so sodelovali pri nastanku bančne luknje, za svoja dejanja niso nikoli odgovarjali. Še več, preko sumljivih kadrovanj, kot je ta na NLB, so prišli do bolje plačanih služb in nadzorujejo banke in podjetja. Vsi, ki so nekoč govorili o korupciji, so kasneje dobili dobro plačane službe.  

V državnem zboru se danes nadaljuje seja komisije za nadzor javnih financ, na kateri bodo poslanci ponovno spregovorili o stanju bančnega sistema v Sloveniji. Na seji je bila posebna pozornost namenjena tudi nedavnemu kadrovanju v NLB. ”Eden od pogojev za imenovanje v nadzorni svet je bila licenca združenja nadzornikov. Vsaj dva izmed imenovanih sta to licenco dobila en dan pred skupščino, kljub temu da naj bi v januarju in februarju sploh ne bilo možno opravljati izpita,” je opozorila Alenka Bratušek, sicer ena od predlagateljic seje.

Nekoč  so govorili o korupciji, nato so dobili dobro plačane službe
”Vsi, ki so nekoč govorili o korupciji v bančnem sistemu, so kasneje dobili dobro plačane službe in nehali govoriti o tem. Rok Praprotnik je nekoč govoril o sistemski korupciji, nato pa dobil dobro plačano službo v NLB. Tudi Drago Kos je nekoč nadziral korupcijo v državnih bankah, nato pa šel tja delat
 za 230 evrov na uro,” je opozoril Janez Janša.

”Žal mi je, da se minister za finance nikoli ne udeleži seje, čeprav bi nam v zvezi z bankami moral povedati marsikatero stvar. Prav bi bilo, da bi nam povedal, kako bi stvari rad naredil do konca, če je že dobil nagrado za najboljšega finančnika,” je dejala Bratuškova. Poudarila je, da je močno razočarana, da koalicija ob vseh alarmantnih podatkih, ki jih imajo na mizi, ne reče ničesar.

”Slovenski javnosti ste dolžni povedati, kaj vaša vlada, kaj vaš predsednik vlade dela, misli, če sploh kaj dela in če sploh kaj misli v zvezi s to situacijo,” je bila direktna Bratuškova.

Nihče ni odgovarjal za bančno luknjo, še več, bili so nagrajeni
Janša je opozoril, da se dogaja zelo podobna zgodba kot pred 20. leti, ko se je sanirala prva bančna luknja. ”Banka Slovenija je govorila tako kot danes, da so dali takrat neke ovadbe, ampak niti eden ni odgovrajal. In zgodovina se ponavlja,” je dejal Janša. Opozoril je na kadrovanje in politično vpletenost v banke.

”Opazujemo, kako tisti, ki so pri tem sodelovali, sedaj razlagajo, da bodo pri tem ukrepali.To je hujše kot farsa,” je dejal Janša. Poudaril je, da za bančno luknjo ni nihče odgovarjal. Edini sodni proces je politično motiviran, saj se ne preganja tistih, ki so delovali skladno s političnimi navodili.

Tudi Banka Slovenije se spreneveda, ko pravi, da tudi njim ni jasno, zakaj se stvari nikamor ne premaknejo. Viceguvernerka Mejra Festić pa je dodala, da je problem v tem, ker zadeve potekajo tako počasi in je v Sloveniji standard za dokaz kaznivega dejanja zelo visok. “Ni dovolj, da Banka Slovenije najavi sum kaznivega dejanja, ampak je treba v nadaljevanju dokazati pridobitev premoženjske koristi zase ali za neko drugo osebo,” je pojasnila Festićeva.

Zgodovina se ponavlja
”Doživeli smo, da se je v ključne organe NLB, ki težko leži na plečih slovenskih davkoplačevalcev, imenovalo – ne samo kadre, ki so delali bančno luknjo v tem zadnjem primeru, v zadnjih letih, ampak celo kadre, ki so delali bančno luknjo v začetku 90. let, celo človeka, ki je v tej banki delal prej, preden se je ta stolpnica zgradila,”
je na prejšnji seji komisije za nadzor financ dejal predsednik SDS Janez Janša. 

Podatki se ne skrivajo le pred davkoplačevalci, ampak tudi pred parlamentom
Pomembno je, da poznamo realno stanje in da se prepreči, da se anomalije od prej ne bodo ponovile, je že na prejšnji seji poudaril Janša, in dodal, da so se le-te ponovile že dvakrat in da je zdaj veliko znakov, da bodo slovenski davkoplačevalci očitno obsojeni na permanentno reševanje zavoženega bančnega sistema. Kot je poudaril, se podatki ne skrivajo le pred davkoplačevalci, pač pa tudi pred parlamentom. Preiskovalna komisija ne more dobiti dokumentacije iz NLB, kot dodaja Janša, pa zakonitosti ne zagotovi niti sodnica.

Ljudje sedaj vse mečejo v isti koš
Kot je še dodal Janša, si lahko le največji utopisti predstavljajo, da bo NLB resnično in ne zgolj navidezno privatizirana v tem mandatu in s temi kadri, ki so bili v njene organe nedavno imenovani. ”Težko je poslušati koalicijo, ki govori o eni smeri, kadruje pa v drugo smer,” je dodal Janša. Neugotavljanje odgovornost niti za prvo niti za drugo bančno luknjo v Sloveniji je slabo tudi za bankirje, ker jih potem ljudje mečejo vse v isti koš – tako dobre kot slabe, je opozoril Janša. Dodal je, da ko ljudje vidijo, da na ključna mesta napredujejo predvsem slabi ljudje, potem mislijo, kakšni so šele drugi, če je to najboljša izbira.

M. G.