fbpx

Tako se kadruje. Prej je kopal luknje v bančni sistem, sedaj bo nadzoroval milijarde.

Anton Ribnikar (Foto: STA)

Nadzorni svet NLB bo po jutrišnji skupščini vodil Anton Ribnikar, ki je sedel v številnih bančnih institucijah, ki so prispevale k nastanku velike bančne luknje. Poleg tega ima močne osebne povezave s pokojno Zdenko Cerar, mamo Mira Cerarja, Milanom Kučanom ter ostalo vplivno “oldboys” garnituro paradržavnih institucij.

Poleg nove uprave največje državne banke NLB, ki jo bodo vodili David Benedek kot predsednik, Igo Gruden in Blaž Brodnjak kot člana uprave, bo predsedovanje nadzornega sveta po jutrišnji skupščini NLB dodeljeno Antonu Ribnikarju, ki ima močno družinsko zaslombo v stari partijski garnituri in neslavno kariero v bančnih institucijah, kjer so izginjale milijarde evrov.

Družina za vse sisteme
Anton Ribnikar se rad pohvali, da je njegova družina politično aktivna že več kot stoletje in je preživela več različnih sistemov – od rojstva stare Jugoslavije kot tudi povojne SFRJ. Sorodnik Vladimir Ribnikar je bil celo drugi podpredsednik nacionalnega komiteja osvoboditve Jugoslavije (NKOJ), ki je bil izvršilni organ drugega zasedanja AVNOJ-a v Jajcu. S preživetjem v vseh sistemih se je ohranil tudi njihov vpliv.

Od tožilca do bankirja
Konec devetdesetih let je takratna generalna državna tožilka Zdenka Cerar po odstopu Barbare Brezigar Ribnikarja povišala v vodjo skupine državnih tožilcev za posebne zadeve. Po tožilski karieri je zasedel položaj vodje pravne službe v NLB, kjer je skupaj z Milanom Mariničem skrbel za večino notranjih procesov, čiščenja kreditnih map in kadrovanja.

Ljubitelj nadzornih svetov in uprav
Tesna naveza z nekdanjo prvo damo Zavarovalnice Triglav Nado Klemenčič in glavnim zakulisnim odločevalcem Borutom Jamnikom ga je pripeljala v nadzorni svet zavarovalnice. Od leta 2004 pa do klavrnega propada je sedel v nadzornem svetu SIB banke, odgovornosti za njeno likvidacijo pa ni nikoli prevzel, saj se je vse skupaj pometlo pod preprogo. Prav tako je od sredine leta 2007 sedel v upravnem odboru NLB Montenegrobanka in konec leta 2011 prevzel njeno vodenje skupaj s Črtomirjem Mesaričem in Matejem Naratom.

Ribnikar je vpliven tudi v Združenju bank in Banki Slovenije, njegov vpliv pa seže celo na smučarsko zvezo, kjer kraljujejo Janez Kocijančič, Tone Vogrinec in nekdaj Stane Valant.

In še za konec. Ribnikar je sedel v ključnih bančnih institucijah med nastankom največje bančne luknje, katero smo davkoplačevalci pri zadnji dokapitalizaciji sanirali z več kot tremi in pol milijardami evrov. Ni mu mogoče oporekati, da je eden največjih bančnih strokovnjakov, ki vedo, kako se dela bančne luknje. Zato je odločitev vlade, da na novo misijo v NLB pošlje prav njega, več kot pričakovana. Izjemen pedigre kandidata pa pri vladni komisiji predstavlja samo še dodatne točke pri odločitvi, da si funckijo res zasluži.

M. P.