KPK povozil mnenje MJU: Andrej Grah Whatmough med referendumsko kampanjo ni bil v navzkrižju interesov

Datum:

Komisija za preprečevanje korupcije je sporočila njihove ugotovitve, da v kampanjah oseb, povezanih z referendumsko kampanjo glede novele zakona o RTV, generalni direktor javne RTV v. d. Andrej Grah Whatmough ni bil v navzkrižju interesov. Komisija je enako ugotovila tudi za druge člane programskega in nadzornega sveta. RTVS je vseeno izdala set priporočil, med drugim tega, da se zagotovi pravočasno odločanje o okoliščinah nasprotja interesov. 

“Ne glede na to, da je v zadevi pri omenjenih uradnih osebah obstajal zasebni interes, pa v okviru opravljanja svojih funkcij na RTVS niso opravljale javnih nalog v povezavi z referendumom, zato pri nobeni od njih ni prišlo do dejanskega nasprotja interesov,” so zapisali v KPK. Kot so pojasnili v sporočilu za javnost, so predhodni preizkus izvedli na podlagi prijav, ki so prispele na njihov naslov novembra 2022. Prijavo so podali v Sindikatu novinarjev Slovenije, katerih predstavniki so očitno hoteli preprečiti Andreju Grahu Whatmoughu, Petru Gregorčiču in drugim, da bi nastopili v javni debati.

Odločitev KPK pa je zanimiva tudi zaradi tega, ker je povsem nasprotna mnenju, ki ga je o zadevi podalo ministrstvo za javno upravo. Novinarski aktivisti so tako kmalu po prijavi komentirali za medije: “Mnenje ministrstva za javno upravo je za nas mala zmaga, saj so nam dali prav, da je tukaj navzkrižje interesov, da dejansko nekdo, ki sodeluje v referendumski kampanji, težko hkrati zagotavlja zakonito izvedbo referendumske kampanje na javnem zavodu.”

Za KPK je bila posebna razbremenilna okoliščina, je generalni direktor RTV o okoliščinah nasprotja interesov sam in v zakonskem roku seznanil programski in nadzorni svet zavoda. “S tem in s prenehanjem z delom v zadevi je izpolnil svojo zakonsko dolžnost, obvestil je nadrejenega oziroma predstojnika, se tudi samoizločil iz vseh postopkov odločanja glede referenduma o noveli zakona o RTVS in od dneva prijave v referendumsko kampanjo kot generalni direktor RTVS ni v povezavi z njo opravil nobene javne naloge,” so navedli.

Dr. Peter Gregorčič, predsednik programskega sveta RTV. (Foto: Veronika Savnik/Demokracija)

Skladno s črko zakona sta ravnala tudi Gregorčič in Juhant, ki sta o obstoju okoliščin nasprotja interesov obvestila programski svet. Pojasnjuje, da omenjena sicer nista prenehala z delom, a kot uradni osebi nista opravljala javnih nalog, vezanih na referendum. Pri Kotniku so bile zadeve še bolj očitne, saj nadzorni svet, katerega predsednik je, v kritičnem času sploh ni imel seje in v vlogi člana nadzornega sveta ni odločal o ničemer.

Izdana priporočila 
Zaradi potenciala korupcijskih tveganj je KPK izdala naslednja priporočila: “Svoje zaposlene, vodstvene kadre ter vodstvene kolektivne organe – še posebej pa vsakokratnega generalnega direktorja RTVS ter člane programskega in nadzornega sveta RTVS – obvesti o določbah zakona o integriteti in preprečevanju korupcije glede dolžnega izogibanja nasprotju interesov.” V priporočilih je zapisano tudi, da je treba na vseh ravneh zagotoviti mehanizme pravočasnega odločanja o okoliščinah nasprotja interesov v zakonskih rokih. Temu bi se moralo ustrezno prilagoditi interne akte in načrt integritete, poroča STA.

G. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

Odbor DZ za začasno zadržanje referendumskega odloka o evtanaziji

Člani odbora DZ za zdravstvo so z devetimi glasovi...

Joveva je nedorasla resnim politikom

"Demokracija na levi strani se začne in konča tam,...

Mladi zdravniki po sestanku z ministrico: Odtujeni so od realnih težav!

Predstavniki Mladih zdravnikov Slovenije so danes o možnostih za...