Odprto pismo kolumnistu v Sobotni prilogi Dela dr. Janezu Markešu

Datum:

Gospod novinar je 4. marca 2023 objavil kolumno z naslovom: Kruh in igre, volkovi , ovce  in konji. V začetku svojega pisanja je kritičen in zapiše, da je kvalificirana javnost obisk svetovnega nordijskega prvenstva ocenila za polomijo. In res! Izjave predsednika smučarske zveze Slovenije g. Enza Smrekarja pred prvenstvom, ki jih navaja g. dr. Markeš, da so organizatorji poskrbeli zato, da so cenovno ugodni, se zde, tako ugotavlja avtor, povsem nerealne, v nasprotju z našo sedanjo resničnostjo. Če so organizatorji prvenstva ocenili, da so cene ugodne, je to  povsem jasen dokaz, da žive v drugem svetu. Ampak g. dr. Janez Markeš, takih je pri nas veliko in teh se ne lotite. Si ne upate? Nimate interesa? Ali vam uredništvo ne dovoli? Med drugim jih imamo kar v trenutnem vodstvu države. To so sami magnati, milijonarji! Zanimivo je, da so nenadoma, pred volitvami, dobili veliko srce za ljudi, ki se komaj preživljajo.

Seveda je to njihovo “veliko srce” le v besedah. V resnici sami žive v drugem svetu, v svetu njim osovraženega kapitalizma. Ampak vendarle, žive kot kapitalisti. Ne žive, če dovolijo, da jih spomnim, kot je živel pred leti socialdemokrat, švedski predsednik Olaf Palme! Naši “socialno čuteči” voditelji so eno samo pretvarjanje in sprenevedanje! Vse to delajo s pomočjo naših javnih  medijev.  Letajo  po svetu s falconi, nosijo ure Rolex, se ponašajo z nedelom pridobljeno lastnino in v javnem sistemu elektro gospodarstva služijo mastne denarje, nepredstavljive povprečni Slovenki ali Slovencu! V redu. Razumem. So pač uspešni. Ne vem pa, s čim in v čem? Razumem, da se v kateri koli odvetniški pisarni lahko služi, morda bi lahko zapisal celo “lušči” ljudi, ki se ne znajo dogovoriti.

Morda je danes zanje, vsaj v besedah, v nepravičnem, kapitalističnem svetu optimizacija davkov realnost, a zame ni moralna! Seveda so danes možni veliki zaslužki s poceni električno energijo iz NE Krško celo v javnem sistemu. A tudi to ni moralno. A o tem g. dr. Markeš, ki je poln moraliziranja, ne piše. In če se ozrem malo naokoli, kaj takega ni možno legalno narediti  v drugem javnem sistemu, recimo zdravstvu. Tam so zaposleni uokvirjeni v uravnilovko ne glede na njihovo delo in sposobnosti! Tako se, kar se vsega obsojanja vredno, v zdravstvu, kjer imamo v resnici celo vrsto izjemnih posameznikov, pojavljajo anomalije, če ne drugje, pri nabavah. A pri tem spet sodeluje cela kopica t. i. “levosučnih” dobaviteljev. O tem se v javnosti govori veliko, ukrepa se nič! Pišem o moralnih vrednotah, ki naj bi bile  enake za vse razen za novinarje naših osrednjih medijev. Po eni strani slabo pišejo o kapitalu, o kriminalu nekaterih, o drugih pa nič in s tem ustvarjajo mnenje množic, da je s temi vse v redu!  Eni kot  drugi so vsega obsojanja vredni s tem, da se za prve ne ve, kako so prišli do kapitala in ob korektno kritičnem pisanju ne bi prišli do političnih funkcij, drugi bi bili pa obsojeni. Urejena, pravna država bi to takoj uredila. A taka država nismo! Tudi ne razumem nenadnega razporejanja težko pridobljenih sredstev proračuna na dejavnosti, ki ob trenutnem stanju elektrogospodarstva z izjemno ceneno elektriko iz NE Krško potrebujejo denarno pomoč! Nekdo mastno služi na račun delovnih ljudi.

Vrnimo se h kolumni! V nadaljevanju g. dr. Markeš ugotavlja, da je g. Janša, s tem, da je dal na Twitter dve sliki, in sicer iz časa “njegove diktature” in sedanjo iz časa “svobode”, naredil zanj neproduktivno primerjavo. Če se ne motim, so o “diktaturi” pisali in govorili le osrednji mediji in “kolesarji”, ki so začeli s protesti že pred nastopom vlade. Nekaj malega, a ne nepomembnega, je dodalo celo US. V resnici, če ne ve, naj ga spomnim, izobraženca in nepristranskega  novinarja dr. Markeša, da se je cel svet za nekaj časa povsem ustavil, omejil gibanje. Obstaja pa razlika. Drugje niso govorili o diktaturi, še posebej previdni so bili državni mediji v času, ko ni bilo ne zdravila ne cepiva in nihče ni vedel, kam nas bo odneslo. Tudi ukrepali so proti demonstrantom. Pri nas je bilo drugače. Mediji in predstavniki opozicije so ljudem s svojim pristopom, podcenjevanjem nošenja mask, zavračanjem cepljenja, naredili veliko škode. Delo policije, ki je namenoma v času predsedovanja hotela omejevati gibanje predstavnikov EU držav, ste mediji obsojali in sedaj pišete in govorite le o “branju ustave”. Da vas ni sram. Naj dodam, da je kljub vsem zapletom ob hitenju pri ustvarjanju cepiva in tudi verjetni računici farmacije cepivo prišlo in kljub pojavljanju bolezni celo ob cepljenju covid 19 ni bil več tako nevaren.

Je to neodvisno novinarstvo?
V  nadaljevanju g . dr  Markeš ironizira množice v Planici iz časa »diktature«, vlade JJ (predhodnega socialističnega časa ne bom omenjal), češ  šlo je le za »dajte nam kruha in iger«. To primerja z shodom slovenskih upokojenk in upokojencev 1.3.2023. Tu, v nadaljevanju pade pod nivo resnega, odgovornega novinarstva z očitki namenjeni g. Ruparju, glede na njegovo preteklost in povezanost z SDS. Zanimivo pri tem je, da g. Markešu , nikdar ne pade na pamet omeniti preteklost bivšega predsednika države in njegovih »soborcev«, njegove vloge pri partijskem vodenju Socialistične republike Slovenije. Je že tako. Pri nekaterih, ki so bili obsojeni, prestali naloženo kazen, upravičeno ali neupravičeno, bodo neodvisni novinarji to ves čas vlekli na dan , za druge, potreben lustracije, pa je za iste novinarje njihova, preteklost, tabu tema. Tako pač je z našim neodvisnim novinarstvom!

Glede prenosa dogodka na RTV SLO in komentarja g. dr. Markeša ni vredno izgubljati besed, kajti z zapisanim, citiram: “da g. Rupar prek upokojencev generira toksični populizem in s socialnimi vprašanji zvezani nacionalizem,” je presegel vse meje spodobnosti  in  po mojem mnenju zašel na sovražni govor. Ali se sedaj, g. dr. Markeš, na shod ne bo smelo priti z našimi, slovenskimi zastavami in zapeti našo pesem? Ja seveda, že pred časom je neka novinarka iz RTV SLO takšne pesmi imenovala turbofolk in za tem je ostala tišina!

Pa veliko zdravja vam želim g. dr. Janez Markeš!

Janez Remškar, dr. med.

Sorodno

Zadnji prispevki

Evroposlanci: Vnovična izvolitev von der Leynove je zamujena zgodovinska priložnost!

Evroposlance iz vrst SDS smo povprašali, kaj menijo o...

Slovenske železnice po številu zaposlenih prekašajo celo ameriški Amtrak

Gospodarnost in učinkovitost investicij Slovenskih železnic je pod drobnogledom,...

Ameriški intelektualec: “Podporo Trumpu generira strah pred komunizmom”

Ameriški matematik, investitor in javni intelektualec dr. Eric Weinstein...