Vojaški analitik o pomenu zrušitve jezu pri Novi Kahovki na protiofenzivo in o kaosu znotraj Rusije

Datum:

Hrvaški vojaški analitik Igor Tabak je v podcastu ‘Prva linija’ poudaril, kakšnega pomena je zrušitev jezu pri Novi Kahovki, kako je ta dogodek in ali je sploh vplival na ukrajinsko protiofenzivo ter kako na ruske enote. Pravi, da je skoraj vso dogajanje na bojiščih v Ukrajini v tem tednu zasenčila eksplozija jezu pri Novi Kahovki. Ukrajinci trdijo, da so ga razstrelili Rusi, zdi se, da se k temu nagibajo tudi Američani, medtem ko Kremelj obtožuje sile Kijeva. Vsekakor je zrušitev dela jezu povzročila veliko katastrofo, katere posledice bodo še vidne.

Jez pri Novi Kahovki ni prvič tarča v tej vojni. Jeseni so ga obstreljevali in raketirali, ko so poskušali uničiti cesto, ki je potekala skozenj. In to se je izkazalo za zelo težko nalogo. Tako temeljito rušenje je od daleč zelo težko doseči, sploh če ni letalstva in težkih raketnih sistemov. Običajno pride do takšne škode zaradi neke vrste razstreljevanja iz notranjosti, z zelo velikimi količinami razstreliva. Že to kaže na to, da je ruska stran nadzorovala jez pri Novi Kahovki tako rekoč od začetka vojne. In spomnimo se tudi, da to ni ne prvi, ne drugi, ne tretji jez, ki so ga Rusi napadli. Ukrajina pa je na drugi strani doslej poskrbela za svojo infrastrukturo in ljudi. Zato je tovrstno katastrofo težko pripisati nekomu, ki brani svojo državo in namerava od nje živeti po vojni, uvodoma pojasnjuje Igor Tabak.

Iz Ukrajine so poročali, da je vodni val po zrušitvi jezu odnesel tudi ruske vojake. Zato se postavlja vprašanje, kako to, da Rusi okoli Nove Kahovke, če so že vedeli, da bodo razstrelili jez, niso obvestili svojih sil. Tabak pravi, da ga to sploh ne preseneča. Že od začetka vojne je namreč za Ruse značilno, da niso usklajeni. Med seboj imajo trenutno konflikt med Wagnerjem in redno vojsko. Že v začetku vojne se je pokazalo neskladje, ko je pet armad začelo eno operacijo, vendar med seboj niso bile usklajene. To pomanjkanje skupnega poveljstva takrat in pomanjkanje taktičnega usklajevanja danes je za Ruse v Ukrajini značilno že od začetka, ponovi Tabak. In takšna situacija, ko nekdo poruši jez, ne da bi obvestil svoje vojake, me ne preseneča, dodaja.

Amfibijska operacija sploh ni bila možnost
Vojaški analitik ne verjame, da je rušenje tega jezu bistveno prekrižalo načrte ukrajinske vojske, ko gre za njihovo protiofenzivo. Prvič, tisti jez sploh ni bil uporaben za prehod, ker so Rusi že prej razstrelili cestni odsek. Tudi ti zdaj porušeni ali poškodovani mostovi pod Novo Kahovko niso dobri za večjo operacijo, kar je Rusom jasno. Ob tem je Tabak poudaril na humanitarno katastrofo in veliko dela z evakuacijami, kar bi lahko motilo nekatere logistične in civilne službe. Vojska se bo morala prilagoditi, vendar to ne bo preveč vplivalo na sedanje vojaške načrte.

Poplava po razstrelitvi jezu (Foto: afp)

Ko gre za trenutni potek ukrajinske protiofenzive oziroma operacijo oblikovanja bojišča, je treba omeniti, da ameriški viri menijo, da so sile Kijeva na nekaterih delih že prodrle do 10 kilometrov globoko v ozemlje pod ruskim nadzorom. Po drugi strani pa Kijev o vseh operacijah molči. Ukrajina zelo dobro nadzoruje svojo informacijsko varnost in pogosto molčijo. Iz vsega tega bi lahko rekli, da Ukrajina še vedno čuti bojno polje. Ali bo zadnji velik udarec pri Zaporožju, na stičišču Zaporožja in Donecka ali pri Bahmutu, bomo še videli, pravi Tabak in dodaja, da so izgube v takih operacijah žal neizogibne. A če bi bile izgube ukrajinskih sil res takšne, kot trdijo Rusi, bi se veliko bolj hvalili, še meni Tabak.

Drama v Rusiji
In medtem ko na bojiščih po Ukrajini ne manjka pomembnih dogodkov, so razmere v ruski regiji Belgorod, kjer imajo tamkajšnje sile še naprej težave, ostale nekoliko v senci. Že 1. junija so sile “Ruskega prostovoljnega korpusa” in “Legije ‘Svoboda Rusije'” izvedle vdor na ozemlje Rusije, ki se je, kot kaže, podaljšal.

Pravzaprav je velik kaos. Takšni vdori niso novost, vendar je šokantno, kako dosledno uspešni so. Še bolj šokantno je, kako dolgo trajajo. Vpad skozi vas Novaja Tavolžanka traja že skoraj teden dni. Rusi so bili zelo zmedeni. Najprej je bilo slišati, da vdora ni bilo, potem, da so vdor zatrli, v zadnjih dneh pa vztrajno prihajajo posnetki minometnih napadov. In ni povsem jasno, ali so ti uporniki še v Rusiji. Prav tako ni jasno, kako slabo gre Rusom pri zatiranju tega vdora, ta situacija pa verjetno ustvarja zmedo v ruskem medijskem prostoru, pravi Tabak in sklene, da ni nemogoče, da bodo ti uporniki našli več okrepitev in dodatne opreme.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Tajnikar bi se problemov v zdravstvu lotil kot Adrie Airways

Na včerajšnji, stoti dan zdravniške stavke, je svoje mnenje...

“Polanci” protestirali: Vlada je denar prerazporedila drugam!

Slovenija je ena izmed držav z najvišjim deležem prometnih...

V mariborskem zaporu izbruh epidemije garij

Razmere v prezasedenem mariborskem zaporu so se v zadnjem...