Levica je obljubila 30 tisoč stanovanj, dobili pa smo podražitev nepremičnin!

Datum:

Cene stanovanj v EU padajo, pri nas pa naraščajo. V območju evra so bile v drugem četrtletju za 1,7 odstotka nižje kot lani v enakem obdobju, v EU kot celoti pa za 1,1 odstotka. Gre za prvo medletno pocenitev po prvem četrtletju 2014. V Sloveniji pa so se po drugi strani cene stanovanj v drugem četrtletju dvignile. Stanovanjska situacija se slabša. Namesto 30 tisoč novih stanovanj, kot so jih obljubljali v Levici, smo dobili višje cene že obstoječih! (tukaj

Med članicami EU (za katere ima Eurostat podatke), so se stanovanja v drugem letošnjem četrtletju na letni ravni pocenila v kar devetih državah, v 17 pa podražile.

Najbolj je upadla cena nemških stanovanj, in sicer za 9,9 odstotka. Sledijo: Danska (-7,6 odstotka) in Švedska (-6,8 odstotka). Cene stanovanj pa so narastle v sledečih državah: Hrvaška (+13,7 odstotka), Bolgarija (+10,7 odstotka), Litva (+9,4 odstotka), Portugalska (+8,7 odstotka) in Slovenija (+7,4 odstotka), poroča STA.

Neprofitna stanovanja, Slovenj Gradec (Foto: STA)

Če primerjamo s prvim letošnjim četrtletjem, so bile letošnje cene stanovanj v drugih treh mesecih višje, v evroobmočju za 0,1 odstotka, v EU kot celoti pa za 0,3 odstotka. Najbolj so se v tej primerjavi dvignile cene v naslednjih državah: Litva (+5,1 odstotka), Bolgarija (+4,3 odstotka) in Estonija (+3,8 odstotka). V Sloveniji pa je rast znašala 1,9 odstotka. Največji upad so zabeležili: na Slovaškem (-3,9 odstotka), v Luksemburgu (-2,7 odstotka) in na Madžarskem (-1,7 odstotka).

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Propad socialnega dialoga

Ekonomsko-socialni svet (ESS) je bil ustanovljen 25. aprila 1994,...

CDU se odmika od osovražene politike Angele Merkel

Nemška krščansko-demokratska unija (CDU) si prizadeva ponovno pridobiti oblast...

[Video] Prazne predvolilne obljube Golobove vlade

V pričetku oddaje Kdo vam laže? se je Boris...