Papež Frančišek bi razmislil o blagoslavljanju homoseksualnih parov

Datum:

Papež Frančišek razmišlja o blagoslovih za homoseksualne pare. S tem se je odzval na vprašanja petih konservativnih kardinalov, ki so ga javno izzvali, da naj potrdi cerkveni nauk glede homoseksualnosti, in sicer pred srečanjem, na katerem bo govora tudi o katoličanih s homoseksualnimi nagnjenji. 

Pismo je papež Frančišek kardinalom napisal 11. julija (dan prej je od kardinalov prejel pet vprašanj), Vatikan pa ga je objavil v ponedeljek. Papež dostojanstvenikom predlaga, da bi bilo možnost takšnih blagoslovov mogoče preučiti, vendar pod pogojem, da se jih ne zamenja z zakramentom zakona. Nekateri pismo vidijo kot “znatno prizadevanje”, da bi bili “LGBTQ+ katoličani” bolj sprejeti v Cerkvi.

Vatikan sicer vztraja na stališču, da je zakon neločljiva zveza med moškim in žensko, posledično pa že ves čas nasprotuje homoseksualnim porokam. Papeževa prizadevanja bi po mnenju nekaterih zgolj okrepila legalni vidik blagoslavljanja homoseksualnih parov. Nekateri evropski katoliški duhovniki naj bi že sedaj blagoslavljali istospolne skupnosti, ne da bi s tem tvegali kritiko Vatikana. Papeževo stališče v pismu odstopa od stališča Kongregacije za nauk vere iz leta 2021, poroča Guardian.

Blagoslov bi bil zgolj izraz usmiljenja do grešnikov, ne pa soglašanja z grešno homoseksualno zvezo
Tedaj je slednja sporočila, da Cerkev ne more blagosloviti istospolnih zvez, ker “Bog ne more blagosloviti greha”. V svojem novem pismu je Frančišek tudi jasno poudaril, da je zakon zveza med moškim in žensko, vendar je v odgovoru kardinalom še zapisal, da duhovniki ne morejo biti sodniki, “ki samo zanikajo, zavračajo in izključujejo”.

“Pastoralna karitativnost” namreč terja potrpežljivost in razumevanje. Kajti prošnja za blagoslov pomeni prošnjo za Božjo pomoč, da bi lahko zaupali v Očeta in živeli bolj krščansko, ne pa krepili napačno pojmovanje zakonske zveze. “Pastoralna človekoljubnost” namreč terja, da se z ljudmi ravna kot z grešniki, ki morda niso povsem krivi za svoje situacije. Prav tako je še prepričan, da ni potrebno, da bi škofje in škofovske konference takšno pastoralno dobrodelnost spremenili v norme in protokole, konkretna vprašanja pa naj se obravnava od primera do primera, saj življenje v Cerkvi presega norme.  

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

[V ŽIVO] Branko Grims: Dolžnost vlade je braniti meje

"Dolžnost Vlade RS je braniti meje in če bi...

Zaključujejo se dnevi Škofjeloškega pasijona

Letošnji Dnevi Škofjeloškega pasijona se zaključujejo. Pred nami je...

Branko Grims bo danes predstavil “Zmago dobrega” v Kopru

Poslanec SDS in kandidat za evropskega poslanca mag. Branko...

Shema, ki pojasni, kakšno bogastvo so si nagrabili “necenzurirani”

"Necenzurirano" novinarstvo ni poceni. Iz sheme, ki jo objavljamo...