Burek z Nutello razburil prebivalce bosanskega mesta

Datum:

Pravijo, da “ima vsak svoj okus”, glede vsega pa tudi glede kuhinje in jedi. Številni ponudniki hitre hrane si želijo zadovoljiti prav vse okuse, četudi to pomeni prirejanje različnih verzij s tradicionalno hrano. Točno to se je zgodilo na Balkanu in za številne je bila to kaplja čez rob, za bošnjaškega politika pa celo “bogokletje”.

“Bogokletje tudi v Tuzli,” je ob fotografiji zapisal Admir Čavalić, poslanec v predstavniškem domu Parlamenta Federacije BiH in ekonomski strokovnjak. To je bil njegov komentar na jed, ki jo ponujajo v Tuzli. Fotografija iz neimenovane pekarne je sprožila ogromno ogorčenja med njegovimi sledilci, poroča Jutarnji list.

Preberite tudi: Švedsko pošto preplavila pisma za Božička

Čavalić je namreč delil fotografijo, ki prikazuje stekleno vitrino v pekarni, kot trdi, v Tuzli in njihov najnovejši izdelek. Gre za “burek z nutello”, ki stane 12 KM oziroma okoli 6 evrov za kilogram. “Bogokletje tudi v Tuzli,” je ob fotografiji zapisal Čavalić, ki je pozneje sprožil številne komentarje.

“Takoj vzemite koncesijo za delo in zabijte vhod v lokal z deskami”, “Ni drago”, “Kulturno smo propadli”, “Burek je samo z mesom”, “Pa to je zaskrbljujoče in zoprno!”, je samo nekaj komentarjev, ki jih je požela fotografija.

Po poročanju bosanskih medijev burek z nutello v beograjskih pekarnah ponujajo že dlje časa, novica o tej novosti pa je nekoč sprožila negodovanje na družbenih omrežjih, predvsem v Bosni in Hercegovini, kjer burek velja le in izključno za pito z mesom.

Burek (ali börek) je jed, ki izvira iz turške kuhinje, vendar je zelo priljubljena v mnogih državah balkanske regije, katere priljubljenost se je najverjetneje razširila v obdobju Osmanskega imperija, v zadnjih 50 letih tudi v Sloveniji.

Foto: Wikipedia

V Izraelu je ta jed tudi razmeroma priljubljena pod imenom burekas ali turški burekas. Jed je narejena iz vlečenega testa, in napolnjena z mesom (običajno govedina, nikoli svinjina) ali sirom oziroma skuto (krompir, skuta, špinača ipd.) ter začinjena s čebulo, soljo in poprom.

Sorodno

Zadnji prispevki

Združeni narodi prepolovili število žrtev med otroci v Gazi

Urad Združenih narodov za usklajevanje humanitarnih zadev OCHA, ki...

Franc Jager je slovenski podjetnik leta

Na 9. kongresu podjetništva so v petek v Portorožu...

Levičarski skrajneži zasedli münchensko letališče

Člani nemške skupine podnebnih aktivistov Last Generation so davi...