Izraelske enote so korak bližje “nadteroristu”, ki stoji za napadi 7. oktobra

Datum:

Izraelski kanal 12 je v sredo objavil domnevno fotografijo Hamasovega terorista z vzdevkom “Senca”, ki med drugim stoji tudi za napadom 7. oktobra. Gre za poveljnika oboroženega krila Hamasa Muhammada Deifa, to pa je ena izredno redkih njegovih fotografij. Deif je eden najbolj iskanih ljudi v Izraelu, objavljena fotografija pa bi lahko bila znak, da so mu izraelske enote korak bližje.

Fotografijo, ki je očitno novejša od nekaj drugih njegovih javnih slik, so domnevno pridobile izraelske sile, ki se borijo v Gazi, poroča The Times of Isral. Kdaj je bila fotografija posneta, sicer ni navedeno, vendar izraelski Ynet trdi, da je iz leta 2018 in je bila verjetno posneta med družabnim dogodkom. Muhammad Deif je vodja brigad Qassam, ki stojijo za terorističnim napadom 7. oktobra.

Deif je od leta 1995 na seznamu najbolj iskanih teroristov v Izraelu in je doslej preživel najmanj sedem poskusov atentata, zadnji je bil poskus atentata maja 2021.

Med temi sedmimi poskusi Izraela, da bi ga ubil, naj bi Deif izgubil roko in obe nogi ter je zdaj na invalidskem vozičku, nova fotografija pa tudi kaže, da mu manjka eno oko. Izraelski kanal 12 je trdil, da Deifu manjka tudi noga in ima namesto nje protezo, čeprav tega ni bilo mogoče preveriti na objavljeni fotografiji, ki ga prikazuje le od ramen navzgor. Tiskovni predstavnik IDF kontraadmiral Daniel Hagari v sredo zvečer ni želel povedati, ali je nova fotografija znak, da se enote približujejo Deifu, poroča The Times of Israel.

v uničeni sestrini hiši so našli tudi nekaj njegovih dokumentov (foto: X)

Preživel je kar sedem atentatov
Poveljnik brigad al-Qasam naj bi imel osrednjo vlogo v šokantnem napadu na Izrael 7. oktobra, v katerem je bilo pobitih približno 1200 ljudi, okoli 240 drugih pa odvlečenih v Gazo kot talci, ko je na tisoče teroristov pod vodstvom Hamasa vdrlo v Izrael in izvedel najsmrtonosnejši napad v zgodovini države. Deif je v preteklih letih preživel vsaj sedem poskusov atentata, nekateri so ga poškodovali do različnih stopenj ali ubili njegove družinske člane.

Zadnja dva znana poskusa sta se po navedbah vojske zgodila maja 2021, ko sta se Izrael in teroristične skupine v Gazi borili v 11-dnevnem izbruhu, znanem kot operacija Varuh zidov. Pred letom 2021 je Izrael poskušal ubiti Deifa med vojno v Gazi leta 2014, a ga je za las zgrešil in namesto tega ubil njegovo ženo, sina in 3-letno hčerko. Drugi poskusi atentata so se zgodili v letih 2001, 2002, 2003 in 2006, pri zadnjem pa naj bi izgubil noge.

Profil na X je objavil fotografijo in videposnetek, na katerem naj bi bilo domnevno uničenje hiše Deifove sestre. IDF so to storile pred nekaj dnevi.

V začetku decembra se je zdelo, da je IDF razpisala nagrado za njegovo glavo, pri čemer naj bi vrgla letake, v katerih je ponujala denar za informacije o tem, kje se nahaja, pa tudi o tem, kje se nahajajo drugi visoki uradniki Hamasa.

Ponujena je bila nagrada v vrednosti  400 tisoč dolarjev za informacije o Sinwarju, ki vodi skupino v Gazi; 300 tisoč dolarjev za informacije o njegovem bratu Muhammedu Sinwarju, ki poveljuje južni brigadi teroristične skupine, 200 tisoč dolarjev za informacije o Rafa’i Salamehu, poveljniku Hamasovega bataljona Khan Younis; in 100.000 dolarjev za informacije o Deifu.

A. H.

Sorodno

Zadnji prispevki

Levičarska vlada preplavlja Avstralijo z migranti

Dolga leta je Avstralija vejala za državo s pametno...

Shema, ki pojasni, kakšno bogastvo so si nagrabili “necenzurirani”

"Necenzurirano" novinarstvo ni poceni. Iz sheme, ki jo objavljamo...

Incident: Podporniki Hamasa napadli Ruparja, ki je za evropsko poslanko podprl Zalo Tomašič

Na današnji tiskovni konferenci ljudske iniciative Glas ljudstva in...