[Video] Zgodovinar dal lekcijo dopisniku RTV, ki je Slovenijo označil kar za umetno državno tvorbo

Datum:

Na družabnem omrežju X (prejšnji Twitter) je zaokrožil kratek posnetek izjave znanega dopisnika RTVS iz ZDA dr. Andreja Stoparja, ki je razburil marsikoga, čeprav je bila izjava izrečena že pred časom. Slednji je namreč našo domovino Slovenijo označil kar kot umetno državno tvorbo, ki je kot takšna ahistorična. Kot domišljavost in popolno neznanje, pa njegove besede ocenjuje zgodovinar dr. Stane Granda.

Dopisnik javne televizije RTVS Andrej Stopar se je uvodoma navezal na besede ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki je, če se ga je poslušalo zelo natančno, Ukrajini pripisal ahistoričnost in umetno državno tvorbo. “To bi lahko govoril tudi o Sloveniji. Slovenije tudi ni bilo pred Socialistično republiko Slovenijo. Tudi mi smo umetna državna tvorba in kot takšni ahistorični,” je nato pristavil.

Izjava, izrečena v eni izmed oddaj o vojni v Ukrajini, je pričakovano sprožila val kritik med uporabniki omrežja X, in čeprav ta ni bila izrečena pred nedavnim, se, kot kaže, ljudje še danes ne morejo načuditi nad izrečenim: “… ampak … tale mi je pa dvignil pokrovko!”; “Tako govori, kot da čaka Ruse in bo Putin risal stare meje v Evropi in ponovno ustvaril njemu ljubljeno Jugo!!!”;”Kaj je pa ta gospod pojedel?”; “S takimi izjavami se kategorizira kvečjemu za dopisnika Izvestije”.; “Grozljivo, kam smo prišli!”; “Tole je pa velika kleveta …”; “Produkt slovenskega državnega šolstva. Vsem družboslovnim fakultetam bi odtegnil davkoplačevalski denar.”; “Posledice jugo izobraževanja.”

Zgodovinar: Stopar je produkt socialističnega šolstva
Za komentar omenjene izjave smo povprašali znanega zgodovinarja dr. Staneta Grando, ki nam je povedal, da gospod z izjavo dokazuje, da nima pojma o zgodovini. “Evropska zgodovina je popolnoma drugačna in tudi same nacionalne države so pozno nastale. Lahko bi bila tudi sama Rusija ahistorična tvorba, saj vemo, da niso sami Rusi postavili gor te države.”

“Mi smo živeli v okviru Nemškega cesarstva, kjer je bila vrsta drugih držav, ki jih gospod najbrž ima za historične,” je povedal v nadaljevanju in dodal, da je s svojo izjavo izkazal popolno neurejenost znanja in da ta pač predstavlja produkt socialističnega šolstva. “Ne more človek temu drugače reči. Slovenija se namreč omenja v latinščini že tam od okrog leta 1000, v nemščini malo kasneje. Res je, da se najkasneje v slovenščini, ampak vendar, govori se o narodih, ne o državah,” je pojasnil in dodal, da države nastanjajo, minevajo, medtem ko so narodi bolj ali manj unikat, trajna tvorba, čeprav je res, da so določeni narodi v zgodovini tudi izginili.

Dr. Stane Granda (Foto: STA)

“Kar se pa tiče Slovenije, da je prej ni bilo, ne drži. Nasprotno: da je sploh nastala stara Jugoslavija, se Sloveniji in Slovencem pripisuje na žalost velika krivda,” je Granda pojasnil v nadaljevanju.

V izjavi človeka, ki je v času napada Rusije na Ukrajino dejal, da je to vprašanje dveh ali treh dni, pa bo Ukrajine konec, Granda vidi odsev popolnega neznanja in velike domišljavosti. Na vprašanje, ali ni žalostno, da se take navedbe pojavljajo na javni RTVS, pa je povedal, da slednji ni edini, ker je takšna pač orientacija dela hiše. Zdi pa se mu žalostno, da se ni raje prej posvetoval s kakšnim od zgodovinarjev, saj je v hiši vsaj pet doktorjev zgodovine.

A. H.

Sorodno

Zadnji prispevki

Milan Zver: Iranska revolucionarna garda je “UDBA nad UDBO”

"Po tem incidentu ne pričakujem nekih bistvenih radikalnih sprememb,...

Aleš Hojs in Alenka Forte vabita na pogovorni večer

Kandidata za evropska poslanca Aleš Hojs in Alenka Forte...

Grims: Policija deluje kot taksi služba za migrante

V Državnem zboru poteka redna seja, na kateri se...