V Kijevu trdijo, da je Belorusija postala jedrski talec

Datum:

Včeraj je v javnosti odjeknila vest, da sta voditelja Rusije in Belorusije podpisala sporazum, ki bo omogočil Rusiji, da na ozemlju Belorusije namesti taktično jedrsko orožje. Medtem ko ZDA na drugi strani Atlantika trdijo, da ni prav nobenih znakov, da se Rusija pripravlja na dejansko uporabo orožja, pa je poteza Kremlja naletela na kritike v Berlinu, kot tudi v Kijevu. 

                   

Na rusko potezo se je odzval sekretar ukrajinskega nacionalnega in obrambnega sveta Oleksij Danilov, ki je zapisal: “Kremelj je vzel Belorusijo za jedrskega talca,” pri tem pa dodal, da poteza predstavlja naslednji korak k notranji destabilizaciji Belorusije. Ta je sicer že od zadnjih hudih nemirov, ki so izbruhnili po prirejenih volitvah, izrazito odvisna od Kremlja.

Kot že rečeno, pa so se odzvali tudi v Berlinu. “Primerjava, ki jo je ruski predsednik Vladimir Putin potegnil z namestitvijo jedrskega orožja članic Nata, je zavajajoča in z njo ni mogoče upravičiti napovedanega koraka Rusije,” je včeraj komentiralo nemško zunanje ministrstvo. Nemške oblasti so prepričane, da gre za jedrsko ustrahovanje in da Belorusija s tem, ko je omenjeni premik jedrskega orožja dovolila, krši več mednarodnih konvencij, h katerim se je zavezala, poroča STA.

Beloruski diktator Lukašenko in ruski diktator Vladimir Putin. Foto: epa

Američani zaradi kremeljske poteze ne nameravajo spremeniti ničesar. “Prav tako ne vidimo nobenega razloga, da bi prilagodili svojo strateško jedrsko držo,” je komentiral tiskovni predstavnik State Departmenta, kjer so še dodatno pojasnili, da je bil premik že nekaj časa načrtovan in javno napovedan.

V znanem Institute for the study of war (Inštutit za študijo vojne), so se na premik odzvali podobno kot v State Departmentu, rekoč da premik ne predstavlja eskalacije v jedrsko vojno. “Rusija lahko s svojim jedrskim orožjem že zdaj doseže katero koli točko na Zemlji. Vendar je Putin akter, ki se izogiba tveganju in večkrat grozi z uporabo jedrskega orožja, ne da bi to nameraval uresničiti,” so zapisali v poročilu.

Gal Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Rekordna nepriljubljenost nemške vlade

Nemški volivci so izjemno nezadovoljni z delom vlade, kot...

Katere bodo posledice dviga sodniških plač?

Kakšne bodo posledice dviga sodniških plač? Primeri plač in...

Fajonova bo spet donirala s terorizmom povezani UNRWA

Ministrica Tanja Fajon je na včerajšnji donatorski konferenci za...