[Video] Ukrajinci na meji ustavljajo transspolnike, ki želijo pobegniti

Datum:

V Ukrajini so zaradi ruske invazije pred mesecem dni moškim starim med 18 in 60 let prepovedali zapustiti državo. Po mnenju ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega je njihovo mesto na bojišču. To je presenetilo transspolnice, ki so v strahu pred Rusi skušale zbežati iz države, a so ugotovile, da so jim ukrajinske oblasti pripravljene uresničiti največjo željo, jih imeti za moške in jih tako tudi obravnavati. Po drugi strani so transspolniki, ki so vztrajali, da so ženske bili podvrženi iskanju Adamovega jabolka nakar jim niso pustili zapustiti državo. Za Ukrajino je stvar enostavna. Za vojno proti Rusiji so potrebne številke, pri tem pa ni važno ali gre za moške, moške, ki si domišljajo da so ženske, ali ženske, ki si domišljajo da so moški. Za Ukrajino so to vse samo vojaki.

                   

Ukrajina je z začetkom ruske invazije pred enim mesecem 24. februarja 2022 razglasila vojno stanje in prepovedala moškim starim med 18 in 60 let zapustiti državo. Ta odredba vključuje tako transspolnike, ki si domišljajo, da so ženske, transspolnice, ki se prepričujejo, da so moški kot tudi navadne biološke moške, ki ne trpijo za raznimi blodnjami.

Ukrajinski cariniki se na prehodih čez mejo z Ukrajino o tem ali je nekdo moški ali ženska odločajo v prid izbire, ki bo Ukrajini zagotovila več vojakov. Tako transspolnice, ženske, ki so še nedolgo nazaj trdile, da so moški, zdaj ko je prišlo do vojne pa želijo na podlagi dejstva da so ženske zapustiti državo organi obravnavajo kot moške. Enako obravnavajo tudi transspolnike, ki trdijo da so ženske.

Lahko je moški ali ženska, še vedno bo vojak
“To so moški … morajo se vrniti nazaj in boriti,” je miselnost ukrajinskih carinikov za La Corriere della Sera opisal transspolnik, ki je želel ukrajinske carinike prepričati, da je ženska. Ni popuščanja. “Tehnično gledano se zakon nanaša tudi na transspolnike, vključno s certificiranimi transmožinjami in certificiranimi transženi, ki niso spremenili dokumentov,” je priznala ukrajinska LGBTQ+ aktivistka Olena Shechenko.

Drugi transspolniki so opisali ponižujoče preiskave, ki so jim bili podvrženi, preden so jim prepovedali zapustiti državo. “Ukrajinski mejni stražarji te slečejo in pretipajo povsod,” je za Guardian povedala transspolnica imenovana Judis. “Na njihovih obrazih lahko vidiš, da se sprašujejo ‘kaj si ti?’ kot da si neka žival ali nekaj.” Dejstvo da se je Judis rodila kot ženska ni prepričalo ukrajinskih carinikov, ki so 12. marca 2022 okoli 4. uri zjutraj prišli do zaključka, da je moški in ji preprečili beg na Poljsko.

LGBT parada ponosa v Kijevu 2021 (foto: EPA)

“Odpeljali so nas v stavbo na mejnem prehodu,” je svojo izkušnjo na ukrajinski meji opisal 24-letni transspolnik Alice, ki je skušal zbežati iz države skupaj s svojo 21-letno ženo Helen, ki se identificira kot nebinarno. “V sobi so bili trije oficirji. Rekli so nama, da slečemo jakne. Preverili so najine dlani, roke, preverili so moj vrat, da bi videli ali imam Adamovo jabolko. Dotikali so se mojih prsi. Po pregledu so nam mejni stražarji rekli, da sva moška. Skušala sva pojasniti najin primer, a jih ni zanimalo.”

Ukrajino je sicer v zadnjem mesecu od začetka ruske ofenzive zapustilo več kot 3,5 milijonov beguncev, še dvakrat toliko pa jih je ostalo brez domov.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

Izraelsko sodišče je razsodilo, da se morajo tudi ultraortodoksni judje priključiti vojski

Izraelsko vrhovno sodišče je danes odločilo, da morajo obvezen...

Challe Salle povedal nekaj krepkih na račun Zlatka Čordića

Na slovenski hip hop sceni je resnično vroče. Raper...

Orban in Melonijeva se znotraj Evropskega parlamenta ne bosta povezala

Italijanska premierka Giorgia Meloni je na srečanju v ponedeljek...

[Foto] Koga vse je ujel fotografski objektiv na državni proslavi

Osrednje državne proslave na Kongresnem trgu v Ljubljani, s katero...