Biden in von der Leynova soglasno za nadomestitev tretjine ruskega plina z ameriškim

Datum:

Med EU in ZDA je bil sklenjen dogovor o dostavljanju 50 milijard kubičnih metrov utekočinjenega plina iz ZDA v EU na letni ravni. Novico sta danes v Bruslju sporočila predsednica EK Ursula von der Leyen in predsednik ZDA Joe Biden. Kot je ob tem dejala predsednica, bi EU tako lahko nadomestila kar tretjino zemeljskega plina, ki ga uvažamo iz Rusije. 

ZDA so se ob tej priložnosti zavezale, da bodo v tekočem letu priskrbele 15 milijard kubičnih metrov tovrstnega plina več, kar bo predstavljalo nadomestilo za ruski energent. V prihodnje pa bo EU stremela k stalni dobavi plina iz ZDA in to vsaj do leta 2030. V načrtu je okrog 50 milijard kubičnih metrov tega energenta na letni ravni, poroča STA.

Predsednica EK Ursula von der Leyen in predsednik ZDA Joe Biden, sta svojo izjavo za javnost podala v ustni obliki, odgovarjati na novinarska vprašanja pa nista želela. Ameriški predsednik je ob tej priložnosti še pozdravil ključne načrte EU za končanje njene navezanosti na ruske energente do leta 2027.

Ladja z utekočinjenim plinom. (Foto: wikimedia commons)

Poudaril je še, da je energetsko odvisnost od Rusije potrebno zmanjšati v najkrajšem možnem času, čeravno bi to prineslo nove stroške. Biden je še prepričan, da bi morala EU v splošnem zmanjšati svojo odvisnost od plina. Tako ZDA, kot tudi EK, sta podali skupno pisno izjavo, ki se nanaša na energetsko varnost EU.

EU se je zavezala k zmanjšanju energetske odvisnosti od Rusije
V njen se zavezujeta k zmanjšanju evropske energetske odvisnosti od Rusije, ostro obsojata invazijo Vladimirja Putina na Ukrajino, obenem pa je navajata skupni cilj – zagotoviti energetsko oskrbo tako EU kot tudi Ukrajini. Varnost in vzdržnost na področju energetike obeh entitet, sta namreč ključni za zagotavljanje mirne, svobodne in demokratične Evrope.

Foto: epa

Sklenjen je bil tudi dogovor, da se nemudoma ustanovi posebna delovna skupina, ki bo posegala na področje energetske varnosti. Njena sopredsednika bosta zastopnik Bele hiše in zastopnik predsednice EK. Skupina bo zadolžena za uresničevanje zastavljenih ciljev, v prvi vrsti pa za zagotovitev dodatnih 15 milijard kubičnih metrov že omenjenega energenta iz ZDA.

EU bo stabilna dobava ameriškega plina zagotovljena vsaj do leta 2030
Komisija naj bi v sodelovanju z državami EU zagotavljala stabilno dostavo plina iz ZDA vsaj do leta 2030 (cca. 50 milijard kubičnih metrov letno. Pri ceni se namerava upoštevati dolgoročne tržne smernice, uravnoteženost povpraševanja in ponudbe ter kolektivni cilj – podnebno nevtralnost. 

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

V berlinskih bazenih bo zaradi migrantov potrebna posebna aplikacija

Na zunanjih nemških bazenih bodo primorani prihajajočo poletno sezono...

Trije ustavni sodniki: Večina Ustavnega sodišča je prekoračila zakonska pooblastila!

Trije ustavni sodniki so se ogradili od današnje izjave...

Janša: Nika Kovač vodi Soroševo kampanjo za razkroj Evrope

"Soroševa kampanja Inštituta 8. marec za razkroj Evrope. Formula...

[Video] Čadež: Moje imenovanje na vrh “leve utrdbe” je bilo kot biku pokazati rdečo zastavo!

"Meni uradno očitajo stvari, za katere nimajo nobenih dokazov,...