Adijo, pamet! Inšpektor lahko delavcem prepove opravljanje dela, če ne dobijo pravočasno izplačanih plač

Datum:

Iz Obrtno-podjetniške zbornice (OZS) so sporočili, da je upravni odbor na seji soglašal, da OZS ne bo več sodelovala v pogajalski skupini za spremembo delovno-pravne zakonodaje. Prav tako pozivajo vlado, naj do državnozborskih volitev ne spreminja delovno-pravne zakonodaje, nato pa naj se izvede celovita reforma.

                   

Na OZS so pojasnili, da obrtniki in podjetniki ostro nasprotujejo predvsem Zakonu o inšpekciji dela, v katerem je določilo, da lahko inšpektor prepove delavcem opravljanje dela v primeru, če delodajalec plač ne izplača pravočasno. Anketa OZS je pokazala, da člani te zbornice pozivajo celo k protestom, če bi obveljalo to določilo. Sprašujejo se namreč, kdo bo zagotovil denar za plače, če delo ne bo potekalo normalno. Predsednik OZS Branko Meh je prepričan: “Lahko se namreč včasih zgodi, da zaradi plačilne nediscipline ne moremo izplačati plač pravočasno. Prepoved dela pa zagotovo ni prava rešitev, saj bomo podjetjem in delavcem povzročili še večjo škodo.”

Reforma te vlade ne ponuja ničesar
Žalostno je, da vlada delodajalcem v tej reformi ne ponuja ničesar, zato je Obrtnik leta in član Upravnega odbora OZS Bojan Železnik prepričan, da “nanjo ne moremo in ne smemo pristati. Želijo nam odsekati roko, mi pa se pogajamo za to, da nam odsekajo zgolj dva prsta”. Z njim se strinjajo tudi ostali člani omenjenega odbora.

M. S.

Sorodno

Zadnji prispevki

Na tekmi s Srbijo se bo srečala balkanska naveza Vučić, Golob in Janković

Ob robu evropskega nogometnega prvenstva in pred četrtkovo tekmo...

Zgodba dveh digitalnih Slovenij

Prejšnji minister za digitalno preobrazbo v Janševi vladi je...

Miran Videtič: “Sile, ki težijo k spremembi smeri EPP-ja, bi znale uspeti!”

"Skratka, nekaj se bo dogajalo, čuti se neka napetost...

Ustvarjalna svoboda, ne izključevanje – upanje za vse

Za nami so evropske volitve, v katerih smo se...