Socializem: Poglejte, kako je MORS Sindikatu vojakov Slovenije zagrozil z ukinitvijo, če takoj ne preneha s podporo referendumu o drugem tiru!

Datum:

Aktivna vključitev Sindikata vojakov Slovenije (SVS) v zbiranje podpisov za podporo referendumu o drugem tiru je zelo razjezila vodstvo Ministrstva za obrambo RS (MORS), ki je tajništvu sindikata, ki ga vodi Gvido Novak, poslala dopis z grožnjo, naj nemudoma prenehajo z vsemi aktivnostmi v podporo referendumu. V nasprotnem primeru sledi ukinitev oz. prenehanje sodelovanja z MORS v dosedanji obliki. Gre le še za eno v dolgem nizu floskul vlade Mira Cerarja, ki si na vse pretege prizadeva, da bi preprečila referendum o dragem projektu izgradnje drugega tira, a si v resnici kar sama koplje jamo pred naslednjimi državnozborskimi volitvami. Tokratna grožnja ministrstva, pod katero se je podpisal državni sekretar Miloš Bizjak, zelo spominja na represivno delovanje političnega režima v nekdanji državi, zato so v Sindikatu vojakov Slovenije nad vsebino dopisa pričakovano zgroženi. Predsednik SVS Gvido Novak ne izključuje možnosti tožbe na sodišču, saj je prepričan, da sindikat ni ravnal mimo svojih pristojnosti.

Državni sekretar Miloš Bizjak je v imenu ministrstva in ministrice Andreje Katič Sindikatu vojakov Slovenije poslal dopis, v katerem je zapisal, da je ministrstvo na podlagi informacij v sredstvih javnega obveščanja ter po pregledu objav na spletni strani sindikata seznanjeno  z  javno izraženo podporo SVS referendumu o drugem tiru. “Ob  tem ste  v  okviru  sindikata  že  sodelovali  pri  izvajanju  nekaterih aktivnosti zbiranja podpisov za podporo referendumu in jih napovedujete tudi v prihodnje. V  ministrstvu  ocenjujemo,  da navedene  aktivnosti niso v  domeni  sindikata,  kot  organizacije,  v okviru katere se organizirajo zaposleni za varovanje svojih pravic glede statusa, ekonomskih in socialnih  pravic, ki  izhajajo iz  dela ali so z njimi povezane,” je zapisal državni sekretar Bizjak.

Na ministrstvu zato menijo, “da pozivanje pripadnikov Slovenske vojske za pomoč pri zbiranju podpisov za referendum in z izvajanjem drugih,  s  tem  povezanih  aktivnosti,  prekoračujete obseg delovanja vašega sindikata, ki mu ministrstvo s Pogodbo o zagotavljanju  pogojev za  delovanje,  št.  101-6/2014-13,  z  dne  30.  12. 2014,  zagotavlja tudi materialne in druge pogoje za delovanje. Pri  tem  je  treba  tudi upoštevati, da veljajo za  sindikalno  delovanje na  obrambnem področju nekatere omejitve. Ter, da ste bili v preteklosti že opozorjeni na nekatere prekoračitve obsega in načina še sprejemljivega in dovoljenega delovanja vašega sindikata”.

MORS tako poziva Sindikat vojakov Slovenije, naj takoj preneha z vsemi aktivnostmi v podporo referendumu o drugem  tiru. “Vašo  formalno odločitev o  tem pričakujemo najkasneje do ponedeljka, 29. 5. 2017. V  kolikor tega  ne  boste  storili,  bomo prisiljeni  v  ustrezne  postopke za revizijo naših doslej vzpostavljenih razmerij, posebej še pogodbe, saj ocenjujemo, da materialna in siceršnja podpora  sindikatu  s  takšnim načinom in  vsebino  delovanja,  kot  ga  izvaja  Sindikat vojakov Slovenije v okviru podpore referendumu o drugem tiru, ni umestna,” je pred dnevi zagrozil Miloš Bizjak.

V sindikatu so prisluhnili grožnjam in prenehali z aktivnostmi, toda razmišljajo o tožbi
Poklicali smo v tajništvo Sindikata vojakov Slovenije in predsednika Gvida Novaka prosili za komentar o vsebini dopisa. Potrdil nam je, da so se v sindikatu odzvali že v petek in prekinili z vsemi aktivnostmi v podporo referendumu, ker ne želijo ogroziti delovanja sindikata. “Iz dopisa MORS je namreč jasno razvidno, da je to neke vrste grožnja, da v kolikor bomo nadaljevali z našimi aktivnostmi glede referenduma, bo vprašljivo naše nadaljnje delovanje pod dosedanjimi pogoji,” nam je povedal Novak.

V SVS so sicer popolnoma prepričani, da niso naredili nič narobe, ker so kot sindikat pozvali volivce k oddaji podpisa podpore za referendum. Zato so od pristojnega ministrstva že zahtevali, naj skliče t. i. komisijo za pomirjanje, ker gre za spor. “Oni trdijo, da smo kršili pogodbo, mi pa smo prepričani, da je nismo. Po sami pogodbi mora biti komisija sklicana v roku 15 dni, ta pa bo potem odločala o tem, ali smo pogodbo prekršili. V kolikor ne bo odločitve komisije, ki je zavezujoča za obe strani, bomo šli v upravni spor zoper ta akt,” je še zatrdil naš sogovornik.

Naj spomnimo. Komisija odloča v sestavi petih članov, od tega sta dva člana iz sindikata, trije pa iz vlade. “Mislim, da komisija brez teh dveh članov ne more odločiti o nečem drugače, kot menimo v sindikatu. V tem primeru bomo šli na sodišče in zahtevali, da se akt razveljavi. V nasprotnem primeru nam bodo ob naših naslednjih aktivnostih preprosto kar odpovedali pogodbo,” je še opozoril Novak.

Česa ne razumejo na ministrstvu? Več denarja za drugi tir posredno pomeni manj sredstev za vojsko
In kakšne so v resnici pristojnosti Sindikata vojakov Slovenije, da ministrstvo trdi, da so jih v SVS prekoračili? Že v 1. členu statuta sindikata je zapisano, da gre za organizacijo vojakov, zaposlenih v Slovenski vojski, pripadnikov prostovoljne pogodbene rezerve in zaposlenih na  Ministrstvu  za  obrambo  Republike Slovenije (MORS), ter nekdanjih zaposlenih na MORS, ki se v sindikat svobodno vključujejo, deluje pa skladno z ustavo in s predpisi  Republike Slovenije.

Predvsem pa v statutu jasno piše, “da je SVS prostovoljna,  samostojna, neodvisna, demokratična in nestrankarska interesna organizacija, ki zastopa interese vojakov v Republiki Sloveniji. V njej člani organizirano ter skladno s programskimi usmeritvami in tem statutom uveljavljajo in varujejo svoje pravice glede statusa, ekonomskih in socialnih interesov, ki izhajajo iz dela in so povezani z njim. V okviru delovanja sindikata lahko člani organizirajo tudi kulturne, športne in druge oblike povezovanja”. Ni znano, česa na ministrstvu glede tega niso razumeli.

SVS torej deluje skladno s svojim statutom in programskimi izhodišči, po načelih demokratičnosti, solidarnosti in vzajemnosti ter pri tem spoštuje ustavo, mednarodne konvencije in načela sodobne pravne in socialne države. Ker pa za Slovensko vojsko država še naprej namenja premalo denarja, vojaki pa nimajo urejenih plačnih razmerij, ki bi po mnenju opozicije morale biti že zdavnaj izenačene s policijskimi, imajo v sindikatu vso pravico boriti se za višja finančna sredstva. Toda ob dragih vladnih projektih, kot je Cerarjev drugi tir, za katerega želi plačati več kot milijardo evrov, bodo to težko dosegli. Zato je nasprotovanje SVS takšnemu razmetavanju z davkoplačevalskim denarjem povsem razumljivo.

Luka Svetina

Sorodno

Zadnji prispevki

Azijski vrh: Peking, Seul in Tokio so za jedrsko razorožitev Severne Koreje

Danes v južnokorejski prestolnici Seul poteka vrh voditeljev Južne...

Makarovič na zatožni klopi zaradi izbruha sovražnega govora in žalitve

“V Ljubljani se bo zaradi satirične pesmi Utrip laži...

Metlika: Obnovljen most do gradu Gradac

Grad Gradac, eden redkih kulturnih spomenikov državnega pomena v...