Afera CSD Velenje: Dečka ostajata v rejništvu. Janša napovedal interpelacijo.

Datum:

“Na stroko so se vzorniki Anje K. Mrak sklicevali tudi pri otrocih s Petrička. Dovolj je bilo! Interpelacija!” se je na današnja pojasnila ministrice glede primera CSD Velenje na Twitterju odzval prvak opozicije Janez Janša. Kopač-Mrakova je namreč zagotovila, da se je stroka odločila pravilno in v skladu z zakonom. 

                   

Poslanec SDS Žan Mahnič je na današnji novinarski konferenci potrdil, da bo SDS vložila interpelacijo zoper ministrico Anjo Kopač Mrak. Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je na današnji novinarski konferenci potrdila, da inšpekcijski nadzor na Centru za socialno delo (CSD) Velenje zaradi napotitve dveh dečkov v rejništvo ni pokazal nepravilnosti. Napoved interpelacije je ministrica ocenila kot “zlorabo konkretnega primera v politične namene”.

Pristojni so zagotovili, da so otroka v rejniško družino namestili zaradi nesodelovanja starih staršev. Kot so dejali, problem ni bil v starosti ali socialni sliki. “Kaj je dobro za otroka, mora odločati stroka, ne mediji, sosedi, javnost in družbena omrežja,” je prepričana ministrica.

Nihče ne more zagotoviti, da je takšna odločitev najboljša za otroka
Na naše vprašanje, kako in s čim lahko zagotovijo, da je njihova odločitev v največjo korist otrokoma, je predstavnik socialne inšpekcije Peter Stefanovski odgovoril, da takšnih zagotovil ni možno dati vnaprej. Na vprašanje, kako je CSD pripravil otroka na odhod v rejniško družino, pa je zagotovil,  da je “center ves čas – od trenutka dalje, ko je začel ocenjevati, da je potrebno otroka namestiti v rejniško družino – poskušal to skupaj s starima staršema in otrokoma”.

Otrokom s Petrička so starše ubili revolucionarji
Otroke s Petrička, ki jih v svojem tvitu omenja Janša, so odvzeli staršem v povojnem taborišču na Teharjah. Starše so umorili, otroke pa odpeljali v zapuščeno gostilno Petriček, ki stoji nad reko Savinjo zahodno od Celja. Tam so jih zadrževali nekaj mesecev, nato so mnogim spremenili identiteto in jih oddali v rejo. Mnogi, še posebej tisti najmlajši, dolgo niso izvedeli, da njihovi krušni starši niso pravi starši in da so njihove prave starše revolucionarji po vojni umorili.

Otroka odpeljali praktično brez besed
Kot je pred dnevi za Večer pojasnila babica, sta bila vnuka zelo navezana na stara starša že pred materino smrtjo. Pred tednom dni pa so ju uslužbenci Centra za socialno delo Velenje iz vrtca odpeljali in ju namestili pri rejnikih. Starima staršema so na CSD povedali zgolj to, da bosta otroka od sedaj naprej nameščena v rejništvu, niso pa jima povedali, kje sta. Babica in dedek sta šokirana in obupana.

Foto: STA
Foto: STA

Pred CSD Velenje se je danes v podporo starim staršem zbralo nekaj deset ljudi. Na shodu sta bila tudi stara starša, ki sta za vnuka skrbela od umora njune mame decembra lani dalje. Kot sta dejala novinarjem, so jima v CSD Velenje povedali, da jima bodo predstavili rejnike, onadva pa se odzvala, da bosta sodelovala. “Mi smo sodelovali, stalno smo bili pripravljeni, da se dogovorimo,” sta pojasnila stara starša in dodala, da se z rejniško družino nista želela srečati, ker v rokah še nista imela dokumenta, zakaj onadva nista primerna za rejnika, poroča STA.

Donko: Stroka je zgrešila več težkih strokovnih napak
Na odločitev, da otroka ostajata v rejništvu, se je odzval tudi socialni delavec Franci Donko. “Kot socialni delavec in strokovnjak s področja varstva družine in mladoletnih otrok sem razočaran nad ugotovitvami izrednega nadzora in izjavami ministrice Kopač Mrakove, da je stroka odločila v skladu z zakonom,” je pojasnil v izjavi za javnost. Po preučitvi dostopnih dokumentov in informacijah, ki so mu dostopni kot strokovnemu svetovalcu starih staršev, meni, da je stroka v tem primeru zagrešila več težkih strokovnih napak.

V pogovoru s starima staršema je izvedel, da napovedujeta velik protestni shod pred Ministrstvom RS za delo, družino, socialno delo in enake možnosti v ponedeljek, 11. aprila, ob 15.uri. Pri tem prizadevanju ju Donko osebno in poklicno podpira.

Nina Knapič

Sorodno

Zadnji prispevki

Kulturni boj je zadnja “deviza” levice

"S tem bi radi na plano potegnili devizo, ki...

Prepoved Airbnb bo stanovanjsko krizo še poglobila

Kot smo že pisali tukaj, je stranka Levica glavni...

Za samopromocijo bi tudi lagal

Kako daleč gre lahko posameznik za pridobivanje "všečkov", slave...

Ali so partizani osamosvojitelji? Malo morgen!

Predsednica države Nataša Pirc Musar je ob dnevu državnosti...