Afera “Panamski dokumenti”: Islandski premier ni odstopil, le umaknil se je

Datum:

Dan po tem, ko je islandski premier Sigmundur Davíd Gunnlaugsson zaradi pritiskov javnosti sporočil, da odstopa z mesta predsednika vlade, je njegov kabinet v javnost posredoval sporočilo, da Gunnlaugsson ne odstopa, pač pa se le umika za nedoločen čas. Ob tem predlaga, da premiersko mesto zasede podpredsednica njegove stranke, sam pa bo še naprej opravljal funkcijo predsednika stranke. 

                   

Pozivi k odstopu islanskega premierja so se pojavili po odkritju njegovega imena v povezavi z afero “Panama papers”. Afera je razkrila, da ima Gunnlaugsson skupaj s svojo ženo podjetje s sedežem v davčni oazi, in sicer na Britanskih Deviških otokih, kjer naj bi skrival več milijonov evrov.

K odstopu ga je pozvala množica protestnikov. V islandskem glavnem mestu Reykjavik se je namreč zbralo več kot 20.000 ljudi, ki so zahtevali premierjev odstop. Sprva je ta pozval zgolj k razpustitvi parlamenta in razpisu ponovnih volitev, a to zahtev večtisočglave množice Islandčanov ni omililo.

Islandija ima skupaj le nekaj več kot 300.000 prebivalcev in množica protestnikov je predstavljala velik del volivcev, ki jim premier ni mogel uiti. Včeraj je naznanil svoj odstop, a je že v današnji izjavi za javnost to spet zanikal.

Ne odstopa, le umika se za nedoločen čas, ponosen na svoje vladanje
V njej je večkrat poudail, da je izjemno ponosen na delo svoje vlade, s katero je po njegovih besedah izboljšal življenjski standard in finančno stanje v državi. Poudaril je, da ne odstopa in da še vedno ostaja predsednik napredne stranke, a se za nedoločen čas umika s položaja predsednika vlade. Parlamentu je predlagal, naj njegovo mesto zasede podpredsednik iste stranke.

Predsednik Islandije Ragnar Grimsson ni potrdil še nobenih sprememb v vodenju države, še piše britanski Independent.

M. G.

Sorodno

Zadnji prispevki

Klakočarjeva užaljena, ker nesojenega partnerja na slavnostno sejo spet ne bo

Premier Golob se bo na predvečer dneva državnosti udeležil...

Francoska desnica pripravljena voditi državo

Da so pripravljeni vladati Franciji, je na programski konferenci...