Afera Frank: Sodišče Evropske unije razsodilo v prid 700 tisoč poljskih kreditojemalcev!

Datum:

Sodišče Evropske unije je v četrtek, 3. oktobra 2019, razsodilo v prid okoli 700 tisoč poljskih kreditojemalcev, ki so imeli kredite v švicarskih frankih, a so kasneje obrestne mere v tuji valuti skokovito narasle.

                   

Krediti, ki so jih navadni državljani pred leti na bankah jemali v švicarskih frankih zaradi občutno nižje obrestne mere so se sprva zdeli dobra ideja. A nato je prišlo do obrata, kjer je vrednost franka poskočila, kreditojemalcem pa so ostale samo še oderuške obresti zaradi katerih so ostali brez vsega.

Ta problem ni znan samo v Sloveniji ali Hrvaškem. Te dni je Sodišče EU po poročanju The First News potrdilo sodbo poljskih sodišč, in s tem razsodilo v prid 700 tisoč Poljakov, zaradi česar je zaradi velikega interesa javnosti za nekaj ur padla celo spletna stran sodišča, kjer je bila bila sodba objavljena.

Sodišče na strani ljudstva
Sodišče EU je v zadevi C-260/18 razsodilo v skladu z direktivo 93/13, ki pravi, da so nepošteni pogoji za potrošnike nezavezujoči in da se morajo iz pogodb izločiti, oškodovanje potrošnikom pa mora biti povrnjeno ne glede na zastaralne roke.

Po ugotovitvah sodišča, so kreditne pogodbe nične že zaradi tega, ker umik nepoštenega pogoja plačila protivrednosti obveznosti CHF v poljskih zlotih glede na prodajni in nakupni tečaj banke onemogoča izračun dejanskega tečaja, po katerem se obračunavajo plačila in s tem izračun obveznosti.

Kakor so ugotovili že na poljskih sodiščih, je pogodbena vezave tečaja na prodajni tečaj banke nepravična. Kakor so v izjavi za javnost sporočili tudi v slovenskem združenju Frank, je po mnenju pravnika Roberta Preiningerja “izjemno pomembna novost v sodbi stališče Sodišča EU, da mora nacionalno sodišče z vidika zaščite pravic potrošnikov in odstranitve nepoštenega pogodbenega pogoja upoštevati relevantne okoliščine po stanju v času odločanja oziroma z vidika njihove predvidljivosti v času odločanja, in ne tistih okoliščin, ki so obstajale v času, ko je bila pogodba sklenjena.”

Potrebno sprejetje zakonodaje v Sloveniji
Vrhovna sodišča v večih državah so ničnost valutne klavzule CHF že dosodila, nazadnje na Hrvaškem. V združenju Frank s tem v mislih  slovensko politiko pozivajo k sprejetju zakona, ki bi razrešil afero s švicarskimi franki tudi v Sloveniji.

Ljubljana, DS. Posvet v organizaciji Združenja Frank in DS o evropskem pogledu na sistemske rešitve problematike posojil v švicarskih frankih (foto: STA)

Po njihovem mnenju je tak zakon smiseln “tudi v luči navedbe iz zadevne sodbe” na Sodišču EU. “Zakon o konverziji CHF kreditov, ki je v obravnavi v slovenskem parlamentu tako predstavlja kompromis in poleg kreditojemalcev rešuje tudi banke, ki jih sicer čaka veliko število tožb za ugotovitev ničnosti kreditnih pogodb, njihov izid pa je glede na direktivo in sodno prakso sodišča EU že sedaj jasen.”

V združenju Frank so pri tem opozorili še “na veliko število oškodovanih prebivalcev, ki ne zmorejo poti na sodišče in je zakon za njih nujen, ter na umazano igro bank, ki želijo vleči postopke tako dolgo, da bi na koncu za njihove nepoštene poslovne prakse plačala država.”

Vladajoča politika na strani bank?
Ravno tako pa je vredno poudariti “da poslanske skupine, ki nasprotujejo sprejetju zakona, niso v petih letih pripravile niti enega predloga za rešitev agonije prevaranih kreditojemalcev, kar kaže na to, da so jim bolj pomembni interesi tujih bank kot pa pravica državljanov,” so zapisali v združenju.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

Proruski Kučanovi “mirovniki” pri Urški Klakočar Zupančič

Časnik Delo poroča o "skrivnem sestanku" Kučanovih šestih mirovnikov...

Kučanova zadrega s Čeferinom, ki ga ni tu

Revizija nakupa razpadajoče stavbe na Litijski v Ljubljani, v...

Golob pravi, da bo nakup Patrijinih oklepnikov strokovna odločitev, na Boxerje je očitno že pozabil

"Spomnimo, strokovnjaki so jih rotili, naj ne razveljavijo pogodbe...

[Poskus atentata] Trump: “Neverjetno je, da se kaj takega lahko zgodi v naši državi”

Včeraj popoldne je na Trumpovem volilnem shodu v Butlerju...