Aktivistko za življenje obsodili na skoraj pet let zapora za proteste pred klinikami smrti

Datum:

Pro-life aktivistka Lauren Handy je bila v torek obsojena na štiri leta in devet mesecev zapora ter tri leta nadzorovanega izpusta, ker je leta 2020 poskušala preprečiti splav z blokiranjem vhoda v kliniko za splav v Washingtonu.

30-letno Lauren Handy je lani skupaj z več drugimi pro-life aktivisti obsodila zvezna porota v Los Angelesu zaradi kršitve zakona o prostem dostopu do klinik (Freedom of Access to Clinic Entrances Act – FACE) in “zarote proti pravicam”, za kar bi po navedbah pravosodnega ministrstva lahko dobila do 11 let zapora in 350.000 dolarjev kazni. Tožilci so zahtevali, da se Handyjevi – ki je od obsodbe v zaporu – izreče kazen do šest let in pol zapora. Odvetniki Handyjeve iz pro-life društva Thomas More Society pa so zahtevali milejšo, 12-mesečno kazen.

Devet soobtoženih so Jonathan Darnell, Jay Smith, John Hinshaw, William Goodman, Joan Bell, Paulette Harlow, Jean Marshall, Heather Idoni in Herb Geraghty. V torek je bil na podlagi zakona Face Act na 21 mesecev zveznega zapora obsojen tudi udeleženec in aktivist za življenje John Hinshaw. Smith je bil lani obsojen na 10 mesecev, Hinshaw, Idoni in Goodman pa naj bi bili obsojeni v torek, ostali pa v sredo.

Gospa Handy in njeni soobtoženci niso bili nasilni, pa vseeno je sodišče danes izpolnilo željo Bidenovega ministrstva za pravosodje in Handyjevo obsodilo na 57 mesecev – skoraj pet let zapora,“ je v izjavi povedal višji svetovalec Društva Thomas More Martin Cannon.

Za svoja prizadevanja za mirno zaščito življenj nedolžnih in še rojenih človeških bitij si Handy zasluži zahvalo, ne mučne zaporne kazni,” je nadaljeval Cannon. “Odločno bomo nadaljevali s pritožbo na obsodbo in napad na temeljni vzrok te krivice, to je zakon FACE, za katerega menimo, da je neustaven in se ga ne bi smelo nikoli več uporabiti za preganjanje miroljubnih zagovornikov življenja.”

Nenasilni protesti
“Nekateri so preprosto pokleknili in molili v Santangelovi ustanovi, nekateri so delili pro-life literaturo in svetovali ženskam, ki želijo splav, drugi pa so se z vrvmi in verigami priklenili v ustanovi,” pravijo odvetniki Handyjeve.

V košu našli ostanke splavljenih otrok
Do obtožb ministrstva za pravosodje je prišlo še isti mesec, ko sta Handy in ustanoviteljica ter nekdanja izvršna direktorica PAAU Terrisa Bukovinac, v škatli za odpadke iz washingtonske kirurške klinike odkrile ostanke približno 115 splavljenih otrok, od katerih jih je bilo po njunih navedbah pet morda delno splavljenih ali ubitih po rojstvu, kar je v nasprotju z zvezno zakonodajo. Policija je za Breitbart News že povedala, da preiskuje odkritje ostankov dojenčkov, ne pa tudi kliničnega zdravnika za splave, doktorja Cesareja Santangela.

Prepovedali uporabo fotografij vrženih otrok
Sodnica Colleen Kollar-Kotelly, pa je Handyjevim odvetnikom prepovedala uporabo videoposnetka, v katerem je Santangelo posnet, kako pravi, da če se otrok rodi in splav spodleti, mu ne bo pomagal, ampak ga bo pustil umreti. Handyjevi odvetniki pravijo, da je ta posnetek “bistvenega pomena za razumevanje Laurinega motiva tistega dne, oktobra 2020”. Sodnica niti ni dovolila, da bi se videoposnetki ali fotografije 115 splavljenih otrok uporabili kot dokazi.

Bidnova administracija je nov nivo tiranije
Mnogi se zgražajo nad takšno obsodbo. “V naši državi ni nobenega drugega gibanja za socialno pravičnost, katerega aktivisti bi bili zaradi nenasilnega upora obsojeni na večletno zaporno kazen. Ta očitna diskriminacija zaradi stališča ima neizmerne posledice za dojenčke, njihove starše, tiste, ki jih branijo, in za miroljubne aktiviste v vseh gibanjih po svetu. Še naprej stojim ob strani Lauren in drugim osmim obtožencem, ki so tvegali svojo svobodo, da bi se postavili v bran najmanjšim med nami,“ je dejala aktivistka Terrisa Bukovinac.

A.G.

Sorodno

Zadnji prispevki

Kaj učijo Janezka?

Sprva sem nameraval te opazke poslati v obliki odprtega...

Dnevi obletnic zlorabe plemenitih čustev so minili

Mnogi nam zavidajo obdobje praznikov od 27. aprila do...

Janša za European Conservative: Golobovo katastrofo smo pričakovali in jo tudi napovedali

"To katastrofo smo pričakovali in jo jasno napovedali. Velika...

Na prireditvi Vinska vigred peterica s pestmi nad kandidata SLS za evropskega poslanca

Sinoči je v Metliki na prireditvi Vinska vigred pet...