Diskreditacija Jakliča se nadaljuje z novimi metodami

Datum:

Diskreditacijska kampanja zoper najvišje izobraženega ustavnega sodnika se nadaljuje. Ob neslavnem propadu medijske bombice “Jakličev s.p.”, želijo obuditi vprašanje njegovega znanstvenega naslova. Jaklič ima namreč narejena dva doktorata, a tega, po mnenju Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije, njegov znanstveni naslov ne bi smel odsevati. Ustavni sodnik odgovarja, da ministrstvo zavaja javnost. 

Ministrstvo vztraja, skladno z določili zakona o strokovnih, znanstvenih in umetniških naslovih, da je edini možen znanstveni naslov, ne glede na število pridobljenih doktoratov, zgolj “dr”. Nato so prejeli lekcijo – ustavni sodnik Klemen Jaklič jih je namreč podučil, da se določila prej omenjenega zakona uporabljajo zgolj za navajanje izobrazbe, ki je bila pridobljena na slovenskih visokošolskih zavodih.

Za navajanje izobrazbe pridobljene v tujini, pa se uporablja zakon o vrednotenju in priznavanju izobraževanja (ZVPI). “Ta v 19. členu določa ravno nasprotno pravilo od pravila v zakonu o strokovnih in znanstvenih naslovih, in sicer da v tujini pridobljenih znanstvenih naslovov ni dovoljeno sloveniti, ampak da je pridobljeni naslov treba uporabljati tako, kot se uporablja v državi izvora,” je N1 odgovoril ustavni sodnik.

Nadalje je pojasnil, da je več različic dovoljene uporabe v posamezni državi, kjer je bila izobrazba pridobljena ter še, da je potrebno pri nazivu, ki je pridobljen v tujini, v oklepaju pojasniti tudi državo izvora. Njegov uradni naziv, ko je viden na spletni strani Ustavnega sodišča je torej Prof. Dr. Dr. Klemen Jaklič (Oxford ZK, Harvard ZDA).

Vir: Ustavno sodišče

Jaklič: Gre za zavajanje javnosti
Ministrstvo je nato odgovorilo, da formulacija Jakličevega znanstvenega naslova ne ustreza formulaciji po ZVPI. Rekoč, da ne bi smel navesti kraja, temveč zgolj državo izvora izobrazbe. V tem primeru, bi radi, da izbriše Oxford in Harvard. Na tak način želijo ponovno zmanjšati prestižnost Jakličeve izobrazbe. Namreč, univerza ni enaka univerzi, Oxford in Harvard pač nista Univerza v Ljubljani.

A tudi v tem primeru Jaklič vztraja, da gre za zavajanje javnosti. “Navedba univerz doktorata je sestavni del samega naziva in se uporablja v skladu z ustaljenimi pravili držav izvora doktorata. Prav tako se naziv “Dr” po pravilih držav izvora po želji nosilca uporablja pred imenom – primer izrecnih pravil Univerze Oxford,” je zapisal na socialnem omrežju X, pri tem pa priložil spodnje primere pravil.

Vir: X
Vir: X

Ž. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

Kaj učijo Janezka?

Sprva sem nameraval te opazke poslati v obliki odprtega...

Dnevi obletnic zlorabe plemenitih čustev so minili

Mnogi nam zavidajo obdobje praznikov od 27. aprila do...

Janša za European Conservative: Golobovo katastrofo smo pričakovali in jo tudi napovedali

"To katastrofo smo pričakovali in jo jasno napovedali. Velika...

Na prireditvi Vinska vigred peterica s pestmi nad kandidata SLS za evropskega poslanca

Sinoči je v Metliki na prireditvi Vinska vigred pet...