Albanska opozicija razglasila volilno zmago

Datum:

V nedeljo so se v Albaniji odvijale parlamentarne volitve. Voditelj albanske demokratske stranke Lulzim Basha je že razglasil zmago na tokratnih parlamentarnih volitvah. Aktualni premier in socialist Edi Rama, ki Albaniji vlada že osem let, pa na drugi strani opozarja, da je najprej potrebno počakati na končne rezultate. 

Sodeč po rezultatih volilne komisije so socialisti Rame dobili nekaj več kot 46 odstotkov glasov, kar pa morda vendarle ne bo zadosti. Opozicijski demokrati pod vodstvom Lulzima Bashe so glede na zaenkrat še začasne podatke volilne komisije prejeli nekaj več kot 44 odstotkov glasov državljank in državljanov. Gibanje za socialistično integracijo, ki velja za njihove zaveznike, pa nekaj več kot šest odstotkov glasov, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. Tudi vzporedne volitve pa so po poročanju STA pokazale podobne rezultate.

Dve uri po zaprtju volišč je bilo jasno, da so rezultati precej tesni. Basha je navkljub temu razglasil zmago, ki je po njegovih besedah povsem jasna. Ocenil je namreč, da so državljani množično glasovali za zavezništvo za spremembe. Poudarja, da bo s tem na koncu zmagala vsa Albanija. V zavezništvu, kjer so v vodstvu demokrati, sicer skupno sodeluje kar 13 strank.

Premier poraza še ne priznava
Premier Edi Rama poziva ljudi k potrpežljivosti, da bo lahko volilna komisija v miru do konca opravila svoje delo. Ne želi, da se dela zaključke na podlagi rezultatov vzporednih volitev. “Pravi glasovi so tisti v volilnih skrinjicah. Ljudje so povedali svoje in to moramo sedaj slišati,” je zatrdil in ob tem dodal, da se nadeja, da bodo volilni odbori na pravilen način prešteli oddane glasove. Predsednik države Ilir Meta, ki izhaja iz Gibanja za socialistično integracijo, je ravno tako pozval k potrpežljivosti.

Foto: epa

Na tokratnih parlamentarnih volitvah, kjer se je volilo 140 poslancev za naslednja štiri leta, je lahko svoj glas oddalo okoli 3,5 milijona volilnih upravičencev. Od teh je okoli 800 tisoč upravičencev, ki živijo v tujini. Sam predvolilni boj je bil napet, namreč ni manjkalo demonstracij in množičnih protestov. V sredo je denimo celo prišlo do spopada med političnimi nasprotniki. Ena oseba je izgubila svoje življenje, štirje pa so odnesli s poškodbami.

Nina Žoher

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Ruski vojaški častnik poškodovan v eksploziji avtomobila v Moskvi

Visokemu poveljniku ruske vojske je v eksploziji avtomobila v...

Morske radosti so se sprevrgle v hudo nesrečo – ženska ostala brez noge

Da se lahko brezskrbno poletno rajanje hitro preobrne v...

Britanci pretreseni: Moški zabodel vojaka in iz noža lizal kri

Britanskega vojaka je sredi belega dne, ko se je...

[X odzivi] “Brezsramno je tole; ga ni bilo junaka, ki bi ga poslal domov”

"Hiša, podarjena s strani zasebnega podjetja, hudi birokratski zapleti...