Alenka Jeraj: Dobili bomo državno in ne javno RTV in s tem se odvisnost od politike veča in ne manjša!

Datum:

Slovenska demokratska stranka je pričakovano napovedala nasprotovanje noveli zakona o RTV. Po mnenju največje opozicijske stranke bo zakon prinesel več težav kot koristi, saj RTV ne bo depolitiziral, kot trdijo predlagatelji zakona, temveč se bo odvisno od politike še povečala. Hkrati bo omejil, katere organizacije lahko predlagajo člane programskega sveta, s čimer se bo zmanjšala raznolikost programskega sveta. Poslanka SDS Alenka Jeraj je na novinarski konferenci prav tako ostro kritizirala obravnavo zakona po nujnem postopku. 

                   

Novinarska konferenca je potekala nekaj minut po tem, ko je Državni zbor potrdil, da se bo novela zakona o RTV obravnavala po hitrem postopku. V poslanski skupini SDS nasprotujejo takšni obravnavi zakona ostro nasprotujejo: “Ocenjujemo, da gre pri tem za zlorabo poslovnika in sicer 143. člen poslovnika državnega zbora določa obravnavo zakona po nujnem postopku, zaradi varovanja interesov varnosti ali obrambe države, odpravo posledic naravnih nesreč ali za preprečitev težko popravljivih posledic za delovanje države. Mi ocenjujemo, da takih izrednih razmer ni. Če bi bile, se predsednik vlade Dr. Golob ne bi sončil na Hrvaški obali in užival na morju,” je povedala poslanka Alenka Jeraj.

“To je en velik blef in zavajanje”
V osnovi je po mnenju SDS cilj zakona obglaviti javno RTV in iz nje odstraniti kadre, ki so prišli tja v času prejšnje vlade in jih zamenjati s kadri zvestimi trenutni vladajoči garnituri, kljub temu, da se je predsednik vlade malo nazaj zaklinjal, da na čelo RTV ne namerava imenovati političnih kandidatov. “Mi ocenjujemo, da delajo ravno to. Prejšnji teden je bil na mandatno-volilni komisiji sprejet sklep, da se zaradi odstopa dveh članov programskega sveta imenuje Alenka Sivka, ki je bila kandidatka za poslanko na listi Gibanja Svoboda. Zato ocenjujemo, da to, kar govorijo, da si želijo depolitizacije RTV, en velik blef in zavajanje,” je bila ostra poslanka Jeraj.

Zakon omejuje pluranost v programskem svetu
V SDS so prepričani, da zakon ureditev vrača pred leto 2005, ko je bil sprejet moderen zakon o RTV, ki se je zgledoval o ureditvah v drugih državah, dvakrat pa je bil potrjen tudi na referendumu. Zakon, ki je še trenutno v veljavi omogoča političnim strankam, da predlagajo 5 predstavnikov, ostalih 16 predstavnikov pa je imenovanih na predlog gledalcev in poslušalcev in so imenovani iz vrst civilne družbe. Predstavnike so do sedaj lahko predlagale univerze, fakultete, zveze društev in organizacije s področja znanosti, umetnosti, novinarstva. To se bo v primeru, da bo predlagana novela izglasovana spremenilo, saj novela omejuje, katere organizacije lahko predlagajo svoje predstavnike. Zakon trenutno vsebuje tudi pomembno varovalko, saj se člane programskega sveta imenuje v dveh krogih, na vsaki dve leti, s čimer se zagotavlja svetovnonazorsko raznolikost.

“Izključuje se pomemben del možnih predlagateljev.Izključuje se fakultete, univerze, zveze društev, najbolj problematično za nas je, da se izključuje državni zbor, z obrazložitvijo, da gre za politizacijo, a državni zbor potrjuje tudi sodnike in mnoge druge funkcionarje, saj je prav državni zbor predstavnik ljudstva,” je pojasnila Alenka Jeraj.

Državna, ne javna RTV
Zakon po drugi strani določenim organizacijam kot sta Nacionalni svet za kulturo, ki ga ustanovi vlada ali Olimpijski komite Slovenije, ki ga financira vlada, ne podeljuje samo pravice do predlagateljstva, ampak kar pravico neposrednega imenovanja članov programskega sveta. S tem pa izključuje vse ostale. V SDS zaradi tega ocenjuje, da se odvisnost od vladajoče politike povečuje in manjša. V SDS se strinjajo, da delavci vsekakor morajo biti reprezentirani, a problematizirajo, da bodo po novem predlogu hoteli imeli v vodstvu RTV 5 predstavnikov in 3 3, kot je bilo doslej.

V SDS še menijo, da reorganizacija RTV po vzoru gospodarskih družb (z uvedbo 4 članske uprave) ni na mestu, saj je RTV javni zavod in organiziran po zakonu o javnih zavodih. Na ta način se povečuje moč uprave proti moči svetu RTV.

Gre za obglavljenje RTV, kakršnemu še nismo bili priča
“Gre za obglavljenje RTV, kakršnemu še nismo bili priča v zgodovini te države. Na to je opozorila tudi zakonodajno pravna služba v svojem mnenju, ki je zapisala, da je poseg v mandate članov vodstva RTV pred iztekom časa za katerega so bili posamezniki imenovani lahko problematična,” je povedala Jerajeva in pojasnila, da po mnenju zakonodajno pravne službe državnega zbora pravna praksa tega ne izključuje, a so iz vidika zaupanja v pravo dopustni le, če za to obstajajo razlogi, ki so pomembnejši od posega v položaj prizadetih. Ti razlogi po mnenju zakonodajno pravne službe niso dovolj izčrpno pojasnjeni.

Andrej Žitnik

Sorodno

Zadnji prispevki

Blokiranje zbiranja podpisov, v boj proti zdravnikom celo s tujo PR službo?

Od začetka zbiranja podpisov za spremembo kazenskega zakonika, ki...

Evrovolitve kot “horuk v stare čase”?

Kdor je pozorno spremljal dogajanje pred zadnjimi volitvami v...