Aleš Primc zahteva odstop direktorja Radia Slovenija zaradi neuravnoteženosti oddaj in očitne uperjenosti proti nerojenim otrokom

Datum:

“RTV Slovenija prikazuje izmaličeno in ideološko sporen pogled na svobodo človeka, ki jo postavlja v okvir egoizma, samozadostnosti in neodgovornosti in to v času ko se Slovenija sooča z dolgoletnim drastičnim padanjem rojstev otrok ter izjemno negativnimi demografskimi trendi. V tem smislu je delovanje Radia Slovenija za državo, narod, šolski sistem, zdravstveni sistem, pokojninski sistem in gospodarstvo izrazito škodljivo in neprimerno. Namesto, da bi kot osrednja medijska hiša v državi delali za razvoj in napredek našega naroda in država, delate za njegov propad,” je ogorčeno zapisal Aleš Primc v svojem pismu, v katerem je direktorja Radia Slovenija pozval k odstopu.

Aleš Primc, predsednik stranke ZA Slovenijo – Glas za otroke in družine, je direktorja Radia Slovenija, Mirka Štularja pozval k odstopu, razlog za to pa je po Primčevih besedah nesposobnost zagotavljanja spoštovanja zakona o RTV Slovenija in Programskih standardov, ki določajo uravnoteženost oddaj. Ob tem se sklicuje na 4 oddaje v zadnjih treh mesecih, katerih osrednja tema je bila splav nerojenih otrok, v kateri ni bilo nobene predstavnice zagovornic nerojenih otrok, poleg tega pa naj bi se podpornice splava pojavile tudi v več oddajah. Stranka pričakuje, da bo Radio Slovenija pripravil štiri uravnotežene oddaje, v katerih bodo lahko nastopile tudi predstavnice organizacij, ki se zavzemajo za pravice nerojenih otrok ter pomoč mamam in očetom v stiskah.

V preteklosti je bilo vodstvo RTV že večkrat opozorjeno na neuravnoteženost
Predsednik stranke ZA Slovenijo – Glas za otroke in družine je zaradi grobih in ponavljajočih kršitev Standardov RTV Slovenija ter zakona o RTV Slovenija na vodstvo javne televizije naslovil zahtevo za odstop ali razrešitev direktorja Radia Slovenije ter pripravo štirih uravnoteženih oddaj o pravicah nerojenih otrok ter njihovih mater in očetov v stiskah. V obrazložitvi je navedel ugotovitve o predvajanju nestrokovnih oddaj in z njihovim spodbujanjem k medicinskemu izvajanju splava ob trpljenju mater in očetov v stiski. Skliceval se je na štiri oddaje v zadnjih mesecih, v katerih naj bi grobo kršili določila Programskih standardov RTV Slovenija in zakona o RTV Slovenija. Vodstvo RTV Slovenija naj bi bilo o tem v preteklosti že večkrat opozorjeno, vendar zaman.

Foto: Arhiv Nova24TV

Enostranskost tako novinark kot gostij

V obširni obrazložitvi Primc navede konkretne razloge, ki dokazujejo kršitev uravnoteženosti oddaj oziroma njihovo nestrokovno izvedenost v nasprotju s programskimi Standardi RTV Slovenija in zakonom o RTV Slovenija. Med navedenimi razlogi je predvsem enostranskost stališč tako novinark kot gostij, pri čemer ni bilo omogočeno drugače mislečim, da izrazijo svoja nasprotna mnenja, po njegovih besedah je bil “Radio Slovenija z vsemi štirimi oddajami neposredno naperjen proti 100 % nerojenih otrok, ki so najbolj ranljiva manjšina v Sloveniji, prav tako pa naj bi zavajajoče stigmatiziral organizacije, ki priznavajo pravico nerojenega otroka do življenja in se borijo za pravice nerojenih otrok ter sočutje do njihovih trpečih mater in očetov v stiskah. Te organizacije so bile manipulativno predstavljene kot grožnje pravicam žensk. Resnica je prav nasprotna: organizacije, ki se borijo za pravice nerojenih otrok ter njihovih trpečih mater in očetov so največje borke za pravice žensk v Sloveniji”.

V svojem zapisu so v stranki ZA Slovenijo – Glas za otroke in družine s svojimi pojasnili zahtevali takojšen odstop oz. razrešitev direktorja Radia Slovenija ter čimprejšnjo pripravo štirih uravnoteženih oddaj v podporo pravici nerojenega otroka do življenja ter pomoči mamam in očetom v stiskah, v katerih bodo v enakopravni zastopanosti lahko svoje stališče predstavile tudi predstavnice organizacij, ki se zavzemajo za življenje nerojenih otrok ter pomoč mamam in očetom v stiskah.Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

V Krško prihajajo kandidati za evropske poslance

Kot na svoji Facebook strani obvešča Mestni odbor SDS...

Zaključena preiskava umora moškega, ki je bil umorjen in najden v gozdu

Gorenjski policisti so bili v ponedeljek, 8. aprila 2024,...

Bodo Socialni demokrati zgrmeli v pozabo ali se pomaknili v politično sredino?

Gospodarski minister Matjaž Han je dan pred kongresom Socialnih...

Bodo koalicijski partnerji sprejeli Vesela za komisarja ali premierja?

Te dni se v obeh koalicijskih partnericah "svobode" verjetno...