Grozi mu deportacija: Se bo Đoković sprijaznil s svojo usodo in odletel domov ali se bo še naprej boril na sodišču?

Datum:

Ugibanja o usodi teniškega asa Novaka Đokovića je vsaj zaenkrat konec. Avstralski minister za priseljevanje Alex Hawke je namreč sporočil težko pričakovano odločitev: vizo Novaka Đokovića je preklical. Posledično teniškemu zvezdniku zdaj grozi deportacija. Đoković bi sicer lahko spet sprožil sodni postopek, sodišče je že v prvo odločilo njemu v prid, a se je minister za priseljevanje odločil, da bo zadevo vzel v svoje roke. Morda bi bilo najbolje, da Đoković sprejme odločitev ministrstva in odide domov, vendar pa igralec morda vseeno računa na premostitveno vizo. Srbski mediji se seveda zgražajo in poudarjajo, da gre za sramotno odločitev avstralskih oblasti.

                   

Srbski teniški igralec Novak Đoković je znova ostal brez vize za vstop v Avstralijo. Minister za priseljevanje Alex Hawke mu je preklical vizum in Đoković bi moral kmalu zapustiti državo, če bo njegova pritožba na to odločitev zavrnjena. Zanj je to hud udarec, saj ne bo mogel braniti naslova na  turnirju za grand slam. Minister za priseljevanje je zavrnil Đokoviću izdajo vizuma in v izjavi dejal, da se je odločil uporabiti svoja pooblastila iz oddelka 133C(3) zakona o migracijah za preklic vizuma zaradi zdravja in dobrega počutja ter da je to v javnem interesu. Na Hawkovo odločitev se je čakalo več dni, Đokovićevo ime pa se je medtem znašlo v žrebu za OP Avstralije, kjer je bil prvi nosilec turnirja, ki se začne 17. januarja.

Spomnimo, teniškega asa so po pristanku v Avstraliji pridržale zvezne oblasti. Sledilo je zaslišanje, na katerem mu je sodnik Anthony Kelly izdal vizum. Kljub temu je imela Avstralija še en vzvod za odločitev in minister za priseljevanje se je odločil, da ga bo uporabil. Đokoviću prav gotovo niso šteli v prid, da je napačno izpolnil potovalni obrazec, še manj pa to, da je po pozitivnem testu na covid-19 kršil karanteno in med drugim odšel na intervju ter tudi podelil otrokom nagrade. Sledile so torej dodatne preiskave avstralskih oblasti zaradi nekaterih neskladnosti v potrdilih, ki jih je Đoković priložil k vizumu. Nemški Spiegel je tako odkril, da se datumi na priloženih potrdilih ne ujemajo, kar je vzbujalo dvom o njihovi resničnosti. Đokovićeva ekipa se je “zmotila”, zato je v vizumih zapisala, da srbski teniški igralec pred pristankom v Avstraliji ni potoval 14 dni, kar pa ne drži. V Avstraliji so zadnji dve leti veljali izjemno strogi ukrepi za zajezitev pandemije, imeli so dolge lockdowne, država je bila praktično zaprta – tudi za vrnitev Avstralcev iz tujine. Posledično je sledilo množično cepljenje, precepljenost je tam trenutno 91-odstotna. Zato je nekako razumljivo, da niso naklonjeni vstopu tenisača, ki se na ukrepe očitno požvižga.

Đoković je priznal, da je snemal intervju za francoski L’Equipe, čeprav je vedel, da je okužen. Zanikal je, da bi se šel fotografirat in družit z otroki, saj je vedel, da je pozitiven, čeprav je iz datuma razvidno, da je lahko izvide izvedel že dan prej. S Hawkovo odločitvijo bo Đoković verjetno ostal brez možnosti za osvojitev 21. turnirja za grand slam, kar bi ga lahko na prvem mestu večne lestvice ločilo od največjih tekmecev Rafaela Nadala in Rogerja Federerja. Na odprtem prvenstvu Avstralije je zmagal devetkrat. Vsako od zadnjih treh let je bil zmagovalec tega turnirja.

Izjava imigracijskega ministra se je glasila: “Ta odločitev je sledila odredbi zveznega okrožnega in družinskega sodišča z dne 10. januarja 2022, ki je razveljavilo predhodno odločbo o preklicu zaradi postopkovne pravičnosti. Pri odločitvi sem skrbno pretehtal informacije, ki mi jih je posredovalo ministrstvo za notranje zadeve, avstralska mejna kontrola in gospod Đoković. Morrisonova vlada je trdno zavezana zaščiti avstralskih meja, zlasti v zvezi s pandemijo covid-19. Zahvaljujem se uradnikom ministrstva za notranje zadeve in avstralske mejne kontrole, ki vsak dan delajo v korist avstralskih interesov v vse bolj zahtevnem okolju,” je poročal portal Sport klub.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Evropska poslanka Romana Tomc postala podpredsednica največje politične skupine v Evropskem parlamentu

Evropska poslanka Romana Tomc iz vrst največje opozicijske stranke...

Nad omrežje Jankovićevega tesnega prijatelja ZDA uvedle sankcije

Tesnega prijatelja ljubljanskega župana Zorana Jankovića, predsednika Republike Srbske Milorada...

Argentina: mesečna inflacija je najnižja v dveh letih in pol

Mesečna inflacija je v Argentini padla na 4,2 odstotka....