S poneverbo certifikatov do posla za hitre teste?

Datum:

Globoki državi je v drugem razpisu za hitre teste uspelo doseči, da je zmagal Sanolabor, ki po besedah marsikoga velja za enega izmed botrov dobaviteljske hobotnice v Sloveniji. Slovenski davkoplačevalci smo jim do sedaj namenili že več kot 650 milijonov evrov. Njihov lastnik je od prvega februarja 2020 podjetje Salus, ki ga lastniško obvladuje Simon Starič. Le temu so slovenski davkoplačevalci namenili že več kot 1,5 milijarde evrov davkoplačevalskega denarja v poslih z nabavo medicinske opreme v preteklosti. Prav Salus, Sanalabor in Starič so del težave, da vsako leto v zdravstvu zaradi korupcije pri nabavi opreme izgine letno 400 milijonov evrov. Tokrat jim konkurenca, Majbert Pharm, očita, da so bili njihovi certifikati hitrih testov na razpisu, ponarejeni. 

                   

V preteklosti so bili zaposleni in lastniki podjetja Majbert Pharm žrtve medijske gonje dominantnih medijev na račun posrednih povezav lastnikov z nekaterimi nekdanjimi člani podmladka SDS. Gre za podjetje, ki na področju nabav hitrih testov in medicinske opreme sodeluje že dvajset let in se zaposleni čutijo prizadete za zmerjanje v dominantnih medijih. Odgovorni na MZ, ki je vodil razpis je bil Tadej Štular, sicer nekdanji zaposleni na Ministrstvu za finance. Le-ta je po navedbah virov v preteklosti že sodeloval na nekaterih spornih razpisih na Ministrstvu za finance, zaradi katerih naj bi ga moral tudi zapustiti. Poleg Štularja je bila ključna oseba razpisa tudi Andreje Jerina, nekdanja zaposlena v podjetju Salus. Družba Salus je kapitalsko in personalno povezana s Sanolaborjem. Lastnik Simon Starič sodi med najbogatejše Slovence sodeč po slavni menedžerski lestvici. V nadaljevanju vam bomo predstavili celotno hobotnico podtaknjencev, ki so sodelovali pri tem umazanem poslu globoke države. V omenjenem podjetju so nam zaupali, da je to le prvi del hobotnice globoke države.

V osrednjih medijih smo bili decembra lani priča gonji proti podjetju Majbert Pharm. V viharju slovenske javnosti so se znašli v vlogi zmagovalcev na razpisu za hitre teste. Bili so najcenejši in ostal jim je zelo majhen zaslužek, kot je pojasnil v oddaji Tarča na RTV Slovenija eden izmed lastnikov podjetja ter direktor Klemen Nicoletti. Takrat si je marsikdo ustvaril vtis, da so medijski linč doživeli le zato, ker so prijateljevali z nekdanjimi člani podmladka Slovenske demokratske stranke. Na drugi strani sta novinarka Mojca Vočko in naš medij predstavila veliko bolj grozljivo zgodbo o Zemljaričevem izbrancu v zdravstvu, lastniku podjetja Mikro+Polo Marku Podgorniku. A kot so nam povedali poznavalci zadnjega razpisa, so domnevno nezakonitimi posegi imeli prste vmes zakulisni igralci Sanalabora. Akterji, ki so sodelovali na tokratnem razpisu, se takrat niso želeli ukvarjati o tem, kdo se skriva za vsemi temi napadi. Niso verjeli, da je za to odgovorna neposredno konkurenca, temveč so zadevo pripisovali razmeram na trgu. Pri zadnjem razpisu so se po mnenju akterjev zgodile napake v postopku izbire, “ki očitno na prvi pogled ni posledica neznanja ali malomarnosti izbirne komisije”. Trdijo, da naj bi šlo s strani zaposlenih na Ministrstvu za zdravje za namerni spregled neizpolnjevanja pogojev razpisa izbranega ponudnika.

Dejstvo je, da je trg medicinskih pripomočkov in proizvajalcev omejen, zato se vsi med seboj poznajo. Poudarjajo, da je skoraj nemogoče, da bi bil Sanolabor še 28. februarja 2021 izločen iz postopka javnega naročanja Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije kot neustrezen zaradi treh različnih vsebinskih razlogov, nato pa bi 10. marca 2021 v celoti izpolnjeval pogoje razpisa povsem identičnega tistemu iz dne, 28. februarja 2021, ko gre za isti produkt. Že kmalu po končanem razpisu se je med poznavalci razširila novica, da so v Sanolaborju praznovali dobljen razpis za 1 milijonov testov po ceni 1,37 evra. Na podlagi poizvedovanja smo ugotovili neverjetne povezave med zaposlenimi na Ministrstvu za zdravje, JAZMP ter Salusom in Sanolaborjem, ki ideološko pripadajo izrazito levemu tranzicijskemu omrežju. Zadnji zmagovalec razpisa Sanolabor, predstavlja enega izmed botrov zdravstvene dobaviteljske mafije v Sloveniji. Iz slovenskega proračuna je prejel že 665.789.446,92 evrov. V primeru, da zaračunajo dvojno, so le z državnimi podjetji ustvarili več kot 300 milijonov evrov čistega plusa.

Na levi strani ponaredek, na desni original. Poglejte si le črko E, kako se drastično razlikuje na sliki. (Foto: Luka Perš)

Razkrivamo člane dobaviteljske hobotnice, ki je uredila sporen posel Sanolaborju
Takšen zaslužek že na pogled vzbuja sume in nejevero, zato ne preseneča, da so se tudi v Majbert Pharm ob rezultatih razpisa, zlasti pa potem, ko so vpogledali v dokumentacijo pri Ministrstvu za zdravje, obrnili na medije. Zaradi donatorskih povezav med dominantnimi mediji in Salusom ter Sanolaborjem so temu primerno naleteli na medijski molk. Osebno so močno prepleteni, vendar pa v tem trenutku najbolj bode v oči nekdanja služba Andreja Jerine v družbi Salus, ki pa je večinski delničar Sanolaborja. Ravno Jerina je bila namreč eden izmed ključnih akterjev za izbor Sanolabarja na razpisu. Tako se marsikomu poraja tudi dvom v nepristranskost pri vodenju postopkov za katere je odgovorna JAZMP, saj so tam zaposlene osebe, ki so pred tem zasedale položaje pri največjih igralcih farmacevtske industrije v Sloveniji.

Tadej Štular. (Foto: STA)

Najbolj resen očitek kršitve je po besedah podjetja Majbert Pharm prepovedana uporaba oznake CE na kontrolnem materialu iz priloženega vzorca. “Pijani od zmage so pri Sanolaborju zelo površno predložili testni vzorec. Že na prvi pogled je vsakemu, ki je kdaj videl CE oznako na trgu jasno, da gre za ponaredek,” so prepričani. CE je natančno določen in je temu primerno vsako odstopanje prepovedano.

Salus in eden najbogatejših Slovencev, Simon Starič sta lastnika Sanolaborja. (Foto: E-bonitete)

O drugih kršitvah niso želeli govoriti, omenili so le, da je celotna dokumentacija po njihovem mnenju sporno označena kot poslovna skrivnost, zato je bilo preverjanje ustreznosti in pristnosti dokumentov praktično onemogočeno. Postopek, ki ga označujejo kot sporen, je po njihovih besedah vodil uradnik na Ministrstvu za zdravje Tadej Štular. V preteklosti naj bi kot uradnik na ministrstva že sodeloval pri nekaj razpisih za dobavo različne zdravstvene opreme.

Salus je v vrhu slovenske dobaviteljske hobotnice. Prejeli že več kot 1,5 milijarde evrov od leta 2003. (Foto: Erar)

Sanolaborju grozi kazenska ovadba zaradi ponarejanja certifikatov
Ob izbiri Sanolaborja so v Majbert Pharm vložili postopek za revizijo posla. Razkrivajo, da je na testnem materialu jasno razvidno, da so pri slovenskem zdravstvenem gigantu uporabili nepravilno označbo CE. Strokovnjaki opozarjajo, da bi moral biti pravilen C bolj ozek. Sanolabor kljub vsemu še ni bil poklican, da se o zadevi izjasni, kljub temu, da to predstavlja eno najhujših možnih kršitev na strani ponudnika. Ne glede na razloge za nepravilno označevanje bi morala biti takšna ponudba takoj izključena. Kdo natančno je sprejel odločitev, da se z izborom vztraja (ali Štular ali Jeraja) sicer še ni povsem jasno, navajajo.

Foto: STA

V preteklosti naj bi sporni uradnik izvedel že nekaj spornih razpisov na Ministrstvu za finance, kasneje naj bi moral zato tudi zapustiti delovno mesto. Zaradi napake ni bil kaznovan, ampak le premeščen na Ministrstvo za zdravje. Prav Štular je vodil postopek, na katerem je bil Sanolabor izbran za zmagovalca zadnjega razpisa hitrih testov. Majbert Pharm pa naj bi v kratkem vložil tudi kazensko prijavo zoper odgovorne v postopku nam zaupajo insajderji tokratnega razpisa.

Sanalabor je do sedaj v poslih z državo zaslužil že več kot 650 milijonov evrov. (Foto: Erar)

Ali bo ministrstvo za zdravje poseglo v posel dobaviteljske hobotnice?
Nekoliko nenavadno je, da se osrednji mediji na javno sporočilo Majbert Pharma niso niti odzvali, čeprav so v preteklih mesecih vseskozi budno spremljali vse, kar se je dogajalo z njihovimi testi tipa HAGT. Nenavadno je, da ravno naš medij, edini piše o tej zadevi, čeprav so bili vsi istočasno obveščeni, vključno z JAZMP. Bodo morebiti pristojni opravili revizijo postopka, da preverijo, če morebiti drži, da je podjetje zdravstvenega materiala Sanolabor za lepe milijone ogoljufal slovenske davkoplačevalce?

A tokratni molk o tem poslu osrednjih medijev daje slutiti, da gre morebiti za nizkotno afero tranzicijskih sil. Poraja se vprašanje, zakaj so osrednji mediji o tem molčali, če so bili o vsem tem že obveščeni 10. aprila 2021? Na to vprašanje pa si lahko najlažje odgovorite kar sami.

Poročilo JAMP (Foto: Poročilo JAMP)

 

 

Luka Perš

Sorodno

Zadnji prispevki

Evropska poslanka Romana Tomc postala podpredsednica največje politične skupine v Evropskem parlamentu

Evropska poslanka Romana Tomc iz vrst največje opozicijske stranke...

Nad omrežje Jankovićevega tesnega prijatelja ZDA uvedle sankcije

Tesnega prijatelja ljubljanskega župana Zorana Jankovića, predsednika Republike Srbske Milorada...

Argentina: mesečna inflacija je najnižja v dveh letih in pol

Mesečna inflacija je v Argentini padla na 4,2 odstotka....