Ali nekoč spoštovana organizacija Amnesty International postaja Putinova “peta kolona”?

Datum:

Ali Amnesty international deluje po diktatu iz Kremlja? Prav to se te dni sprašujejo številni Evropejci, ki podrobneje spremljajo njihovo delovanje. Globalna nevladna organizacija je namreč v zelo kratkem času kar dvakrat opozorila nase. Prvič, ko je ukrajinsko vojsko, ki brani mesta in naselja, obtožila, da v mestih, ki jih branijo postaljajo vojaške štabe in drugič – včeraj so na Poljskem organizirali nekakšen shod proti obrambi njenih državnih mnenja. V prvem primeru gre za absurdno obtožbo, v drugem pa za povsem jasno zadevo, da Lukašenkov režim uporablja “migrante” (raje plačance), kot obliko hibridnega vojskovanja.   

“Coui bono” se glasi staro rimsko reklo. V prevodu pomeni “komu koristi”, stari rimljani pa so se prav to spraševali, ko so skušali kdo je odgovoren za nekdo dejanje. V primeru zadnjih dejanj Amnesty International je jasno, da njihova dejanja koristijo Rusiji. “Ruske lovke v evropski civilni družbi so tako razpredene, da bomo najbrž šele čez desetletja zvedeli katere skrajno leve sile so bile skriti agenti Putinovih fašistov,” je komentiral politični analitik Mitja Iršič.

Agnès Callamard, generalna sekretarka Amnesty International, je v poročilu ukrajinske sile obtožila “kršitve vojnih zakonov”
Tudi predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je bil ogorčen nad poročilom Amnesty International, ki je njegove sile obtožile, da ogrožajo civiliste z namerno postavitvijo baz v stanovanjskih območjih. Med svojim nočnim video nagovorom ukrajinskemu ljudstvu v četrtek je mednarodno organizacijo obtožil, da želi “preložiti odgovornost z agresorja na žrtev”. Ob tem je še pojasnil: “Niti hipotetično ne more obstajati noben pogoj, pod katerim bi kakršen koli ruski napad na Ukrajino postal upravičen. Agresija na našo državo je neizzvana, invazivna in odkrito teroristična.” Dodal je tudi, da če nekdo naredi poročilo, v katerem naj bi bila žrtev in agresor v nečem enaka, če se analizirajo neki podatki o žrtvi in se spregleda, kaj je agresor takrat počel, tega ni mogoče tolerirati.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Komu je nevaren Janez Janša?

Delovna novinarja sta v skrajno enoumni levičarski debati o...

SB Novo mesto: Zaradi izbruha covida obiski na nekaterih oddelkih niso dovoljeni

Vodstvo novomeške splošne bolnišnice je objavilo, da zaradi izbruha...

Ministrica Vrečko za vodenje NUK imenovala družinskega prijatelja, ki ne izpolnjuje pogojev

Vlada Roberta Goloba nadaljuje s političnim nastavljanjem kadrov na...