Pozor, prihaja Sophie in ‘t Veld: Kako bo “popolno in celovito sliko obeh strani” o stanju vladavine prava dobila pri levičarskih nevladnikih?

Datum:

Predsedujoča skupini Evropskega parlamenta za spremljanje spoštovanja demokracije, vladavine prava in temelj Sophie in ‘t Veld v naslednjih dneh prihaja v Slovenijo po “popolno in celovito sliko obeh strani“, da bi končno dobila pravo sliko, kaj se v resnici dogaja v Sloveniji. V sredo se bo sestala s predstavniki nevladnih organizacij, kot so Amnesty International, CNVOS, Mirovni institut, Pravna mreža za varstvo demokracije in Info Kolpa. Popolna in celovita slika katerih obeh strani – leve in še malo bolj leve?

Slovenija še ni tam, kjer je Madžarska, vendar obstajajo razlogi za zaskrbljenost, je za STA dejala predsedujoča skupini Evropskega parlamenta za spremljanje spoštovanja demokracije, vladavine prava in temelj Sophie in ‘t Veld. Skupina bo v kratkem obiskala Slovenijo in poslanka upa, da se bodo srečali tudi s premierjem Janezom Janšo. Poslanka sicer prihaja iz vrst liberalcev (Renew), tako kot njena slovenska kolega Irena Joveva in Klemen Grošelj. Njen obisk v Sloveniji je napovedan med 13. in 15. oktobrom. Po poročanju STA je poslanka dejala, da je namen njenega obiska “dobiti popolno in celovito sliko vseh strani /…/ ter slišati, kaj se v resnici dogaja v Sloveniji“. Je pa seveda skrajno vprašljivo, ali se bo sploh potrudila poiskati celovito sliko vseh strani, spomnimo – premierjevega posnetka si na primer ni želela ogledati.

Člani skupine naj bi imeli “zelo natrpan program”, saj so predvidena srečanja s številnimi akterji, od vladnih predstavnikov do novinarjev, predstavnikov nevladnih organizacij, pogovarjali naj bi se z varuhom človekovih pravic, tožilci in drugimi. Naša tiskovna agencija je zapisala, da skupina pozorno spremlja razmere v Sloveniji in pridobiva informacije iz različnih virov. Kar skoraj gotovo ne drži, znano je namreč, kdo so viri, ki prek meje poročajo o “stanju v Sloveniji”, poleg tega tudi vsi dobro vemo, na kakšen način prikazujejo to stanje. Poslanka bi rada zagotovila, da pri Sloveniji ne pridejo v fazo, v kateri sta Madžarska ali Poljska – skrbi jo namreč, da ima premier Janša za zgled Viktorja Orbana. Iz programa, ki smo ga prejeli, je torej razvidno, da se bo Sophie in ‘t Veld v sredo srečala s predstavniki nekaterih nevladnih organizacij – glede na seznam vabljenih je rezultat obiska seveda znan že vnaprej.

Iz programa, ki je dostopen, je razvidno, da se bo Sophie in ‘t Veld v sredo srečala s predstavniki pretežno levičarskih nevladnih organizacij.

Prva postaja: Mirovni inštitut
O Mirovnem inštitutu smo že precej pisali. Med drugim, da velja za “strateški center” za utrjevanje marksizma, komunizma, protidružinskih ideologij, širjenja tako imenovanih reproduktivnih pravic in LGBTQ radikalnih interesov. Že od ustanovitve 24. aprila 1991 se bogato napajajo z denarjem davkoplačevalcev. V preteklosti smo že pisali o tem, da so po podatkih Supervizorja samo od leta 2003 do 2017 iz samo slovenskih proračunskih virov prejeli neverjetnih 2.335.096,89 evra. V to pa niso vključeni evropski proračunski viri, v katere ravno tako dajemo svoj prispevek slovenski davkoplačevalci. Mirovni inštitut je v obdobju od 2003 do 2020 največ denarja prejel od Javne agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije v znesku 2.622.867,39 evra. Med dobrimi plačniki pa so v istem obdobju navedeni tudi: Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (464.364,93 evra), ministrstvo za zunanje zadeve (400.161,28 evra), ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (378.289,33 evra), ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (374.602,14 evra). Mimogrede, Mirovni inštitut se je povezovalo z Open Society Georgea Sorosa, kar je direktor dr. Iztok Šori zanikal in dejal, da je inštitut nastal povsem neodvisno od Open Society. Mirovni inštitut je od leta 2001 do leta 2014 sicer prejemal dolgoročno institucionalno podporo s strani Open Society Foundation, menda pa imajo še vedno redne kontakte.

Vir: Erar.si

Druga postaja: Podporniki protestov
Med vidnejšimi prejemnicami proračunskih sredstev je tudi Zavod center za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij (CNVOS). Od leta 2009 do 2019 so prejeli 3.321.085 evrov, poleg tega od ministrstva za pravosodje še 174.091,09 evra. Ministrstvo za javno upravo jim je namenilo 1.624.234,67 evra. CNVOS je krovna mreža slovenskih nevladnih organizacij. Združujejo več kot 1400 različnih zvez in posameznih društev, zavodov in ustanov. “S svojim znanjem in izkušnjami, s strokovnjaki s področij zagovorništva, prava, vodenja projektov, financ in komuniciranja slovenskemu nevladnemu sektorju zagotavljamo celostno in profesionalno strokovno podporo, razvijamo potenciale sektorja in spodbujamo kreativno in kritično miselnost,” so se opisali na svoji spletni strani. Kakšne nazore imajo v tej organizaciji, smo tudi že pisali. Ko je bil Goran Forbici vabljen na sestanek na ministrstvo za okolje in prostor, je odgovoril, da je “bolje hoditi na proteste kot na sestanke”. Forbici sicer velja za aktivista stranke SD, rad se angažira v akcijah, usmerjenimi proti SDS. Pamflet proti tej stranki je poslal na kar 30 tisoč e-naslovov ter naslovnike opozarjal na posledice, ki bi jih za njih prinesla zmaga Janeza Janše.

Direktor Centra za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij Goran Forbici (Foto: STA)

 

Tretja postaja: Pravna mreža s feminističnimi člani
Pravna mreža za varstvo demokracije se je pojavila v času epidemije, o njej se prav dosti ne ve. Na njihovi spletni strani izvemo, da s pravnim znanjem varujejo demokratično, odprto, svobodno in solidarno družbo. Gre za iniciativo, ki nudi pravno podporo posameznikom oziroma posameznicam ter organizacijam, ki se zaradi nenasilnega javnega delovanja znajdejo v pravnih postopkih. Na spletni strani imajo tudi pravni blog, prvi prispevek je napisal ustavni pravnik dr. Igor Vuksanović, za katerega je znano, da je imel v preteklosti veliko za povedati čez Janšo in SDS pa tudi čez Rada Pezdirja. Tudi iz mnogih primerov je jasno razvidno, da je Pravna mreža protivladno usmerjena. Loti se vseh, ki imajo vsaj nekaj povezave s stranko SDS – decembra 2020 recimo je ena od soustanoviteljic Prave mreže za varstvo demokracije na Zagovornika enakih možnosti naslovila pobudo za obravnavo zapisa Presežki5, avtorja Aleksandra Škorca, ki je izšel v reviji Demokracija, katere odgovorni urednik je Jože Biščak. Spomnimo, šlo je za satiro in ne za javno spodbujanje sovraštva ali kaj podobnega. Kdo točno je Pravna mreža in kako se financira, ni povsem jasno. Je pa pred časom naš nekdanji sodelavec razkril, da naj bi bil med financerji Mihael Karner, organizacijo pa naj bi obvladovale odvetniške pisarne Senica, Čad in Keranovič.

Feministka Barbara Rajgelj je vidna članica Pravne mreže za varstvo demokracije (Foto: STA)

Četrta postaja: Amnesty International
Amnesty International je mednarodna nevladna organizacija, ki naj bi se borila za varovanje človekovih pravic. Očitno pa tega ni mogoče dejati za slovensko Amnesty International – ko je mandat prevzela aktualna vlada, so namreč z zapisom na Twitterju pokazali, da se jim zdi nasilno obnašanje na nezakonitih protestih, kjer se izraža grožnje s smrtjo, povsem sprejemljivo. Povsod po svetu se Amnesty International bori proti nasilju, le Amnesty International Slovenije ga podpira in spodbuja s transparenti, na katerih se grozi s smrtjo.” je komentiral premier. Organizacija pa je še z eno izmed preteklih objav dokazala, da niso naklonjeni aktualni vladi – ob potrjenem tretjem protikoronskem zakonu so objavili peticijo Narave ne damo in podprli okoljske ekstremiste. Direktorica nevladne organizacije Nataša Posel je na družabnem omrežju tudi objavila fotografijo z napisom “kolesarim za naravo”. Amnesty International sicer deluje globalno, tako naj bi bil tudi financiran, a na Erarju je razvidno, da denar prejema tudi od države. Septembra je tako ministrstvo za finance organizaciji nakazalo nekaj čez 50 tisočakov.

 

Peta postaja: Pro-migrantska organizacija
No, tudi pri organizaciji Info Kolpa zelo hitro ugotovimo, kaj bodo povedali evropski poslanki. Gre za iniciativo oziroma organizacijo, ki sicer sodi pod organizacijo Border Violence Monitoring Network (BVMN), ki je nastala leta 2016, v odgovor na povečano število prosilcev za azil na območju Balkana in Grčije, ki so jih poslali nazaj v izvorno državo. Opozarjajo na policijsko nasilje nad migranti in represivne prakse državnih institucij – pravijo, da med njimi tudi slovenskih. Po objavah Info Kolpe na družabnem omrežju sodeč, niso ravno ljubitelji aktualne vlade, še posebej pa ne marajo notranjega ministra Aleša Hojsa. BMVN se sicer financira z donacijami podpornikov in fundacij – med njimi sta tudi Open Society Foundation in European Programme for Integration and Migration.

Za konec pa bo za “uravnoteženost” poskrbela nevladna organizacija Civilna iniciativa Ilirska Bistrica pod vodstvom Boruta Rojca, sicer nekdanjega člana Socialnih demokratov. Tudi on je sicer še vedno levo svetovnonazorsko prepričan, toda ni ideološko zaslepljen in pokvarjen. Razmerje pet proti ena pa ne obeta ravno demokratične razprave, zato je torej jasno, kako bo “popolno in celovito sliko obeh strani” med nevladnimi organizacijami dobila Sophie in ‘t Veld. Kar pet od njih je izrazito protivladno nastrojenih in z močno željo po državnem denarju, zato bodo naredile vse, da bodo v svet poslale kar se da škodljive informacije o slovenski vladi.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Čas je za interpelacijo celotne Golobove vlade

Poleg stranke Socialni demokrati (SD) sta krivca za nakup...

Golob zdravnikom ni grozil prvič: “totalno vojno” jim je napovedal že leta 2022

Zdravniki stavkajo že skoraj mesec in pol, vlada pa...

Še vedno nam vladajo gospodarji muh

V začetku prejšnjega tedna sem se po nekaj letih...

Kapacitete evropskih vojsk so danes bistveno manjše kot leta 1989

Vojaški strokovnjak Thomas C. Theiner opozarja, da je Evropa...