Ali predsednica ne pozna slovenske zgodovine? Resnica o Franji …

Datum:

Izjava predsednice RS Nataše Pirc Musar priča o njenem nepoznavanju zgodovine, hkrati pa se ob povečevanju pomembnosti obnove bolnišnice Franja kaže tudi ignoranca do reševanja pravih problemov v zdravstvu, ki resno pesti državo. Obnova naj bi stala od 5 do 6 milijonov evrov, aktualna oblast pa je očitno našla nov način, kako se dokopati do tega denarja.

Zdravstvo danes razpada, a vladna prioriteta je obnova bolnišnice Franja. Tja gre vsa osredotočenost, hkrati pa tudi denar, ki naj bi ga aktualna oblast očitno zbirala na osnovi “humanitarnosti”. Nataša Pirc Musar je bolnišnicoco Franja označila za eno od identitetnih strani slovenstva, kar po mnenju številnih kaže na njeno nepoznavanje zgodovine, to pa je precej neprimerno za predsednico.

“Če si že slaba pravnica, si še slabša poznavalka zgodovine in dejanj. Tudi o Franji … Beri, polpredsednica,” je njeno izjavo komentiral profil na X, ki je zraven pripel dokument. Ta kaže pravo ozadje opevane zadeve v zvezi s Franjo. Čeprav so levičarji zelo ponosni na bolnišnico, ki nosi ime po dr. Franji Bojc Bidovec, pa marsikdo ne ve, da je bila tako opevana zdravnica skupaj s svojim kolegom dr. Viktorjem Volčjakom podvržena naravnost mučni preiskavi, za katero so bili odgovorni tisti, ki jih ponosni komunisti tako dvigujejo na piedestal.

Čeprav se bolnišnica imenuje po zdravnici Franji, je bil dr. Viktor Volčjak tisti, ki je ustanovil bolnišnico. Vodenje bolnišnice, ki je prve paciente sprejela decembra 1943, je januarja naslednje leto od Volčjaka prevzela zdravnica Franja, Volčjak pa je tam nadaljeval z zdravljenjem kot vodja sanitetnega odseka. Zdravstveni baraki se je kmalu pridružilo še 13 lesenih barak, ki so služile različnim namenom, v njih pa so zdravili tako Slovence kot pripadnike drugih narodov. Ker je med drugim primanjkovalo krvi, je kri ranjencem dvakrat darovala tudi zdravnica Franja. Kot kaže, požrtvovalno delo ni zadoščalo, da se ne bi skupaj z zdravnikom Volčjakom znašla v mučni preiskavi, češ da dobro opravlja svojega dela. Julija 1944 je bila zdravniška dvojica aretirana, šele septembra pa se je lahko vrnila na upravljanje zdravstvenih dolžnosti.

Foto: X

Zdravnico Franjo so obtoževali, da naj bi “namerno in netočno izvrševala svoje dolžnosti” in “nezadostno nadzirala in skrbela za zaupane ranjene tovariše”. Prav tako naj bi prispevala k “razkrajanju notranje povezanosti in borbenega razpoloženja med partizani” in “omalovaževala zastavo zavezniške države”.

Foto: x

Pozneje je zdravnica Franja izpostavila, da je po vojni prišla do določenih resnic. “V letih po vojni mi je razkrilo nekaj resnic, ki jih takrat še nisem slutila. Zato danes vem: tako se včasih sestavljajo obtožnice, ki jim botruje želja, obsoditi nekoga, pa naj je kriv ali ne, ko preiskovalca ne vodi pot k resnici, ampak postavlja besede tako, da vsaka kar najbolj bremeni obtoženca,” je izpostavila. Nezadovoljstvo namestnika divizijskega komisarja so namreč prikazali kar kot nezadovoljstvo vseh ranjenih. Razhajanje s komisarjem Dušanom zaradi njegove nedelavnosti, zaradi zanemarjanja dolžnosti in surovega zasliševanja kulturnika pa je bilo označeno kot razdor v upravi. Tako razmišljam danes, ko listam po obtožnici in zapisnikih o zasliševanju. Takrat sem vedela samo za krivico, ki so mi jo prizadeli, je navedla in dodala, da bi se, če bi bil pravni postopek nepristranski, obtožnica že prvi dan sesula kot hišica iz kart”. Tako pa je bila primorana svojo resnico dokazovati dva meseca.

Kdo bo “saniral” današnje zdravje?
Seveda se morajo zadeve sanirati in prav je, da se slovenski spomenik obnovi, saj je vendar del zgodovine. A ta spomenik ne potrebuje ne glorifikacije ne zanikanja, le normalen pristop. Leva vlada s svojimi odzivi, prav tako odzivi predsednice Nataše Pirc Musar, dokazuje, da je ne zanimajo razbeljene sobe slovenskih bolnišnic brez klime, izboljšanje zdravstvene infrastrukture, še manj pa dejstvo, da zdravniki odhajajo in da ljudje še danes nimajo urejenih osnovnih zadev, kot je osebni zdravnik.

Foto: BOBO

Da bi zbrali denar za obnovo, so zapeli številne zbori,” piše v članku. “Stroški obnove bodo od pet do šest milijonov evrov, pričakujejo odobritev državnih sredstev. /…/ Dobrodelni koncert za državna sredstva?” je zapisal Tomaž Štih na omrežju X, in sicer vidno presenečen nad zapisom na MMC RTV. Sodeč po zapisanem je mogoče predvideti, da je vlada našla nov način za pritekanje denarja v državni proračun in to kar s “humanitarnim” zbiranjem denarja. Da bi zbrali denar za obnovo v ujmah prizadete partizanske bolnišnice Franja, so na Glavnem trgu v Cerknem zapeli številni pevski zbori.

Foto: X

Kaj bo naslednje? “Pošlji SMS na 1919 in doniraj” v državni proračun?

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

[Fotogalerija] Prešerno vzdušje na srečanju podpornikov SDS v Bovcu

S sobotnim tradicionalnim srečanjem odborov stranke SDS v Bovcu...

[Kraja otrok] Kako je bil policist Staneta Dolanca nagrajen za krajo dojenčka

Preiskovalna komisija DZ o odvzemih mladoletnih oseb oziroma o...

Pot na Okrešelj zaradi ogromne količine kamenja do nadaljnjega zaprta

V Logarski dolini so vzpostavili dostopnost do parkirišča pod...