Bager, ki je pred 33-imi leti ustavil pohod agresorske rdeče zvezde na samostojno Slovenijo

Datum:

“To je bager, ki je pred 33 leti z vaščani Vrhpolja na Vipavskem prvi ustavil pohod agresorske rdeče zvezde na samostojno SLO. Danes ob 18-ih bo del velike slovesnosti v organizaciji VSO z mašo za domovino ter govornikoma Lojzetom Peterletom in Janezom Janšo,” je na omrežju X spomnil Jože Možina. 

VSO je ob dnevu državnosti organiziral sveto mašo za domovino, ki je potekala danes v cerkvi sv. Srca Jezusovega v Drežnici ob 11. uri.

Ob 18. uri bo sledila prireditev z naslovom PONOSNI NA VRHPOLJE – OSAMOSVOJITVENI DOGODKI DAN PREJ, ki se bo odvijala pri Teodozijevem križu nad Vrhpoljem pri Vipavi

Naj spomnimo, da so, ko se je Slovenija pripravljala na proslavo ob razglasitvi samostojnosti Slovenije, proti mejnim prehodom z Italijo krenile prve oklepne enote reškega korpusa, in sicer 26. junija 1991. Med potjo so naletele na nebranjene barikade in na spontan, ponekod tudi zelo odločen, nastop domačinov in miličnikov, in sicer zlasti v Vrhpolju. Neoboroženi prebivalci so naredili vse, da bi ubranili svojo domovino in nudili odpor ne glede na mogoče posledice: “Jugoslovanski armadi, ki je postala okupatorska vojska, so dokazali, da se tega naroda ne da pokoriti.”

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve tako v sodelovanju z Občino Vipava in Župnijo Vrhpolje vabi na osrednjo prireditev ob 33. obletnici slovenske državnosti v nedeljo, 23. junija 2024, ki bo potekala pri Teodozijevem križu nad Vrhpoljem pri Vipavi.

A. G.

Sorodno

Zadnji prispevki

Pogačar je nesporni kralj toura!

Slovenski kolesarski zvezdnik Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je...

Z Bidnom je konec

Predsednik Joe Biden je danes popoldne sporočil, da odstopa...

[Video] Jelinčič: Maljevac, strokovnjak za lizanje riti, pripravlja nov priročnik

"Govori se, da na levi strani političnega prostora gospod...