Predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel zlorablja svoj položaj za osebne namene in za napad na svobodo medijev?

Datum:

Nedavno nam je nekdanji predsednik KPK Boris Štefanec sporočil, da naj bi glede opravljanja dejavnosti Tomaža Vesela na FIFI podpisal pisno mnenje. Podobno je poročal tudi Planet TV, torej da ni šlo za soglasje, temveč mnenje, poleg tega pa naj ne bi Vesel Štefancu nikoli omenil dobrih 200 tisoč evrov honorarja. To posredovanje informacij pa očitno Veselu ni najbolj všeč, računsko sodišče se je namreč lotilo družbe Telekom, pod drobnogledom pa naj bi imeli predvsem Planet TV.

                   

Po neuradnem poročanju POP TV se je Telekom znašel pod drobnogledom državnih revizorjev. Računsko sodišče je namreč na družbo poslalo kup vprašanj, ki se nanašajo na vse mogoče, predvsem pa jih zanima prodaja hčerinske družbe Planet TV Madžarom, v katero so od leta 2012 vložili kar 90 milijonov evrov. Če z odgovori ne bodo zadovoljni, so napovedali, da se obeta obsežna revizija. Po neuradnih informacijah revizorji zahtevajo vse sponzorske in donatorske pogodbe, poleg tega pa tudi pogodbe za svetovalne, odvetniške in oglaševalske storitve ter stike z javnostmi. Po poročanju primorskih novic, se vsa zahtevana dokumentacija nanaša na obdobje zadnjih dveh let. Poleg vsega naštetega, naj bi zahtevali še dokumentacijo o finančnih nakazilih hčerinskim družbam in obratno, podatke o višini odpravnin, sporazume o prenehanju mandata, seznam zaposlenih, ki so solastniki poslovnih partnerjev Telekoma ter poslovne načrte. Pri tej temeljiti preiskavi pa naj bi računsko sodišče ciljalo predvsem na Planet TV.

V Telekomu Slovenije pri svojem poslovanju spoštujemo najvišje standarde korporativnega upravljanja, Računskemu sodišču RS pa bomo v zahtevanih rokih posredovali vso zahtevano dokumentacijo,” so v sporočilu za javnost, ki so ga objavili na spletnih straneh Ljubljanske borze, sporočili iz Telekoma, opozorili pa so tudi, da se v zvezi z zahtevami računskega sodišča v medijih pojavljajo nekatere navedbe, ki niso točne. Katere, niso pojasnili.

Neobičajna poteza Računskega sodišča
Finance sicer poročajo, da ni zelo običajno, da se revizije javnih delniških družb loti računsko sodišče. Tovrstne poteze so namreč v običajnem korporativnem upravljanju v pristojnosti delničarjev, ki lahko zahtevajo tudi izredne in posebne revizije. Nekaj so jih v Telekomu sicer izvedli, a predvsem takrat, ko se je menjala vlada in so kadrovniki na funkcije v družbi želeli postaviti svoje ljudi.

Gre torej morda za zlorabo položaja za osebne namene in istočasno tudi za napad na svobodo medijev? Glede na to, da je država pretežni lastnik Telekoma, je namreč znotraj dosega predsednika Računskega sodišča Tomaža Vesela. In glede na to, da je Vesel napovedal revizijo prodaje televizije, ki kritično poroča o njem, ni prav težko sešteti ena plus ena. Še večji problem pa predstavlja dejstvo, da gre v resnici za nedopusten pritisk na odprt postopek prodaje Siola (TS Media), ki pravkar poteka.

Planet TV in Siol sta bila zadnjih osem let tesno poslovno povezana, kot hčerinski družbi. Zato vpogled v pogodbe Planeta v veliki meri pomeni tudi vpogled v drobovje Siola. Kot zanimivost pa lahko omenimo še to, da je – nič kaj presenetljivo – med konkurenti za nakup Siola tudi Telemach/United group z Draganom Šolakom na čelu, ki na drugi strani od UEFE  in Aleksandra Čeferina, kupuje vse mogoče športne pravice. Spomnimo, Madžari imajo predkupno pravico le za portal Siol, Telekom pa prodaja celo TS Medio. Skratka, če je v vsem skupaj le kanček resnice, je to le še zgolj dodaten dokaz, da je Tomaž Vesel absolutno neprimeren za položaj, ki ga še kar zaseda, čeprav bi mu morala funkcija sodnika računskega sodišča, glede na njegovo večletno nedopustno pridobitno dejavnost, prenehati po zakonu samem, s tistim dnem, ko je nastopil svojo funkcijo na FIFI.

Odziv Telekoma
“Nekateri mediji so v četrtek, 28. januarja 2021, in v petek, 29. januarja 2021, poročali, da je računsko sodišče Telekomu Slovenije, d.d., posredovalo zahtevo za predložitev dokumentacije. V zvezi s tem so se v medijih pojavile nekatere netočne navedbe tako glede vsebine želene dokumentacije kot glede tega, da računsko sodišče “preiskuje” posle. V Telekomu Slovenije, d.d., pri svojem poslovanju spoštujemo najvišje standarde korporativnega upravljanja, Računskemu sodišču pa bomo v zahtevanih rokih posredovali vso zahtevano dokumentacijo. Ostalih podrobnosti v zvezi s tem ne bomo komentirali.”

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Sukičeva vrača udarec: Kordiša je označila za kanibala v lastnih vrstah!

Dobrodošli v bizarnem svetu Levice. V svetu, v katerem...

Četrtkova Tarča je znak, da so odnosi v koaliciji že bili skrhani

Evropski poslanec iz vrst SD Matjaž Nemec je v...

Jedrska renesansa v svetu, Slovenija pa jo sabotira

Jedrska energija se na svetovnem nivoju vrača kot način...

Velika zmaga SDS; vladajoča koalicija doživela poraz

Za nami so evropske volitve, ki so pozitivno prevetrile...