Američani so se v času predsedovanja Trumpa počutili varneje pred terorizmom kot sedaj

Datum:

Dvajset let po terorističnem napadu na dvojčka je anketa pokazala, da še vedno večina Američanov verjame, da bi v naslednjih 12 mesecih lahko prišlo do novega terorističnega napada. 49 odstotkov jih meni, da bodo ZDA bolj varne pred tovrstnimi napadi, če se ne bodo vmešavali v druge države. 42 odstotkov vprašanih meni, da so pod administracijo Joeja Bidna manj varni pred terorizmom – medtem ko jih je v času predsedovanja Donalda Trumpa kar 36 odstotkov verjelo, da so bolj varni. 

Dvajset let po napadih 11. septembra se Amerika še vedno bori z globalno “vojno proti terorju”. Nedavni dogodki – vključno s preporodom talibanov v Afganistanu in samomorilskimi napadi podružnic Islamske države – kažejo, da so številne grožnje, ki so bile prisotne, ko sta se dvojčka podrla pred dvema desetletjema, prisotne še danes. Kljub temu množica Američanov meni, da je bila vojna vredna, je pokazala nova anketa YouGov, ki so jo opravili za The Economist. Le redki pa so prepričani, da je sedanji ameriški predsednik Joe Biden primeren za nadaljevanje boja. Pravzaprav jih skoraj polovica meni, da so pod sedanjo administracijo manj varni, največ jih je odgovorilo, da jih najbolj ogroža Islamske država, na drugo mesto so postavili talibane, na tretje pa Kitajsko.

Taka stališča niso omejena le na republikance. Po anketi, ki je bila izvedena med 4. in 7. septembrom, je več Američanov (43 odstotkov) prepričanih, da je bila “vojna proti terorizmu”, vključno z vojaškimi operacijami v tujini ter povečana varnost in nadzor doma, “vredna tveganja”. Slaba tretjina (30 odstotkov) se ne strinja, 28 odstotkov pa jih ne ve. Čeprav obstaja polarizacija med strankami – pri čemer je za republikance veliko bolj verjetno, da bodo verjeli, da koristi dolgotrajnih spopadov odtehtajo stroške – pa je pri obeh skupinah večja verjetnost za stališče, da sta bili tako ekonomska kot tudi človeška cena upravičeni. Terorističnega napada 11. septembra se sicer spominja velika večina anketirancev, dobra polovica pa jih meni, da so takratni dogodki popolnoma spremenili svet.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Domoljubni stranki so bili nedemokratično odvzeti pripadajoči položaji v EU parlamentu

Evropska levica, vključno z EPP, je nedemokratično odvzela pripadajoče...

V hrvaškem turizmu ne cvetijo rožice: “Najslabša sezona v zadnjih 20 letih”

Hrvati niso zadovoljni z letošnjo turistično sezono, poročajo hrvaški...

Z motorjem varno v poletje

V poletnih mesecih, še posebej pa ob koncih tedna,...

Kako se znebiti vrtnih polžev

Vrtni polži lahko povzročijo precej škode na vrtu, saj...