Ameriška košarkarica, ki je pristala v ruskem zaporu moleduje Bidna: Prosim, ne pozabite name

Datum:

Ameriška košarkarska zvezdnica Brittney Griner je že od februarja v priporu v Rusiji. Na dan neodvisnosti se je obrnila na predsednika Joeja Bidna ter ga prosila, naj ukrepa in jo reši. “Bojim se, da bom tukaj ostala za zmeraj. Vem, da imate veliko dela, ampak prosim, ne pozabite name in na preostale pripornike. Prosim vas, storite vse, kar je v vašo moči, da se vrnemo domov,” je med drugim zapisala v pismu.

31-letna Brittney Griner je v svoji karieri osvojila zlato olimpijsko medaljo, zlato medaljo SP-ja, prvenstvo NCAA in prvenstvo WNB. V Rusijo je odpotovala sredi februarja, da bi med premorom Lige WNBA tekmovala v Evroligi za rusko evroligaško ekipo UMMC Jekaterinburg, poročajo tuji mediji. Na letališču naj bi v njeni prtljagi našli konopljino oziroma hašiševo olje in jo zato tudi aretirali. Medtem ko naj bi čakala na sojenje, so športnici pripor že večkrat podaljšali, sojenje pa prestavili – grozi ji tudi do deset let zapora.

Tiskovni predstavnik State Departmenta Ned Price je že pred časom dejal, da gospa Griner ne bi smela biti pridržana niti en dan dlje. “Naše stališče glede tega je že nekaj časa zelo jasno: Brittney Griner ne bi smela biti pridržana,” je Price odgovoril na vprašanje o njenem primeru. Prejšnji mesec, skoraj 100 dni po tem, ko so jo pridržali, je State Department Grinerjevo označil za “neupravičeno pridržano”. Uradniki State Departmenta in predstavniki enote za zadeve s talci so se junija srečali z njenimi soigralci iz WNBA, da bi razpravljali o delu administracije, da bi jo vrnili domov. “Veliko ljudi je vključenih v to, da jo vrnemo domov na varno,” je po srečanju povedala zvezda Phoenix Mercury Diana Taurasi v izjavi, ki jo je objavila ekipa. A kljub temu se pojavljajo očitki, da se njenemu primeru ne namenja dovolj pozornosti.

Foto: EPA

Zaradi napetosti med ZDA in Rusijo, ki je začela vojno v Ukrajini, je bila ruska aretacija Grinerjeve ocenjena kot pogajalski manever. Dostava njenega pisma predsedniku Joeju Bidnu je sovpadla z dnevom neodvisnosti. “4. julija naša družina običajno počasti tiste, ki so se borili za našo svobodo vključno z mojim očetom, ki je vietnamski veteran,” je zapisala Grinerjeva in dodala, da jo boli, ko pomisli, kako običajno praznuje ta dan, saj ji svoboda letos pomeni nekaj povsem drugega. “Zavedam se, da imate veliko dela, vendar prosim, ne pozabite name in na druge ameriške zapornike. Prosim, naredite vse, kar lahko, da nas vrnete domov. Leta 2020 sem prvič volila in glasovala za vas. Verjamem v vas. Še vedno lahko storim še veliko dobrega v svobodi, ki mi jo lahko pomagate povrniti,” je zapisala.

Foto: EPA

Grinerjina žena Cherelle je za “CBS Mornings” povedala, da je, ko je prebrala pismo, podoživela strah, ki ga doživlja Grinerjeva. “Ona je verjetno najmočnejša oseba, kar jih poznam, zato takšnih besed ne izreče lahkomiselno. To pomeni, da je resnično prestrašena, da nas morda nikoli več ne bo videla. Veste, z njo delim iste občutke,” je dejala Cherelle, ki je pred kratkim z ženo navezala stik le prek pisem. Pojasnila je, da se je Grinerjeva odločila pisati neposredno predsedniku ZDA, ker družina žal ni imela sreče pri vzpostavitvi stika z njim.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Politični analitik: Mene bi bilo sram!

Predsednik vlade je zakuhal nov PR škandal, ko se...

Za oblečene kopalke islamske veroizpovedi kopalni red ne velja?

V kranjskem javnem kopališču so obiskovalci priča vse večjemu...

[Video] Meteorski vzpon zlagane Kamale Harris – od posteljnih aktivnosti do nameščenih afer

Podpredsednica ZDA Kamala Harris je v svoji domovini znana...

Ruska znanstvenica “padla skozi okno”

Umrla je ena izmed vodilnih ruskih ekonomistk Valentina Bondarenko....