“Okupacija Luganska je zadnja realna zmaga Rusije v Ukrajini”

Datum:

Okupacija Luganska je zadnja realna zmaga Rusije v Ukrajini,” je po poročanju Siola dejal Oleksij Arestovič, ki svetuje ukrajinskemu predsedniku, ob tem pa poudaril, da je Rusija doslej osvojila le mesta srednje velikosti. 

                   

Pomočnik predsednika Ukrajine Oleksij Arestovič je še dejal, da je Rusija tudi za ta podvig potrebovala ogromno časa – kar 90 dni, torej od 4. aprila pa do 4. julija. Kot je še dejal, je 60 odstotkov okupatorske armade skoncentrirane na ukrajinskem vzhodu, Moskva pa bi svoje oborožene sile le stežka poslala na jug države, kjer se odvija drugi del ruske invazije. Diktatorju Vladimirju Putinu pa primanjkuje vojakov tudi v sami Rusiji, da bi jih lahko poslal na bojišče, poroča Siol.

Oglasil pa se je tudi predsednik Volodimir Zelenski: “Naše oborožene sile odgovarjajo in vračajo udarce okupatorju vsak dan. Moramo jih zlomiti.” Zelenski se zaveda, da bo to težka naloga, ki bo od njih terjala ogromno časa in nadčloveški napor, toda druge možnosti nimajo. Navkljub porazu v Lisičansku pa njihovi vojaki niso obupali nad regijo in se še naprej borijo z okupatorjem, čeprav se trenutno umika. V javnosti pa so se že pojavile fotografije z ukrajinsko zastavo na Kačjem otoku, ki ga je Kijevu uspelo osvoboditi.

Uničenje na območju Severodonecka (Foto: epa)

Vendar pa na osvobojenem otoku še ni ukrajinskih vojakov, ker varnostne razmere tega trenutno ne omogočajo. Polska agencja Prasowa pa poroča, da je ruski strani uspela zasedba Lisičanska po razmeroma učinkovito usklajeni operaciji okupatorskih sil. Razmeroma hitra osvojitev Lisičanska veča nadzor Rusije nad tako rekoč celotno območje luganškega okrožja, kar precej povečuje njene možnosti za dosego političnega cilja, ki ga je predstavila kot neposredni cilj svoje invazije –“osvoboditev Donbasa”.

Ukrajinska vojska uničuje sovražnikove pozicije za frontno linijo s sistemom Himars 
Rusija je tako za spoznanje popravila slab vtis, ki ga je kot vojaška velesila naredila v zgodnejših fazah vojne. Ukrajinske sile so se ob tem umaknile, kot je bilo načrtovano. Severnodoneck in Lisičansk sta poprej predstavljala “klin“, zarit v rusko okupacijsko območje, ki ga je okupator lahko napadel s treh strani. Ukrajinske sile pa se bodo odslej lažje branile za ravno linijo fronte. Naporna ruska ofenziva je na območju potekala počasi. Okupator se je pri tem močno zanašal na topništvo, zaradi katerega so številna mesta zravnana z zemljo.

Raketni sistem HIMARS (Foto: Wikimedia commons)

Okupatorska stran naj bi po manjšem uspehu načrtovala premor, da bi si opomogla. Premor naj bi ukazal Putin. V tem času pa Ukrajinci vse pogosteje napadajo rusko vojaško infrastrukturo s pomočjo zahodnega orožja, denimo raketometov Himars. Ukrajinska stran jo uničuje daleč proč za frontno črto. Zadnje dni se pojavljajo informacije o uničenih skladiščih municije v harkovskem okrožju v bližini frontne linije kot tudi v doneškem okrožju, kakšnih 75 km od frontne linije. Številni ruski nacionalisti sicer izražajo veliko nezadovoljstvo zaradi počasnega ruskega napredovanja in velikih vojaških izgub.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki