Ameriške volitve so pravi triler: izid tekme za senat še vedno neodločen

Datum:

Ameriške televizije so republikanskega zveznega senatorja Rona Johnsona iz Wisconsina razglasile za zmagovalca proti demokratskemu izzivalcu Mandeli Barnesu. O tem, kdo bo imel od januarja večino v zgornjem domu ameriškega kongresa, sedaj odločajo le še štiri tekme. Razmerje sil v prihodnjem senatu je trenutno 46 proti 48 za republikance.

V Arizoni se za ohranitev sedeža bori demokrat Mark Kelly proti republikancu Blaku Mastersu. Po skoraj 70 odstotkih preštetih glasov trenutno vodi Kelly. Republikanci bodo zagotovo dobili bitko za Aljasko. V Nevadi po 80 odstotkih preštetih glasov vodi republikanec Adam Laxalt pred demokratko Catherine Cortez Masto.

V Georgii se bosta demokrat Raphael Warnock in republikanec Herschel Walker pomerila v drugem krogu decembra in trenutno kaže, da bo ta tekma spet odločala o večini, če demokratom uspe osvojiti vsaj Arizono ali Nevado. Razmerje sil je bilo pred volitvami 50 proti 50, večino pa so imeli demokrati zaradi glasu podpredsednice ZDA Kamale Harris.

Izid boja za predstavniški dom, kjer je za večino potrebnih najmanj 218 sedežev, še nekaj časa ne bo jasen, vendar se republikancem obeta zmaga. Teoretično je sicer še vedno možno, da demokrati ohranijo večino.

Trenutno stanje

Demokrati so sicer doživljali boleče poraze, kot na primer predsednik demokratske kampanje za kongres Patrick Maloney, ki je v tekmi za sedež v liberalnem newyorškem Westchestru izgubil proti republikanskemu državnemu kongresniku Miku Lawlerju. Maloney je poraz priznal, tako kot ga je tudi senatni kandidat republikancev Mehmet Oz s Trumpovo podporo v Pensilvaniji. Zmaga demokrata Johna Fettermana je doslej tudi edini odvzem senatnega sedeža nasprotni stranki. Fetterman bo zasedel položaj republikanca Pata Toomeyja.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Vlada odpira nove kapacitete za migrante – bo sledil upor?

Za nastanitve vlagateljev namere in prosilcev za mednarodno zaščito...

Vlada bi zdravnike omejevala z odloki, Fides pa: To je nezakonito!

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel se je končno...

Poslovil se je nekdanji poslanec SDS Srečko Hvauc

Včeraj nas je doletela žalostna vest, da nas je...