Ameriški general Petraeus: To se bo zgodilo, če bo Putin uporabil jedrsko orožje!

Datum:

Upokojeni general David Petraeus je v nedeljo napovedal, da bodo ZDA skupaj z zavezniki v Natu “uničile” ruske sile, če se bo ruski predsednik Vladimir Putin odločil uporabiti jedrsko orožje v svoji vojni proti sosednji Ukrajini. Med nastopom v oddaji na ABC je opozoril, da morajo zahodne sile resno jemati ruske grožnje z jedrskim orožjem, da pa je bil pred posledicami opozorjen tudi Kremelj, če bi prišlo do uporabe jedrskega orožja.

ZDA bi s svojimi zavezniki uničile ruske enote in opremo v Ukrajini, pa tudi potopile njeno črnomorsko floto, če bi ruski predsednik Vladimir Putin v Ukrajini uporabil jedrsko orožje, je napovedal nekdanji direktor Cie in upokojeni general vojske s štirimi zvezdicami David Petraeus.

Uporaba jedrskega orožja v Ukrajini bi bil napad na Nato
Po mnenju voditelja oddaje, v kateri je nastopil Petraeus, bi sevanje zaradi jedrskega napada v Ukrajini verjetno doseglo tudi bližnje države Nata, kar bi dejansko pomenilo napad na zavezništvo. Petraeus je v oddaji povedal, da s svetovalcem za nacionalno varnost Jakeom Sullivanom ni govoril o verjetnem odzivu ZDA na jedrsko eskalacijo iz Rusije, zaradi katere je bila Rusija že večkrat opozorjena, hipotetično pa bi bil odziv ZDA po njegovih besedah “uničenje” vseh konvencionalnih sil, ki bi jih lahko videli ali prepoznali, tako na kopnem kot na morju. Opozorilo prihaja nekaj dni po tem, ko je Putin izrazil stališče, ki so si ga mnogi razlagali kot grožnjo večje vojne med Rusijo in Zahodom.

Vladimir Putin (Foto: epa)

Na vprašanje, ali bi uporaba jedrskega orožja s strani Rusije v Ukrajini pripeljala Ameriko in Nato v vojno, je Petraeus dejal, da to ne bi bila situacija, ki bi sprožila 5. člen zavezništva, ki poziva k kolektivni obrambi. Ukrajina namreč ni del Nata – kljub temu bi bil “odziv ZDA in Nata” primeren, je dejal Petraeus in dodal, da je bilo opozorilo Moskvi nujno ravno zaradi katastrofalnih posledic, ki bi jih uporaba jedrskega orožja povzročila.

Foto: epa

Nekdanji general meni, da je Putin obupan in pod pritiskom zaradi ukrajinskih pridobitev na vzhodu države. Skladno z izjavo o aneksiji prejšnji teden narašča odpor proti prizadevanjem za mobilizacijo v Rusiji. Prepričan je, da se Putin ne more prijazniti z realnostjo na bojišču in da se zaveda nepopravljive škode.

Putin ima dve možnosti
Senator Marco Rubio, republikanski član senatnega odbora za zunanje odnose, je za CNN povedal, da ima Putin dve možnosti, in sicer vzpostavitev obrambnih linij ali umik in izgubo ozemlja. Putin bi lahko po njegovem mnenju napadel distribucijske točke, kjer zaloge ZDA in zaveznikov vstopajo v Ukrajino tudi znotraj Poljske. Senator je priznal jedrsko grožnjo, vendar je dejal, da ga najbolj skrbi ruski napad znotraj ozemlja Nata, na primer cilj na letališče na Poljskem ali kakšno drugo distribucijsko točko, na katero se bo Nato primoran odzvati.

Na vprašanje, ali lahko Rusija zmaga v sporu z Ukrajino, je Petraeus dejal, da ne vidi, kako: “Ne morejo. Putin v tem trenutku ne more narediti ničesar,” piše ABC.

David Petraeus, nekdanji poveljnik ameriškega centralnega poveljstva (Foto: epa)

David Petraeus je upokojeni general vojske Združenih držav in javni uradnik. Od leta 2011 je bil direktor Centralne obveščevalne agencije. Preden je prevzel vodenje Cie, je 37 let služil v vojski Združenih držav, njegova zadnja naloga v vojski pa je bila poveljevanje mednarodnim morskim silam in ameriškim silam v Afganistanu. Njegove druge naloge s štirimi zvezdicami so vključevale poveljstvo ameriškega centralnega poveljstva in vlogo poveljujočega generala večnacionalnih sil v Iraku. Kot poveljnik MNF-I je Petraeus nadzoroval koalicijske sile v Iraku.

Ana Horvat

Sorodno

Zadnji prispevki

Huligan sredi Ljubljane napadel Ukrajinko!

Na spletnem forumu Reddit se je pojavil videoposnetek incidenta...

[Video] Prizori z ameriških univerz vse bolj spominjajo na nacistično Nemčijo

"Al Qassam nas naredi ponosne, zdaj ubij še enega...