Sramotno: Poslanec SD Baković se ni zmogel podpisati pod skupno izjavo, s katero se izraža podpora ozemeljski celovitosti Ukrajine

Datum:

Koalicijska stranka SD pod vodstvom Tanje Fajon Slovenijo potiska v objem Putinove Rusije, čeprav je ta februarja izvedla vojaško agresijo na Ukrajino. To le še dodatno dokazuje poteza poslanca Socialnih demokratov Predraga Bakovića, ki se kot predsednik slovenskega odbora za zunanjo politiko ni zmogel podpisati pod skupno izjavo predsednikov parlamentarnih odborov za zadeve EU in zunanje zadeve EU, v kateri je bila izražena podpora ozemeljski celovitosti Ukrajine. 

Predsednik Odbora za zadeve Evropske unije in poslanec stranke SDS Franc Breznik se je skupaj z ostalimi predsedniki parlamentarnih odborov za evropske zadeve držav članic EU in podpredsednikom Evropskega parlamenta Othmarjem Karasom mudil na solidarnostnem obisku v Ukrajini.

Foto: Twitter SDS

“Tudi ta zgodovinski obisk parlamentarne dimenzije odborov za zadeve EU je nadaljevanje naše skupne poti in našega skupnega boja proti imperiju zla, ki ga predstavlja Putinov režim,” je v okviru obiska Ukrajine poudaril poslanec Franc Breznik. Ker je Breznik leta 1991 kot mlad vojak branil Slovenijo, ko je bila ta napadena, je dejal, da sam ve, kako se počutijo Ukrajinci. “Vem, kako se počutite. Slovenija ve, kako se počutite. Zato vas je ob napadu na vašo domovino tudi najbolje razumel takratni predsednik Evropskega sveta Janez Janša, ki je sprožil zgodovinski obisk podpore vašemu skupnemu boju za svobodo in ozemeljsko neodvisnost Ukrajine,” je pojasnil.

Foto: Twitter SDS

Kot že rečeno so predsedniki parlamentarnih odborov za zadeve EU in za zunanje zadeve z izjemo poslanca koalicijske stranke SD Predraga Bakovića v sklopu obiska Ukrajine podpisali izjavo, s katero so izrazili močno podporo suverenosti, neodvisnosti, enotnosti in ozemeljski celovitosti Ukrajine znotraj njenih mednarodno priznanih meja. Ob sklicevanju na zgodovinsko odločitev Evropskega sveta z dne 23. junija 2022, da se Ukrajini podeli evropska perspektiva in status kandidatke za članstvo v EU, so izrazili svojo pripravljenost dejavno podpirati pristopni proces. “To izrecno velja tudi za ukrepe pred začetkom pristopnih pogajanj”.

Baković se morda ni želel podpisati, ker se v izjavi poudarja zavezanost k nadaljevanju politične, vojaške, gospodarske in humanitarne podpore Ukrajini v njenem boju proti ruski oboroženi agresiji. “Zmaga Ukrajine v tej vojni je izjemnega pomena tako zanjo kot za vse demokracije po svetu. Ukrajina brani varnost in stabilnost evroatlantskega prostora, našo skupno varnost in stabilnost ter naše skupne vrednote,” je med drugim mogoče prebrati v izjavi.

Foto: SDS

Od Rusije se zahteva prekinitev vojaške dejavnosti v Ukrajini
V izjavi se najostreje obsoja neizzvano in neupravičeno vojno Ruske federacije proti Ukrajini. Od Rusije se zahteva, naj nemudoma prekine vse vojaške dejavnosti v Ukrajini in brezpogojno umakne vse sile in vojaško opremo s celotnega mednarodno priznanega ozemlja Ukrajine. Poudarjajo, da vojaška agresija in invazija pomenita resno kršitev mednarodnega prava, zlasti Ženevske konvencije, njenih dodatnih protokolov in Ustanovne listine ZN.

Prav tako so podpisniki izjave ostro obsodili poskuse Rusije, da organizira navidezne referendume v začasno zasedenih regijah Ukrajine. “Rezultati teh referendumov bodo nični in neveljavni. Mednarodna skupnost ne bo priznala teh zrežiranih predstav, katerih cilj je legitimizirati ruske teritorialne igre kot del njene agresije proti Ukrajini. Ta nastop nima nobene zveze z izražanjem volje in nima nobenih posledic za upravno-teritorialni sistem in mednarodno priznane meje Ukrajine. Poudarjamo, da regije Lugansk, Doneck, Zaporožje in Herson, tako kot ukrajinski Krim, ostajajo suverena ozemlja Ukrajine.” Vse relevantne države so pozvali k povečanju svoje podpore Ukrajini pri zoperstavljanju ruski agresiji, namesto da se poslužujejo dejanj pod krinko želje po vlogi mirovnih posrednikov, ki jih agresorska stran ne potrebuje.

Vse države in mednarodne organizacije pa so pozvali, naj nemudoma obsodijo nezakonita dejanja Kremlja na začasno zasedenih ozemljih Ukrajine in okrepijo izolacijo Rusije. “Pozivamo partnerje, da dajo Rusiji jasno vedeti, da bo edini odgovor na ruske poskuse priključitve ozemelj, izsiljevanja in ultimatov pomenilo le povečanje podpore Ukrajini, tako da bo Ukrajina prevladala nad agresorjem,” so zaključili.

Kot kaže, je v stranki SD več takih, ki se ne zmorejo zoperstaviti Rusiji, čeprav je Rusija tista, ki izvaja agresijo na suverenem ozemlju Ukrajine. Spomnimo. Ko je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen v svojem nastopu na Blejskem strateškem forumu dejala, da Putin ne more zmagati v tej vojni, ampak Ukrajina, je ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan poskrbela za pravcati škandal, vzdržala se je namreč ploskanja in s tem dala vedeti, da se z izrečenimi besedami ne strinja. Vse skupaj je vzbudilo toliko večje začudenje, saj naj bi za nekoga, ki zaseda mesto ministra za pravosodje, spoštovanje vladavine prava bilo eno najpomembnejših načel. “Gre za edini stavek v govoru Ursule von der Leyen, kjer nisem ploskala,” je sicer dejala v svoj zagovor, a glede na to, da je šlo tukaj za osrednje sporočilo predsednice Evropske komisije, je vsakomur jasno, da je šlo za izgovor, ki je še kako privlečen za lase. Ob tem je pojasnila, da sama iskreno verjame v to, da v sodobnih vojnah ne more biti nobenih zmagovalcev in poražencev. “Vojne ne prinašajo zmag ali zmagoslavja, le uničenje,” je dejala v znak norčevanja iz Ukrajine. Kako težko sicer predsednica stranke SD Tanja Fajon obsodi rusko agresijo, smo videli v primeru njenega odziva, ko je šlo za diskusijo okrog prepovedi potovanj ruskim državljanom med rusko agresijo v  v Ukrajini.

Foto: STA

V javnosti stranka SD sicer rada poudarja, kako naj bi stala na strani tistih, čigar človekove pravice so kršene, a če bi bilo tako, tukaj dileme ne bi smelo biti, še kako jasno je namreč, kdo je tukaj agresor in kdo žrtev!

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Simbolika na pikniku Svobode, ki se je ne da prezreti

Boris Tomašič je v oddaji Kdo vam laže naredil...

Danes v DZ: Župani nočejo migrantov

"Vlada je sprejela sklep brez vednosti lokalne skupnosti. Vemo...

Svobodnjaška inkvizicija se je znova izkazala za farso

Bivši predsednik uprave Telekoma Tomaž Seljak in predsednik uprave...