Ameriški veleposlanik Nemce poziva, da se uprejo Severnemu toku 2 – ta bo povečal odvisnost od Putinovega plina in dodatno ogrozil varnost Ukrajine in Vzhodne Evrope!

Datum:

Veleposlanik ZDA v Nemčiji Richard A. Grenell je v odprtem pismu Nemce opozoril, naj se uprejo projektu Severni tok 2, ki bo zaobšel vzhodnoevropske države, prav tako pa bo povečal nemško odvisnost od ruskega plina – Nemčija že zdaj iz Rusije uvozi prek 50 odstotkov plina. Prekinitev projekta bi po njegovem mnenju Putinu pokazala, da se ne bo mogel izogniti odgovornosti za svoja agresivna dejanja, kakršna je bila nedavna blokada Kerškega preliva proti Azovskem morju. Pred meseci so sicer pri vodilnem ameriškem think-tanku Merklovo ocenili celo za slabšo partnerico ZDA, kot je Macron – preberite, kaj so ji očitali!

Veleposlanik Združenih držav Amerike v Nemčiji Richard A. Grenell je ta teden v odprtem pismu, objavljenem na portalu Wall Street Journal, Nemce opozoril, da bo izgradnja plinovoda Severni tok 2 (Nord Stream 2) povečala energetsko odvisnost Nemčije od ruskega plina, kar je najhuje, pa je to, da bo ogrozil nacionalno varnost številnih evropskih držav. “Nedavna ruska agresija v Azovskem morju nas spominja na potrebo, da se upremo škodljivim aktivnostim ruskega predsednika Vladimirja Putina. ZDA in Nemčija sta obe ostro obsodili nedavno blokiranje Kerškega preliva, ki je tudi ostro kršenje mednarodnega prava. Hvaležni smo Nemčiji za evropsko solidarnost, a morali bi biti sprejeti ukrepi, ki bi Rusiji pokazali, da ima njena agresivnost tudi posledice,” je uvodoma zapisal Grenell in pozval uradni Berlin, da se pridruži narodom, ki že vidijo Gazpromov projekt Severnega toka 2 kot nasprotujočega evropskim energetskim in varnostnim ciljem. Veleposlanik prav tako opozarja, da ruska dejanja kažejo na nevarnosti, ki jih prinaša odvisnost od njihovih energetskih virov, v letu 2017 so Nemci kar 50 odstotkov zemeljskega plina uvozili prav iz Rusije. Če bo zgrajen še Severni tok 2, ki bi zaobšel vzhodnoevropske države, se bo nemška odvisnost od ruskih energetskih virov še poglobila. “Skupaj s plinom bo tako v Nemčijo pritekal tudi ruski vpliv,” meni veleposlanik.

Skupaj s plinom bo po Severnem toku 2 pritekal ruski vpliv, odtekale pa nemške milijarde, ki bodo pomagale ruski agresiji
V nasprotno smer bodo tekle milijarde nemških evrov, ki bi podpirale moskovsko zunanjo politiko, ki je vse bolj agresivna proti vzhodnoevropskim članicam zveze Nato. Grenell tako upa, da se bo Nemčija osredotočila na iskanje drugih virov, kar bi spodbudilo konkurenčnost na trgu zemeljskega plina, namesto da s povečevanjem ruskega tržnega deleža krepijo Putinovo moč. Prav tako bo Severni tok 2 skupaj s Turškim tokom omogočil Rusiji, da se izogne Ukrajini in tako nadalje ogrozi njeno varnost, kar je točno to, kar si Putin želi. Severni tok 2 bo tako omogočil Rusiji povečanje agresije proti Ukrajini, ob tem pa se Putinu ne bo treba bati, da bi to ogrozilo prodajo plina Zahodni Evropi. “Ukrajini prav tako grozi izguba milijard, ki jih prejema za tranzit zemeljskega plina, celo do vrednosti celotnih ukrajinskih izdatkov za obrambo. Pozdravljamo zavezo nemške kanclerke, da bo zagotavljala dobavljanje plina Ukrajini, a Rusija žal vedno znova dokazuje, da ji ne gre zaupati, prav tako pa ne izpolnjuje svojih pogodbenih obveznosti,” poudarja veleposlanik.

Evropa naj se ostro upre Putinovi agresiji in dokaže, da bo za svoja dejanja nosil odgovornost
Ukrajina nima večje prijateljice, kot so ZDA, kar se izkazuje z nadaljevanjem ruske agresije, in tudi Evropa bi morala Rusiji poslati jasno sporočilo. ZDA bodo nadaljevale tudi z že desetletja trajajočo podporo evropskemu energetskemu cilju, ki je energetska varnost z diverzifikacijo virov energije. Ruske nedavne provokacije pa samo dodatno dokazujejo, kako nujen je ta cilj, realnost tega pa so spoznali tudi številni nemški politiki, zlasti vodilni parlamentarci iz vrst CDU in stranke Zelenih. Nekateri izmed njih so že pozvali k omejevanju uvoza plina iz Rusije in Grenell to pozdravlja kot korak v pravo smer.

Nemčija je ogromno truda vložila v zmanjšanje napetosti med Rusijo in Ukrajino z diplomatskimi sredstvi, a potrebno bo poseči tudi po političnih in ekonomskih vzvodih, da bo Rusija nosila odgovornost za svoja dejanja. Z ostrimi dejanji proti Severnemu toku 2 bodo Nemci lahko pokazali svojo solidarnost z Ukrajinci in drugimi Evropejci ter Putinu dokazali, da se v primeru nadaljevanja agresije ne bo izognil odgovornosti.

Pri Heritage Foundation Merklovo označili za slabšo zaveznico ZDA, kot je Macron
Ne glede na katastrofalno notranjo in ekonomsko politiko, ki jo vodi francoski predsednik Emmanuel Macron, pa so pri vodilnem ameriškem think-tanku Heritage Foundation maja, ko je Macrona obiskal ameriški predsednik Donald Trump, opozorili, da je nemška kanclerka Angela Merkel veliko slabša zaveznica ZDA. Opozorili so, da je nemški prispevek k zvezi Nato popolnoma nezadosten; ne samo, da nemški izdatki za obrambo niti približno ne dosegajo zahtevanih 2 odstotkov – nemška vojska se ubada s podobnimi problemi kot slovenska in milo rečeno popolnoma razpada. Nadalje je bila prav Merklova tista, ki je s svojo politiko odprtih vrat in eksplicitnim pozivom sto tisočim migrantom, naj pridejo v Nemčijo, destabilizirala celotno Srednjo in Vzhodno Evropo – nekatere države so takrat ravnale pametno in odreagirale, sledilo je popolno zaprtje mej. Prav tako Nemčija po njihovih ocenah nosi velik del odgovornosti za disfunkcionalnosti evroobmočja – z odsotnostjo valutnih tveganj in izvozom izdelkov je na veliko profitirala, po drugi strani pa ne uvozi dovolj izdelkov, da bi bil evro smiseln za druge države. Prav to dokazujejo številne vzhodnoevropske države, ki se upirajo evru, saj so tudi nedavno krizo bolje preživele kot nekatere izmed držav z evrom, kot so Grčija, Italija in Portugalska, kjer kriza še kar traja. Nemčija je tudi nespametno napovedala, da se bo odpovedala jedrski energiji, ki velja za enega čistejših in konkurenčnejših virov energije, po drugi strani pa so bili tudi pri Heritage Foundation izjemno ostri do projekta Severni tok 2, ki bo le povečal ranljivost Ukrajine.

Severni tok 2 (Foto: Facebook)

J. Ž.

Sorodno

Zadnji prispevki

Trije ustavni sodniki: Večina Ustavnega sodišča je prekoračila zakonska pooblastila!

Trije ustavni sodniki so se ogradili od današnje izjave...

Janša: Nika Kovač vodi Soroševo kampanjo za razkroj Evrope

"Soroševa kampanja Inštituta 8. marec za razkroj Evrope. Formula...

[Video] Čadež: Moje imenovanje na vrh “leve utrdbe” je bilo kot biku pokazati rdečo zastavo!

"Meni uradno očitajo stvari, za katere nimajo nobenih dokazov,...

[Izjava dneva] Ustavni sodnik ima lahko d. o. o., NVO, ne sme pa imeti s. p.?

"Mislim, da bi bilo absurdno trditi, da ima lahko...