LGBT ikono zamenjali za ruskega “trgovca s smrtjo”, marinec še vedno v zaporu

Datum:

Ameriško lezbično košarkarico in LGBT ikono Brittney Griner, ki so jo v Rusiji obsodili na devet let zaporne kazni, so včeraj izpustili iz zapora. Na letališču v Abu Dabiju so jo izmenjali z ruskim “trgovcem s smrtjo” Viktorjem Butom, ki je bil zaprt v ZDA, medtem pa je v Rusiji še vedno zaprt marinec Paul Whelan.

                   

Nekdanji uradniki DEA, ki so sodelovali v operaciji za privedbo Viktorja Bouta pred sodišče, so dejali, da je njegova izpustitev “udarec v obraz” in “sramota”. Njegovo zamenjavo z Rusijo za LGBT ikono so označili za “resno grožnjo” nacionalni varnosti ZDA.

Grinerjeva, ki je od februarja zaprta v Rusiji, je bila v četrtek izpuščena ob aplavzu predstavnikov Bidnove administracije. Zaprta je bila zaradi posedovanja prepovedanih mamil, za kar je v Rusiji zagrožena kazen do deset let zapora. Primer je še toliko bolj odmeval, saj je zvezdnica znana po zagovarjanju LGBT pravic. Mnogi so menili, da je bil to slab dogovor.

https://twitter.com/ClownWorld_/status/1600905058194903040?s=20&t=0rqlO1bBlcFi1Eb_QE3_Gg

Slab dogovor tudi zaradi dejstva, da so mnogi uslužbenci, organi pregona in operativci, ki so si prizadevali za prijetje “trgovca s smrtjo”, katerega so sedaj izpustili, ob tem tvegali svoja življenja. “To predstavlja tudi resno grožnjo nacionalni varnosti Združenih držav in njihovih zaveznikov,” je zapisal Michael Braun, nekdanji vodja operacij pri ameriški upravi za boj proti drogam. Pojasnil je, da je bil But nekdanji ruski obveščevalec, ki se je v devetdesetih letih ukvarjal s trgovino z orožjem. “Do leta 2003 je postal vodilni svetovni trgovec z orožjem, ki je z orožjem oskrboval teroristične organizacije, uporniške skupine, narkotične kartele in nepoštene režime po vsem svetu,” je zapisal Braun.

Poleg tega so kritiki podvomili v odločitev Bidnove administracije, saj da bi kot pogoj za izpustitev Buta morali zahtevati izpustitev nekdanjega marinca Paula Whelana, ki je v Rusiji zaprt zaradi obtožb vohunjenja. “Čeprav pozdravljam izpustitev Brittney Griner, si ne morem kaj, da ne bi pomislil na Paula Whelana – saj ga je Bidnova administracija očitno zapustila,” je na Twitterju zapisal predstavnik Alabame Mike Rogers. Marinec Whelan pa je v intervjuju za CNN nekaj ur po izpustitvi Grinerjeve dejal, da je razočaran, ker ni bilo storjeno več za zagotovitev njegove svobode. “Ne razumem, zakaj še vedno sedim tukaj,” je dejal.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki