Tajno sledenje brez odredbe sodišča? S predlogom se ne strinjajo niti kadri SD-ja

Datum:

Po predlogu novele zakona finančnega ministrstva, ki ga vodi Klemen Boštjančič, bi uslužbenci Fursa kot nekakšni tajni agenti lahko nameščali sledilne naprave – in to kar brez odredbe sodišča, ki jo morajo pridobiti vsi drugi organi pregona, tudi pri sumu najtežjih oblik kriminala. Videti je, da se s tem ne strinjajo niti nekateri na levi: “Kaj pa, če mi kar odpravimo republiko in demokracijo? Da si ne mečemo peska v oči po nepotrebnem,” je komentiral nekdanji poslanec SD. Nestrpno pa tudi čakamo odgovor Inštituta 8. marec, ki naj bi ščitil državljane. Kaj oni porečejo o tej noveli, je bil to morda celo njihov predlog?

                   

Na pobudo ministrstva za finance bo državni zbor odločal o noveli zakona o finančni upravi. Koalicija s spremembo člena zakona predlaga uzakonitev uporabe prikritih sredstev oziroma sledilnih naprav brez odredbe sodišča, kot to velja v primeru preiskave kaznivih dejanj, je poročalo Delo. Novela predvideva, da bi lahko uslužbenci Fursa pri opravljanju finančnih preiskav na prevozno sredstvo namestili sledilno napravo z GPS-sistemom in tako sledili gibanju blaga.

Sedaj veljavni zakon določa (18. člen ZFU), da uradna oseba lahko pri opravljanju nalog finančne uprave fotografira ali posname objekte, prevozna sredstva, blago, predmete, listine ali dokumente. “Uradna oseba fotografira ali posname osebo, če na podlagi neposredne zaznave ugotovi razloge za sum, da ima oseba pri sebi ali s seboj stvari, ki so predmet ali dokaz kršitev ali so bile uporabljene, namenjene ali so nastale s kršitvijo predpisov. Pred začetkom uporabe tehničnih pripomočkov za fotografiranje ali snemanje osebe o tem seznani osebo, o čemer napiše uradni zaznamek, ki vsebuje tudi navedbo o razlogu, datumu in kraju fotografiranja ali snemanja,” je navedeno. Po predlogu ministrstva, ki ga vodi Klemen Boštjančič, pa bi lahko uradna oseba namestila sledilno napravo na zunanji del prevoznega oziroma prenosnega sredstva. In to brez sodne odredbe, čeprav to ne velja za noben drug organ pregona.

Uradne osebe imajo že po obstoječem zakonu obsežna pooblastila. (Foto: zajetje zaslona/Zakon o finančni upravi)

Finančne preiskave niso pod nadzorom pristojne parlamentarne komisije Knovs
Po informacijah Dela so poslanske skupine koalicije pripravile predlog amandmaja, ki naj bi ga vložile na seji odbora za finance in s katerim bi uzakonili, da o uporabi sledilne naprave na predlog uradne osebe Fursa odloči sodnik okrajnega sodišča, pristojen za prekrške. Amandmaja nato niso vložili, ker mu finančno ministrstvo nasprotuje – češ da bi tako zmanjšali učinkovitost davčnih postopkov. Sklicevali naj bi se tudi na to, da je sledenje vezano na sledenje blagu in ne osebam – a da je zadeva (milo rečeno) “res mejna“, je opozoril tudi pravnik Rajko Pirnat ter opozoril, da uporaba tajnih sredstev v primeru Fursove finančne preiskave ni pod nadzorom pristojne parlamentarne komisije Knovs. Uporaba tajnega sledenja torej ne bi bila nadzorovana od zunaj. Poudaril je še, da bi bilo absolutno bolje, da bi o uporabi sledilnikov odločal neki zunanji organ in ne sam Furs.

“Kaj pa če kar odpravimo republiko in demokracijo? Da si ne mečemo peska v oči po nepotrebnem”
“Novela zakona o finančni upravi uvaja namestitev sledilnih naprav. Sledenje bi bilo tajno. O namestitvi sledilnika bi odločali dacarji brez odredbe sodišča. Kaj pa če mi kar odpravimo republiko in demokracijo? Da si ne mečemo peska v oči po nepotrebnem,”
je komentiral nekdanji poslanec stranke SD Jan Škoberne, ki ga bodo Golobovi sedaj verjetno označili za Janšista – kot vse ostale, ki mislijo s svojo glavo in se ne strinjajo z vsemi idejami vlade Roberta Goloba. Zanimivo bo videti, kako se bodo na glasovanju o dotični noveli zakona odločili poslanci stranke SD – se bodo podredili Gibanju Svoboda ali že prihaja do nekaterih razpok? Po nekaterih podatkih, naj bi SD predlog, kljub pomislekom, podprli. Nestrpno tudi čakamo na mnenje Inštituta 8. marec – objavili ga bomo takoj, ko/če ga prejmemo.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Černač: Slovenija je izgubila vso verodostojnost

Po medijskem razkritju zaušnice, ki jo je Evropska komisija...

[Video] Divji zahod: Kompilacija posnetkov, kako se je Vučić lotil volitev

Prejšnjo nedeljo so v Srbiji potekale lokalne volitve, na...

To je ženska, ki je spala s 300 osebami na leto, petimi na dan, mama jo podpira!

Annie Knight je obogatela z ustvarjanjem vsebin za odrasle....

Zmaga? Ne. Moralni poraz brez primere v zgodovini!

Evropske volitve so sicer pokazale prevlado Janševe stranke, ki...