Analitik Videtič: Kar se gre Ljudmila Novak, je politični amaterizem

Datum:

Jaz mislim, da gre tukaj za politični amaterizem in za nezavedanje tega, kakšen lik pravzaprav Ljudmili Novak pristoji,” je poudaril politični analitik Miran Videtič, ki je prepričan, da je bil nedaven nastop Ljudmile Novak v evropskem parlamentu predvsem problem njenih svetovalcev. Po njegovi oceni se vedenje Novakove ne ujema s politiko stranke Nova Slovenija, zato v prihodnje ne vidi možnosti za konstruktivno sodelovanje med stranko NSi in Ljudmilo Novak.

                   

Včeraj smo pisali, da je po novem tudi Ljudmila Novak ena izmed izvoznic zavajajočih zgodb – v Evropskem parlamentu je namreč navedla cel kup nesmislov in neresnic ter ob tem tudi napadla vlado Janeza Janše oziroma njega osebno. A se pri tem ni ustavila, kasneje je še objavila izjavo, v kateri je zatrdila, da so bile njene besede v Evropskem parlamentu izrečene “kot odziv na zelo hude manipulacije evropskega poslanca Milana Zvera iz SDS o porazu desnosredinskih strank na preteklih državnozborskih volitvah.” Ob tem je še zapisala, da si kot krščanska demokratka nikoli ne bi oprostila, če bi bila ob tako hudih manipulacijah Milana Zvera, s katerimi je v Bruslju želel načeti suverenost in integriteto moje domovine, preprosto tiho.

Po mnenju političnega analitika Mirana Videtiča je problem Ljudmile Novak v prvi vrsti problem njenih svetovalcev, ki želijo iz umirjene gospe iz Moravč – kot smo jo poznali iz preteklosti – narediti neko precej shizofreno žensko, ki bi na ta način osvajala neke nove politične funkcije. “Jaz mislim, da gre tukaj za politični amaterizem in za nezavedanje tega, kakšen lik pravzaprav Ljudmili Novak pristoji,” je pojasnil Videtič, ki je opozoril še na to, da je njeno vedenje v neskladju s politiko stranke Nova Slovenija, katere predstavniki so se, predvsem v teh dveh letih vlade, pokazali kot umerjeni  in delovni ljudje. “Zato v prihodnosti enostavno ne vidim več možnosti sodelovanja med NSi in Ljudmilo Novak,” je še poudaril. 

Na tak način se političnih funkcij ne osvaja
“Nekoč sem dejala, da desnica potrebuje več demokracije. Danes dodajam še samorefleksije. Kdor ob porazu ni zmožen pogledati resnici v oči in je zaradi svoje šibkosti pripravljen celo pod vprašaj postaviti suverenost in integriteto lastne domovine, ne more biti moj sogovornik,
” je Novakova včeraj zapisala na Twitter in bo tem po vsej verjetnosti ciljala na evroposlanca dr. Milana Zvera. Seveda je razumljivo, da vsaka stranka igra zase, ampak to ne pomeni, da greš z nekimi brutalnimi napadi na partnersko stranko. “Pri čemer mislim, da so lahko partnerske stranke tudi tiste, ki so na popolnoma drugem političnem bregu,” je izpostavil Videtič, da se neko dostojanstvo med strankami, ne glede na politično opredeljenost, pač mora ohraniti. Po Videtičevem mnenju so napadi Novakove usmerjeni brutalno ad personam, kar kaže na neko nepoznavanje politične realnosti.

Miran Videtič

Po Videtičevem prepričanju se bo stranka Nova Slovenija še naprej držal svoje smeri, kar sicer nujno ne pomeni, da ne bo prihajalo do določenih trenj med njimi in stranko SDS, vendar pa analitik ne verjame, da bi se spuščali v neke napade na osebni ravni, kot je to v primeru Janeza Janše ali Milana Zvera storila Novakova. Videtiču je nedavno obnašanje Novakove uganka, ob čemer je poudaril dejstvo, da se na tak način političnih funkcij ne osvaja. “Če se morda želi prikazati kot nekdo, ki bi pobiral leve glasove v tekmi za predsedniške volitve, lahko na to kar pozabi. Levica bo namreč imela svojo kandidatko oziroma kandidata,” je še ocenil Videtič, ki meni, da bo ta kandidatka oziroma kandidat tudi zelo močan.

Napad Novakove zbudil začudenje v EPP
Spomnimo, evropski poslanec Zver je na včerajšnjem internem srečanju kolegom iz EPP pojasnjeval vzroke za poraz stranke SDS na volitvah. Med drugim je – po poročanju N1 – dejal, se je v Sloveniji zgodil sindrom Winstona Churchilla. Winston Churchill  je namreč kot veliki zmagovalec druge svetovne vojne nato na rednih parlamentarnih volitvah izgubil, nekaj podobnega pa se je po oceni Zvera zgodilo tudi Janezu Janši. Zver je tudi opozoril, da bo nova vlada prorusko usmerjena. Novakova se je na to odzvala, da je njena stranka “vedno žrtev nekaterih potez predsednika vlade Janeza Janše“. Po njenem prepričanju so bile te volitve referendum proti Janši, proti nekaterim njegovim potezam, ki so zelo podobne Orbánovim potezam. Dejala je tudi, da je Roberta Goloba pravzaprav naredila Janševa vlada, češ da je “odstavljala razne direktorje, ker je delala čistko na javni radioteleviziji, ker je uničevala Slovensko tiskovno agencijo”.

Evropska poslanka Romana Tomc pa je analizo volitev poslanskega kolega Zvera ocenila za korektno, napad Ljudmile Novak pa je bil na ravni levice in kot tak zgrešen ter neprimeren, zaradi česar so bili začudeni celo evropski poslanci v Evropski ljudski stranki. “Zamerljivost ni odlika dobrega politika, še manj krščanskega demokrata,” je še pojasnila Romana Tomc.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Fenomen Prebilič: Ali stari botri že tlakujejo pot “novemu obrazu”?

Ali se je na letošnjih evropskih volitvah že začel...

Evropsko sodišče: Evtanazija ni človekova pravica!

"Evropsko sodišče za človekove pravice: Medicinska zastrupitev bolnih in...

Ministrica do roka razdelila “hudičevo” malo računalnikov – Zgolj 666 od 10 tisoč

Ministrici za digitalizacijo zadeve uhajajo iz rok. Poziv za...

GZS opozarja vlado: zaradi stavke upravnih enot trpi gospodarstvo

Stavkovni val, ki se je razpasel po državi (vpričo...